TOP 11: Nejlepší filmy o ztrátě paměti

Ztráta paměti je zničující, ale ne vždy definitivní událost. Proto není divu, že se stala motivem mnoha filmů posledních desetiletí.

Lidé, kteří si projdou nehodou nebo traumatickou událostí a trpí amnézií, jsou pak zcela odkázáni na pomoc okolí. Jenže ne vždy jsou blízcí, kteří se tváří jako ochota sama, těmi, kdo chtějí „postiženým“ opravdu paměť vrátit. Naopak se jim často snaží do vzpomínek implantovat fiktivní realitu, a pokud nejsou filmoví hrdinové dost prozíraví, stanou se komparzem ve svém vlastním životním příběhu. Již popáté se do kin vstoupil agent Jason Bourne, a proto jsme si pro vás připravili jedenáct filmů o ztrátě paměti, které podle nás patří k těm nejlepším.

Neznámý (2011)

Martin Harris (Liam Neeson) je se svou ženou na cestě do Berlína, když jejich taxík havaruje. Harris se poté probudí v nemocnici a zjišťuje, že se stal obětí krádeže identity. Jenže nikdo mu nevěří. Jeho žena jej nepoznává a na pomoc jí přispěchá muž, který se představí jako její manžel a Martin Harris. Pravý doktor Harris se proto vydává na zběsilou jízdu se zabijáky v patách, aby světu dokázal, kdo doopravdy je a aby zjistil, kdo stojí za celým komplotem. Neeson opět bravurně ztvárnil postavu, která si dokáže poradit, i když to už vypadá, že neexistuje cesta úniku.

Unknown-Movie

Memento (2000)

Leonard (Guy Pearce) prodělal úraz, který mu znemožňuje tvořit vzpomínky. Výpadky krátkodobé paměti kompenzuje tím, že si důležité momenty a události fotí, nebo tetuje na tělo. Jeho žena byla brutálně zavražděna a Leonard touží po pomstě, jenže přesně netuší, kde začít vraha hledat. Na těle má vytetováno jméno John G, ale je to jméno skutečného vraha? Režisér Christopher Nolan dokázal vytvořit výborný film, jehož promyšlená zápletka doslova přikove diváky do sedadel a nepustí až do konce. Memento patří určitě mezi to nejlepší, co snímek o ztrátě paměti může nabídnout, což dokazují i jeho dvě nominace na Oscara.

polaroid

50x a stále poprvé (2004)

Hrdinové této romantické komedie jsou důkazem toho, že všechno si v životě nelze naplánovat. Henry (Adam Sandler) na Havaji pracuje jako ošetřovatel zvířat a má rád v životě řád. Vždycky udržuje krátké známosti s turistkami, ale když potká půvabnou místní obyvatelku Lucy (Drew Barrymore), všechny jeho zásady jdou pod nátlakem sympatií a zvědavosti stranou. Po seznámení si domluví rande, ale Lucy jej další den nepoznává a ještě na něj ze strachu zavolá posily. Zmatený Henry postupně zjišťuje, že aby si Lucyino srdce získal, musí na ní dělat dobrý dojem ne při prvním setkání, ale při každém.

352948_91efa2

Dům snů (2011)

Ztráta paměti může být pro člověka, kterého postihne, stejně jako pro jeho okolí i strašidelná. Mysteriózní thriller Dům snů je plný nejasností a napětí. Will (Daniel Craig) se s rodinou přestěhuje z New Yorku do domu v poklidné vesnici. Jenže klid je to poslední, co jeho rodinu v domě s podivnou minulostí čeká. Došlo v něm k zavraždění matky a dvou dcer, ze kterých byl podezřelý manžel. Jenže když Will začne pronikat pod povrch hrůzných událostí, zjišťuje, že má s domnělým vrahem Peterem společného až příliš mnoho. Will má výpadky paměti, které vrhají stín na vše, co si myslel, že jsou jeho vzpomínky.

dreamhouseb

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004)

O paměť člověk ve filmech nemusí přijít jen nedobrovolně. Joel (Jim Carrey) a Clementine (Kate Winslet) na experimentální klinice podstoupí vymazání vzpomínek. Clementine se k tomu odhodlala, protože už ji vztah s Joelem nenaplňoval a Joel se na ni v reakci na podstoupenou proceduru taky rozhodl zapomenout. Jenže zatímco její zákrok byl úspěšný, Joelův se až tak nezdařil, což nevede k vytouženému zapomnění. Divácky oblíbený snímek o excentrické Clementine, která obyčejnému Joelovi ukáže, jaké to je být spontánní a užívat si života, je milou a vtipnou variantou zpracování tématu chtěné amnézie. Joel si totiž až v průběhu zákroku prostřednictvím flashbacků uvědomuje, o co přichází.

