TOP 10: Nejšílenější žraločí bijáky

Od 11. srpna bude muset Blake Lively vymyslet, jak se dostat přes Mělčiny, ve kterých brázdí hladový chrupavčitý zabiják. Situace rozhodně nezáviděníhodná, ale holka může být ještě ráda, že její nemesis nemá tři hlavy, neumí vyzbrojená kulomety lítat a nevynoří se na sjezdovce ve Špindlu. Představujeme vám 10 nejšílenějších hororových filmů, ve kterých hrají hlavní housle zubaté paryby.

10. Dinoshark (2010)

Dinoshark, jak už napovídá název, je jakási prehistorická verze žraloka zkřížená s dinosaurem. Malinký dinožraločík připomínající běsnícího Magikarpa je vlivem globálního oteplování (pro současnou generaci: hit minulé dekády) osvobozen z ledové pasti a v klidu si to namíří na pobřeží Mexika. Poté, co se vyvine v hrozivější monstrum, začne požírat turisty, samozřejmě co nejsložitější možnou cestou (paraglidisty, jachtaře). Naštěstí je tu nosatý hrdina ovládající akrobacii na vodním skútru v kombinaci s vrhem ručního granátu. (SPOILER) Ten samozřejmě potvoru nezabije, to až dřevěný oštěp. Asi proto, že je z pravěku.

9. Žraločí tornádo

Vypadněte z tý dálnice aneb bouřka už není to, co bývala. Sharknado jistě všichni znáte, sequel byl dokonce nejsledovanějším filmem v historii kanálu SyFy a stal se globální událostí, do které se přimísili i (ne)seriózní studie, zdali může tento fenomén skutečně nastat. A může, míní hlavní hvězda a amatérská klimatoložka Tara Reid. Šílená premisa o tornádu, které do sebe nasaje různé druhy žraloků (protože v moři zřejmě nic jiného nežije) a poté je metá na obyvatele LA/NY/Orlanda, se proměnila v poměrně nudnou záležitost. Nicméně vrátila „hvězdnost“ béčkovým hercům Ianu Zeringovi a Taře Reid a objevuje se zde celá plejáda současných druhořadých televizních osobností. Žraloci létají, plavou po dálnici a hlavní hrdina je seká motorovkou. Každý rok!

8. Píseční žraloci

Vypadnetě z tý pláže aneb honem všichni do vody! Tak nějak by mohlo znít motto tohohle šíleného snímku. Přiznám se, že jako recesní nápad mi to nepřijde zlé, určitě to dává větší smysl, než horští kolegové dále, ale zase taková zábava to není. Poté, co jsou nalezeni mrtví rekreanti na pláži, se ukáže, že v písku žijí záhadní žraloci. Dokonce je nám „vědecky“ vysvětleno, jak se dokáží pod pískem pohybovat! Což naprosto ztratí význam, když naše hrdiny napadne geniální nápad žraloky zahubit tím, že přemění písek na pláži ve sklo! (SPOILER) Jo a na konci připlave ze skály obří maminka.

https://www.youtube.com/watch?v=6TShf6gp7N4

7. Avalanche Sharks

Vypadněte z tý vířivky aneb lavina na sjezdovce bude ten nejmenší problém. Po úspěchu žraloků v tornádu se SyFy rozhodlo, že masochistické diváctvo bude chtít podobnou blbost znovu a jinak. Kde jsme žraloky ještě nepotkali? No jo, na horách! (Což není tak úplně pravda, viz následující položka v žebříčku). V horském středisku Twin Pines začnou mizet sjezdaři. Management by ale přišel o výdělek z jarních prázdnin, tak nikomu nic neřekne a středisko nechá otevřené. Protože několik mrtvých lidí se přece vyplatí víc, než pár dolarů v trapu. A tak začíná ukrutný boj s prehistorickými potvorami, které si to brázdí romanticky zasněženou krajinou. Zajímalo by mě, co když přijde obleva.

6. Snow Shark

Vypadněte z tý závěje aneb sněhuláci nejsou tím, čím se zdají. Tým biologů přijede zkoumat záhadná úmrtí místní lesní fauny. Jako vysvětlení padnou i takové teorie, jako dinosauři, než se ukáže, že za to může prehistorický žralok trajdající si to skrz sněhové závěje. O několik let později se žralok objeví znovu a sežere pomalu všech 10 obyvatel zdejšího městečka. Po strašně šokujícím zjištění, kdo se skrývá za identitou tajemného zabijáka, se rozhodnou ho zlikvidovat kuší! Naštěstí do povinné výbavy horských obyvatel patří i ruční granát, (SPOILER) ale jak už víme díky Dinosharkovi, žraloci se umí oklepat i z něj.

5. Útok dvojhlavého / tříhlavého žraloka

Homo sapiens sapiens je pěkný prase a bordel dělá i v moři. No a z toho svinčíku pak může zmutovat nějaký nevinný obyvatel hlubin, například žralok, kterému narostou dvě hlavy. A protože heslo filmových žraloků je mstít se lidem, schytá to skupinka studentů na vědecké výpravě. Ti kromě biflování zvládají společně s Carmen Electrou i odpravit dvojhlavou bestii pomocí lodního motoru. V pokračování má žralok tři hlavy a to je asi tak vše, co potřebujete vědět. Oops, SPOLIER!

https://www.youtube.com/watch?v=aCN-bX4qNPk

4. Sharktopus (2010)

Vypadněte z tý genetický laborky aneb využívat křížení zubatých potvor k vojenským účelům se ve filmech ještě NIKDY nevyplatilo. A nepochopil to ani brácha Pretty woman a tak vytvoří smrtící kombinaci žraloka a chobotnice. Ten samozřejmě při experimentu v terénu zdrhne a namíří si to na místní pláž posvačit pár opalujících se vyvržených vorvaňů. Tým genetiků a lokální TV štáb pátrají po uniklém monstru a dojde k několika generickým potyčkám a nablblým sežráním, popřípadě rozčtvrcením gumovými chapadly… Ale je to docela fajn zábava.

3. Sky sharks (2017)

Vypadněte z tý oblohy nad berlínským hřbitovem aneb nacisté, zombie, supervojáci a létající žraloci vyzbrojení samopaly nejsou snem pošahaného teenagera, ale skutečně chystaný film Němce Marca Fehseho. Trailer prostě mluví za vše!

2. Vymítač žraloka (2015)

Vypadněte z toho jezera, kde jeptiška zabila ženu, aby posedla žraloka, který posedne kousnutím dívku… nebo tak nějak? Tenhle film je tak neskutečná slátanina motající páté přes deváté, že si vlastně pořádně ani žádného žraloka posednutého ďáblem neužijete. Nějaká hodně špatně hrající holka je tu v moci démona bílého žraloka a je z ní něco jako „žraločí démonka“. Asi. A na konci jiná holka navštíví akvárium. Asi.

1. Duch žraloka (2013)

Vypadněte z toho hrníčku s čajem aneb věří žralok v posmrtný život? Pokud už vás nebaví klasické duchařiny, zkuste Duch žraloka. Anebo radši ne. Ústřední antihrdina disponuje špatnými triky a svítivostí náramku z CzechTeku a strašit vás nebude levitujícími kachničkami ve vaně ani dlouhými vlasy přes čenich. Umučený žralok vstane z mrtvých jako přízrak a ačkoliv dokáže jako správný duch procházet různými tělesy, co se týče lidí, jeho zuby jsou sakra opravdové. (SPOILER) Poté, co sežere polovinu známých hlavní hrdinky, ta mu ochotně pomůže najít klid ve žraločím nebi. To prostě musíte vidět.