TOP 10: Nejlepší zářijové trailery

Letní měsíce jsou pryč a přišla melancholická ospalá nálada podzimních večerů a každodenních povinností. A samozřejmě trailerů. Letní sezona byla (jak jinak) ve znamení komiksových velkofilmů, pár blockbusterů nás čeká i do konce roku. Nových upoutávek jsme se sice dočkali (Underworld, Padesát odstínů temnoty), ale spíše jsme byli příjemně překvapení trailery na filmy, které v našem hledáčku zatím nebyly. Teď už ovšem jsou, podívejte se na přehled.

1) Free Fire (Official Red Band Trailer) 

Pokud někdo přijde s okopčenou tarantinovkou pod produkčním vedením Marty Scorseseho a kvalitním hereckým obsazením, všichni najednou zpozorní. Přesně to je případ Free Fire, jednohubky se zajímavou premisou, ze které se může vyklubat pořádná dávka zábavy a akce. Trailer navnadil, teď jen udržet tempo i ve filmu. Vypadá to, že Sharlto Copley si zopakuje další variaci na šílence.

V českých kinech: –

2) Headshot (Trailer)

Říká vám něco jméno Iko Uwais? Ne? A říká vám něco film The Raid? Ano? Tak přesně tento herec se představí v další řežbě. Trailer sice začíná pomalu a evokuje slzopudná japonská dramata o ztrátě paměti a velké lásce…ale pak se ukázka rozjede a naservíruje v několika vteřinách tolik dechberoucích výjevů a koncentrované akce, že se z filmu rázem stává jeden z nejočekávanějších akčních filmů roku. Bohužel v kinech se ho ale asi nedočkáme.

V českých kinech: –

3) Fences (Teaser Trailer)

Všechno, co dobrý trailer potřebuje, je Denzel Washington. Charisma kapající z jeho postavy je neuvěřitelné. Odzbrojující monolog se nese celou ukázkou a příkladně graduje. Toto téma bude zřejmě probíráno díky minulé oscarové kauze důkladně a jde vidět, že se jedná o Denzelův srdcový projekt. Tady se to nějakou tou soškou zablyští.

V českých kinech: –

4) Jack Reacher: Nevracej se (IMAX Exclusive Trailer)

Tom Cruise je frajer. Jeho poslední projekty čiší živočišnem, fyzičnem a oldschoolovostí, což se v dnešní době cení. Jack Reacher je toho nádherným příkladem. Dvojka už je za dveřmi, a tak právě včas nalákala IMAX trailerem, který sice kope co do velkoleposti druhou ligu, ale vše zase dohání namakaný Cruise, který se mlátí, střílí a skrze zaťaté zuby cedí suché hlášky. Cobie Smulders je tu těžce do počtu, snad se to na výsledném filmu moc neprojeví.

V českých kinech: 20.10. 2016

5) Pasažéři (Trailer) 

Pokud bychom měli jmenovat nejslavnějšího herce a herečku poslední pětiletky, mezi špičkou by byla dvojice Chris Pratt a Jennifer Lawrence. Oba dva sympaťáci se setkají ve sci-fi romantice Pasažéři. Chemie mezi oběma je vynikající, audiovizuál oslňující, ale zase to kazí ono polopatické představení zápletky a až moc prozrazování z děje. Kdyby se trailer zahalil větším tajemstvím, trailer by získal na síle. Takto jen velmi dobré.

V českých kinech: 12.1. 2017

6) Pod rouškou noci (Trailer)

Před téměř 10 lety Ben Affleck vyrukoval s režisérskou prvotinou. Gone, Baby, Gone sklidilo úspěch a od té doby se všichni těší na Affleckův další režijní počin. Ten přichází v pravou chvíli, kdy Ben nesleze z kin a má jedno z hlavních slov u DC Comics/Warner Brothers. Pod rouškou noci vypráví o příběhu gangstera podle bestselleru Denise Lehaneho (mimochodem napsal právě Gone, Baby, Gone). První ukázka vypadá solidně a objímá všechny gangsterské propriety. Možná by ten Ben před kamerou být nemusel, ale už několikrát vyvrátil předsudky a potvrdil, že zahrát umí. Tak uvidíme, cílení na Oscary zřejmě má své opodstatnění.

V českých kinech: 12.1. 2017

7) Noční zvířata (Official Teaser Trailer)

Máme rádi trailery, po kterých nevíme, co od filmu čekat. Noční zvířata jsou dalším projektem Toma Forda (A Single Man), ve kterém hraje prim herectví, dusná atmosféra a dospělá témata. Chameleon Gyllenhaal je super ve všem, stejně tak Amy Adams, ale nejzajímavěji vypadá Aaron Taylor-Johnson, který působí jako totální magor. Což máme mimochodem taky rádi.

V českých kinech: 24.11. 2016

8) Fantastická zvířata a kde je najít (Final Trailer)

Fantastická zvířata se prodala. Odér Harryho Pottera totiž zafungoval dokonale i díky propracované marketingové strategii od samotné Rowlingové (vyšel další knižní díl). Finální trailer láká na velké digi orgie, což sice možná může lákat do kina jistou sortu svátečnějších diváků, ale za to to moc nepřidává těm sečtělejším. Redmayne nepůsobí moc sympaticky a všechno nezachrání triky nebo nostalgie. Uvidíme, spíše čekáme zklamání.

V českých kinech: 17.11. 2016

9) Ouija 2 (Trailer 2) 

O výsledném produktu si můžeme myslet cokoliv, ale jedno mu neupřeme – skvělé ukázky. Ty sice lákají jako každý druhý horor, ale pyšní se skvělou retro atmosférou a i podivným smyslem pro absurdní černý humor. Všechno ostatní jako lezení posedlé holčičky po stěnách, lupání krku, škrcení a jedna nevinná desková hra je přítomno. Střihem zběsilé.

V českých kinech: –

10) The Promise (Official Trailer 1)

Terry George se opět vrací k zobrazení nespravedlnosti a střetu národů, z nichž jeden se nebojí sáhnout až k té nejradikálnější: genocidě. Na pozadí střetu Arménů s Turky se odehraje komorní příběh jednoho milostného trojúhelníku. Vypadá to sice tuctově, ale nosné téma a slibné herecké tváře z filmu mohou udělat jeden z černých koňů oscarové sezony. Marketingově se Promise prodá prakticky samo.

V českých kinech: –

Co příště? Asi nás opět okouzlí další ukázka na Assassin´s Creed nebo na další Star Wars. Možná se s nějakým finálním trailerem pochlubí Doctor Strange. Konečně by se nám mohl ukázat druhý John Wick nebo třeba druhé Trainspotting, oboje s původním obsazením a filmovým štábem. Tak zase za měsíc.