WINSLET CARREY

Total Recall (1990)

Toto oscarové sci-fi patří mezi nejznámější snímky z herecké kariéry Arnolda Schwarzeneggera. Ztvárnil v něm hlavní roli Douglase Quaida, kterého trápí noční můry odehrávající se na Marsu. To jej přiměje navštívit místo, v němž implantují do paměti umělé vzpomínky. Douglas si jako „roli“ ve vzpomínkách vybral postavu tajného agenta bojujícího na Marsu, ale postupem začíná odhalovat pravdu o sobě a své „rodině“, a dojde mu, že se občas hodí naslouchat svému instinktu a ignorovat své okolí, když vám zarytě tvrdí, že je vše v pořádku.

SANAI

Hledá se Nemo (2003) / Dory (2016)

Kdo by neznal modročernou rybku se žlutými ploutvemi, která trpí výpadky krátkoblbé paměti. Když Merlin hledal ztraceného syna Nema, byla to právě zapomnětlivá Dory, která mu při cestě oceánem velice svérázným způsobem zpestřovala putování. A vtipná ryba mluvící velrybsky si získala tolik fanoušků, že se dokonce dočkala vlastního filmu, ve kterém se diváci dozvěděli, jak ztráta paměti ovlivnila Doryin život. Ale jak to už v pohádkách bývá, ani vzpomínky slavné rybky nebyly tak úplně „zapomenuty“, a proto dostala novou šanci najít zpáteční cestu domů k rodině.

gallery_findingdory_7_c7217635

Ghajini (2008)

Je dost pravděpodobné, že jste o tomhle bolywoodském počinu příliš neslyšeli. Ambiciózní snímek vypráví o Sanjayovi (Aamir Khan), jenž po úderu do hlavy ztratil paměť, a kromě toho mu zranění znemožňuje si něco pamatovat déle než čtvrt hodiny. Jediná vzpomínka, která se mu uchovala, je láska ke krásné Kalpaně. Ta však byla brutálně zavražděna, a proto se Sanjay změní z podnikatele na asasína, který je připraven pomstít smrt milované ženy.

jdwmTFbaefdsi

Osudový dotek (2004)

Tento snímek není výhradně o ztrátě paměti, ale ta je součástí problémů hlavního hrdiny. Evan (Ashton Kutcher) si společně se svými přáteli prošel v dětství mnoha traumatickými zkušenostmi, což vedlo k opakovaným záchvatům a výpadkům paměti. Proto si Evan začne psát deníky, které se ve vysokoškolském věku stanou jeho prostředkem k návratům do minulosti. Když to Evan zjistí, snaží se změnit běh osudu, který ublížil nevinným nebo někomu z jeho blízkých, ale pokaždé, když tak učiní, se pokazí něco jiného. Vrací se tak do minulosti znovu a znovu, ale vypadá to, jako by každá jeho snaha o změnu průběhů událostí měla katastrofální důsledky pro někoho dalšího z jeho okolí. Podaří se Evanovi vůbec vrátit vše zase „do normálu“? Tento film může na diváky místy působit matoucím dojmem, ale události jsou umně navázány tak, aby do sebe na konci vše zapadlo.

The-Butterfly-Effect-Ethan-Suplee

Prokletý ostrov (2010)

Promyšlený snímek, jenž vznikl na motivy stejnojmenné knihy Dennise Lehanea, se zabývá osudy detektiva Teddyho (Leonardo DiCaprio). Ten byl pověřen vyšetřením záhadného zmizení pacientky z izolovaného psychiatrického zařízení na ostrově v Boston Harboru. Teddy má stále pocit, že je ještě na ostrově, ale místní pracovníci mu vyšetřování zrovna neulehčují. Případ vyhledal záměrně, protože v léčebně měl být v minulosti umístěn vrah jeho ženy. Detektiv postupně odhaluje nekalé praktiky, které na ostrově panují, ale při drsné konfrontaci zjišťuje, že realita je natolik bláznivá, že sám možná nachází na správném místě.

maxresdefault

Dřív než půjdu spát (2014)

Christine (Nicole Kidman) byla jednou brutálně napadena, což vedlo k poškození mozkového centra zodpovědného za vytváření a „ukládání“ vzpomínek. Denně se ráno budí v cizím prostředí a nepoznává ani svého manžela. Telefonát od psychologa, se kterým podstupuje tajně léčbu, ji každý den, kousek po kousku, vrací zpět paměť. Ten ji poradil, aby si nahrávala videa, ve kterých vše podstatné sama sobě vysvětluje. Postupně se začíná odhalovat její traumatická minulost a Christine začne docházet, že její manžel, který vypadal jako jediná jistota, vůbec není tím, kým tvrdil.

Before-I-Go-To-Sleep-LB-1