Víkendové tržby: Americká kina zela prázdnotou, nejvíce trpěl Ben Hur

Začátek druhé poloviny srpna nabídl tři žánrově různorodé novinky. K sesazení Sebevražedného oddílu z první příčky ale ani po třech týdnech nedošlo. Tržby v celkovém součtu nepřekročily hranici 120 milionů dolarů.

  1. místo – Sebevražedný oddíl: 20,710 milionů, 3. týden v žebříčku
  2. místo – Buchty a klobásy: 15,325 milionů, 2. týden v žebříčku
  3. místo – Týpci a zbraně: 14,3 milionů, novinka
  4. místo – Kubo a kouzelný meč: 12,610 milionů, novinka
  5. místo – Ben Hur: 11,350 milionů, novinka
  6. místo – Můj kamarád drak: 11,331 milionů, 2. týden v žebříčku
  7. místo – Matky na tahu: 8,068 milionů, 4. týden v žebříčku
  8. místo – Jason Bourne: 7,980 milionů, 4. týden v žebříčku
  9. místo – Tajný život mazlíčků: 5,770 milionů, 7. týden v žebříčku
  10. místo – Božská Florence: 4,3 milionů, 2. týden v žebříčku

Na papíře to vypadá hezky. Sebevražedný oddíl, padoušská týmovka ze stáje DC Comics, vládne už třetí týden kinům za velkou louží a celosvětově mají Harley Quinn, Joker a spol. na kontě 572 milionů dolarů. Vzhledem k původním ambicím stylové komiksovky a celého rozšířeného filmového universa sice nejde o žádnou zásadně uspokojivou částku, i tak ale jde o osmý nejvýdělečnější film roku 2016.

Za jednoznačný úspěch lze označit erkový animák Buchty a klobásy na druhém místě s poklesem návštěvnosti kolem 55 %. Jedná se o další originální komedii z dílny nerozlučných kámošů Jamese Franca, Setha Rogena a Evana Goldberga. Chválená ztřeštěnost je prozatím distribuována především v USA, kde si tento nízkorozpočtový projekt připsal solidních 65 milionů. I kdyby Sausage Party neoslovila diváky ve zbytku světa, stejně půjde o nadstandardně příjmovou záležitost. Chválím promyšlené nasazení do kin uprostřed letní okurkové sezony. Troufám si říct, že v jakoukoliv jinou roční dobu by Buchty a klobásy zapadly.

suicide-squad-cast

A nyní se podíváme na novinky. Uplynulý víkend debutovaly v amerických kinech hned tři a nutno říct, že se žádné milionové hody nekonaly. V rámci možností se nejvíce zadařilo komedii Týpci a zbraně, ve které se Jonah Hill a Miles Teller snaží vydělat balík na obchodu se zbraněmi. Start za necelých 15 milionů není žádná sláva, původní odhady se pohybovaly někde kolem třicítky a tato žánrovka bude mít ještě co dělat, aby se vůbec zaplatila. V porovnání s dalšími nováčky je však výsledek War Dogs ještě relativním úspěchem.

Na čtvrtém místě odstartoval s 12,6 miliony také animák Kubo a kouzelný meč. Na plakátech snímku se sice vyjímají jména jako Matthew McConaughey, Charlize Theron, Rooney Mara či Ralph Fiennes, ale ani to diváky do kin nenalákalo. Při rozpočtu přes 60 milionů půjde zcela jistě o ztrátový projekt a je to škoda, protože snímek se může pyšnit velmi kladnými ohlasy – na rottenech svítí vynikající hodnocení 96 % – ale peníze se jaksi nehrnou. Jestli padne v USA 40 milionů, tak to bude malý zázrak. Nejedná se totiž o žádnou léty prověřenou značku (Hledá se Dory, Doba ledová) a podle mého názoru chybí i originální a divácky zajímavý koncept (Zootropolis: Město zvířat).

Kubo svůj nemasný neslaný pobyt v žebříčku box-office ještě nějak přežije, ale takový Ben Hur, to bude teprve kapitální průser. Předražený a hlavně divácky absolutně nechtěný film, který se snaží přiživit na slavnějších originálech, zahájil svoji pouť po amerických kinech s částkou 11,350 milionů. Jen málo takto nákladných filmů debutovalo hůře. S ohledem na více než stomilionový rozpočet se bavíme o dalším komerčním neúspěchu studia Paramount, které opravdu nezažívá povedený rok – takový Star Trek se tento týden nevešel ani do top 10, Želvy Ninja jakž takž zachránili diváci mimo USA, na dvojku Zoolandera a spol. se snaží všichni zapomenout.

Kubo and the Two Strings

Remake legendárního oscarového rekordmana drtí kromě účetních i nelítostní novináři – snímek posbíral pouhých 28 % pozitivních recenzní a na IMDb to s hodnocením 5.3 také není žádná sláva. Bylo by však naivní tvrdit, že se takový výsledek nedal očekávat. Snad bude Ben Hur do budoucna brán jako odstrašující příklad pro ostatní hollywoodská studia, které by třeba napadlo prznit další filmové skvosty let dřívějších.

Druhou polovinu žebříčku zahajuje s těsnou ztrátou novinka minulého týdne a to dobrodružný snímek pro celou rodinu Můj kamarád drak. Z trailerů a plakátů velmi sympatický snímek by se i mohl slušně zaplatit, ale to by musel výrazně přidat mimo Spojené státy, protože tam už svůj komerční potenciál prakticky vyčerpal.

To Matky na tahu pokračují v krasojízdě. Dvacetimilionová komedie je už na celosvětové cifře přesahující částku 106 milionů dolarů. Jednoznačný kandidát na překvapení celé letní sezóny. Kariéra Mily Kunis, která neměla v posledních letech příliš šťastnou ruku na výběr rolí, tedy ještě není odpis, díky bohu.

wardogssocials

Do top 10 se ještě vtěsnal nový Jason Bourne (7,980 milionů za víkend a 278 milionů celosvětově), animák Tajný život mazlíčků (5,770 a 674) a nenápadná, ale chválená Božská Florence (4,3 a 14).

Za týden si tu probereme novinky Mechanik zabiják: Vzkříšení s nestárnoucím Jasonem Stathamem. Dále pak životopisné boxerské drama Hands of Stone, ve kterém bude Robert De Niro trénovat Édgara Ramíreze a na své si přijdou i fanoušci hororového žánru díky snímku Smrt ve tmě.