TOP 10: Nejlepší filmy odehrávající se v době starověkého Říma

Na stříbrných plátnech se nyní prohání Ben Hur, který se odehrává ve starověkém Římě. Z období plného požitků i násilí vznikla řada snímků. Pojďme se podívat na ty nejlepší z nich.

10) Attila (2001)

Gerard Butler jako vůdce kočovných a bojovných Hunů, kteří Římanům pořádně zatopili. Rivalita mezi bratry, zdařilá výprava, trocha té všudepřítomné romantiky a mocenské hrátky. Do zlatého fondu tento film patřit nebude, ale jako televizní jednohubka svůj účel splní.

aR1tIjy

9) Král Artuš (2004)

Legenda o rytířích kulatého stolu, milostném trojúhelníku, bájném Excaliburu a Merlinovi trochu jinak. Namísto blýskavých plátových zbrojí a potemnělého středověku sledujeme osudy krále Artuše v dobách rozmachu starověkého Říma. Scenáristicky film značně pokulhává, ale na druhou stranu vyniká sympatickým obsazením, které sází na řadu známých tváří. V celém ansámblu dominují především Kiera Knightley a Stellan Skarsgard. Rovněž se Artušovy patálie v tomto podání nedají považovat za legendu, ale tak ostrou kritiku, které se jim dostalo, si nezaslouží.

kngarthr_1sheet_kaika1ex_x_940_529_final

8) Orel deváté legie (2011)

Channing Tatum se jako Marcus vydává na nebezpečnou cestu na sever za hranice dosud nezmapovaného světa najít Orla Deváté legie – symbol Říma, který byl ztracen při pádu jeho legie a ztrátě 5000 mužů. Slušná akce, oslava hrdinství a patriotismu. Zkrátka taková příjemná popcornovka.

7) Centurion (2010)

Legendární Devátá Legie podruhé. Quintus (Michael Fassbender) spolu s několika šťastlivci utíká ze spárů kmene Piktů, kteří zmasakrovali římskou legii a zmiňovanému vojákovi jdou po krku. Film pracuje s tím, že Římany ukazuje jako obyčejné smrtelníky, kteří jen plní příkazy svých nadřízených a kteří jsou poháněni stejnými strachy jako my.

6) Quo Vadis (2001)

Polská adaptace historického románu Henryka Sienkewicze sesoustředí na hrůzovládu císaře Nerona a pronásledování prvních křesťanů, které nedopadlo dobře. Evropský velkofilm, který si nezadá v ničem s produkcí za velkou louží. Kniha je sice lepší, ale adaptace předloze rozhodně neudělala ostudu a věrně jí převedla na stříbrná plátna.

ca14729aeb19aa327c0be4b1376b3b1a

5) Pád říše římské (1964)

Vládnoucí Markus Aurelius na smrtelné posteli určí jako svého nástupce věrného a spravedlivého Livia. To se však nelíbí císařovu synovi Commodovi, který si činí nárok na trůn a rozpoutá válku. Skvělé obsazení, kterému vévodí Sophia Loren.

mnS7TlByaTHDDXnHWuR2ncS2Gm6-660x371

4) Spartakus (1960)

Historický velkofilm s Kirkem Douglasem udělal ve své době díru do světa. Nejslavnější povstání otroků proti uzurpujícímu Římu bylo v tomto podání excelentní především díky režisérovi Stanleymu Kubrickovi, hereckým hvězdám, velkoleposti a autentickým kulisám. Nějak takto by měl vypadat historický film.

spartacus

3) Ben Hur (1959)

Jeden z rekordmanů, co se Oscarů týče. Dokázal jich ukořistit rovnou jedenáct a navždy si díky tomu vydobyl místo na hollywoodském Olympu. Mírumilovný syn ze zámožného židovského rodu se shodou nešťastných okolností dostane na galeje a jediná schůdná cesta k vysvobození vede přes závody kvadrig. Počin diváky i kritiky oslnil, o čemž koneckonců vypovídá počet ukořistěných zlatých plešounů. Letos se nám dostalo té výsady vidět legendu v novém kabátu.

benhurhighestnoms

2) Život Briana (1979)

Klasika komediální skupiny Monty Pytohn, která vůbec neztratila lesk ani po tolika letech. Příběh Briana, který se narodil na stejném místě a ve stejný den jako Ježíš Kristus, pobaví především absurdním, ironickým a neortodoxním humorem. Hlavní hrdina je často zaměňován svým okolím s Mesiášem a díky tomu se dočkáme řady bizarních situací, jak jsme u Monty Pythonů zvyklí. Diskuzi na téma „A co vlastně Římané pro nás udělali?“ nebo závěrečnou optimistickou písničku Always Look on the Bright Side of Life si budete i po letech s úsměvem na tváři pamatovat.

life-of-brian-580x375-4e54cb1e23ade

1) Gladiátor (2000)

První místo nemohlo překvapit. Historický epos Ridleyho Scotta s Russelem Crowem v hlavní roli uchvátil všechny dynamickými boji, atraktivní starověkou kulisou, silným příběhem a především vynikajícími výkony všech zúčastněných. Crowe byl vynikající, ale Joaquin Phoenix jako zlotřilý Commodus byl ještě lepší a po právu si vysloužil nominaci na Oscara. Zkrátka tohle se povedlo. Kdo by neměl husinu při Maximově monologu: „ Jsem Maximus Decimus Meridius. Velitel Severní armády. Generál legie Felix. Věrný služebník pravého císaře, Marca Aurelia… Zavraždili jste mi syna a zavraždili moji ženu. Ale já se pomstím teď, nebo v příštím životě.

ss-100423-russell-crowe-2000-gladiator-ss_full