Víkendové tržby: Jason Bourne se vrátil ve velkém stylu

Matt Damon opět spojil síly s režisérem Paulem Greengrassem a jejich pokračování akční ságy o elitním agentovi s výpadky paměti vstoupilo do kin s rovnými šedesáti miliony.

  1. místo – Jason Bourne: 60 milionů, novinka
  2. místo – Star Trek: Do neznáma: 24 milionů, 2. týden v žebříčku
  3. místo – Matky na tahu: 23,4 milionů, novinka
  4. místo – Tajný život mazlíčků: 18,210 milionů, 4. týden v žebříčku
  5. místo – Zhasni a zemřeš: 10,810 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Doba ledová: Mamutí drcnutí: 10,5 milionů, 2. týden v žebříčku
  7. místo – Krotitelé duchů: 9,8 milionů, 3. týden v žebříčku
  8. místo – Nerve: Hra o život: 9 milionů, novinka
  9. místo – Hledá se Dory: 4,220 milionů, 7. týden v žebříčku
  10. místo – Legenda o Tarzanovi: 2,045 milionů, 5. týden v žebříčku

Jason Bourne je pro mne osobně snad tím nejlepším akčním hrdinou vůbec. Ano, jednotlivé díly jeho našlapané trilogie z let 2002, 2004 a 2007 byly absolutním vrcholem špiónského žánru a zcela logicky tento hrdina s rozmazanými vzpomínkami na minulost začal v Hollywoodu udávat trendy (zdravíme tvůrce moderních bondovek s Danielem Craigem). Spin-off s Jeremy Rennerem se moc nepovedl, a proto bylo nutné dát dohromady starou partu, aby mohla série nějak smysluplně pokračovat. A zdařilo se – otevírací víkend snímku Jason Bourne mohl jen těžko (z komerčního hlediska) dopadnout lépe.

V Americe film utržil rovných 60 milionů dolarů, což je druhým nejlepším výsledkem v sérii a velmi dobře to vypadá i ve zbytku světa – celkových 110 mega – a to znamená nejlepší start „agenta bez minulosti“ vůbec. Na druhou stranu nás pravověrné fanoušky sice může mrzet, že ohlasy jsou víceméně průměrné a evidentně se z Bournea stala jen další dojná kráva filmového průmyslu, ale to vem čert. Devět let čekání se na kvalitě snímku nějak muselo projevit, a jestli jde jen o takové zahřívací kolo před dalšími (povedenějšími) filmy, tak s tím nemám problém.

rs-jason-bourne-ea2bec70-27d1-4c0a-abc0-dcd61b987aa9

Nástup Jasona Bournea musel zákonitě někdo odnést a tím nebyl nikdo jiný než minulý víkend debutující Star Trek: Do neznáma. Pokles tržeb o necelých 60 % se sice dal tak nějak očekávat, protože konkurence je v tomto ročním období prostě neúprosná, ale i tak měl návrat posádky Enterprise ambice na lepší čísla. Film se samozřejmě v pohodě zaplatí (tržby ze zbytku světa solidně stoupají každým dnem), tudíž je jasné, že další díl nás rozhodně nemine.

Na třetí místo vyletěly Matky na tahu. Debutující taškařice od tvůrců Pařby ve Vegas šikovně zacílila na znuděné zástupy dam, které už nebaví doprovázet přítele, manžely a milence na všechny ty Star Treky, nezničitelné tajné agenty, nebo chodit s dětmi na animáky. Start přes 23 milionů je opravdu parádní nástup do amerických kin – pořizovací cena prý nepřekročila 20 míčů. Tohle bude trvalka, dejte na mě.

bad moms trailer

Následující příčky si pohlídaly staré známé fláky – animovaný Tajný život mazlíčků na čtvrtém místě s 18 miliony a tržbami blížící se k celosvětové půlmiliardě, produkčně nenáročná duchařina Zhasni a zemřeš na pětce a druhou polovinu top 10 box-office pak začíná nová Doba ledová s podtitulem Mamutí drcnutí. Nevýrazní Krotitelé duchů přečkali víkend na sedmém místě s necelými 10 miliony.

Osmé místo bere tento týden novinka Nerve: Hra o život. Přiznám se, že jsem o tomto projektu vůbec nevěděl, a proto je pro mne těch debutujících devět milionů opravdu blesk z čistého nebe. Hraje v tom prý Dave Franco, má to být jakýsi thriller o přežití s mnoha technologickými hračičkami a údajně se ani moc nerozhazovalo co se týče rozpočtu. Moudřejší budeme až po ohlasech a výdělcích ze zbytku světa. Tam byl snímek promítán prozatím jen v Litvě (WTF?).

legenda o tarzanovi trailer

Náš pravidelný žebříček pak uzavírají další animovaný megahit Hledá se Dory a nefalšované překvapení letní sezóny Legenda o Tarzanovi.

A na co se těšit příští týden? Startuje vyhlížená týmovka Suicide Squad, ale to už budu na zasloužené dovolené, tak snad se o Víkendové tržby někdo postará (potutelné pomrkávám směrem ke zbytku redakce). 🙂