Recenze: Matky na tahu (2016) – O stinnosti mateřství s humorem

Filmy se, jak známo, řadí na bezpočet žánrů a lze je škatulkovat všemi možnými způsoby. Pokud by však bylo nutno jmenovat z toho, co je momentálně hráno v kinech, jediný snímek, určený primárně pro tu něžnější část publika, byly by to právě Matky na tahu. Ačkoli se u snímku pobaví i muži, není tak úplně pro ně. Ústřední úlohu tu sehrává specifický vztah matky k dítěti a od toho se pak odvíjí lehounce tuctovitá, ale v mnoha bodech velmi vtipná a příjemně obsazená komediální záležitost…

Mila Kunis hraje ve svém nejnovějším filmovém projektu roli pracující matky, která jako hlava rodiny zastává prakticky všechno, od výchovy dětí a pomoci s jejich aktivitami, správu domácnosti, nákupy, a tak dále a tak dále… Oproti ní je její manžel jen líným, pohodlným chlapíkem s dobře placenou prací, v níž se zrovna nepředře. Hlavní postava je tedy lidově řečeno neustále v zápřahu a nervově vypjatá jako struna, až přijde zlomový den, kdy se vše okolo ní sesype jak domeček z karet a ona se pod poslední kapkou v podobě nevěry manžela prostě… Jednoduše rozhodne na chvíli vypustit. S tím jí pomohou dvě další matky od dětí (Kathryn Hahn, Kristen Bell), a společně tak vytvoří roztodivně zábavné ústřední trio, které zkrátka… Vyrazí na tah. A ten prakticky trvá až do samotného konce, jsa prokládán moudry o významu mateřství a vedlejšími dějovými motivy.

aacdccc0-3199-0134-b057-0a814d95abff

Nejzásadnější je pak v příběhu střet hlavní postavy s ctižádostivou, perfekcionistickou vůdkyní místního rodičovského předsednictva (Christina Applegate), která svírá všechny matky ocelovou pěstí přísných pravidel. Ona perfekcionistka se nachází pod dojmem naprosté neohroženosti zejména díky tomu, že si dokáže prosadit svou i u učitelského sboru, díky čemuž může na škole naplňovat vlastní pedantskou vizi dokonalosti. Když se jí ale jedna z matek najednou vzepře, začne se chovat jinak než je v normě a dokonce se rozhodne kandidovat proti ní, započne válka v níž je povoleno použít i nejhorších zbraní. V tomto případě tedy trestat děti oné matky… Hlavní hrdinky si to ale líbit nenechají a po řadě vzájemných eskapád, obsahujících pikantnosti typu románku se „sexy vdovcem,“ rozpadu rodiny, či bujarého alkoholového večírku dojdou k vzájemnému střetu, z nějž může vzejít jen jeden vítěz. Nebo ne?

matky-na-tahu1470418081

Překvapivě nakonec nic není tak úplně černobílé, jak by se možná mohlo zpočátku zdát a tak i nejzápornější postavy dostávají tvář. Některé vtipy jsou pak v komediální poloze snímku až překvapivě nekorektní, či správně přisprostlé, což je v kombinaci s hláškujícími postavami trefa do černého. Pokud vám však trochu vadí určitá afektovanost a jednostrannost podobného humoru, Matky na tahu možná radši vynechejte… Přesto se zde nachází i pár zábavných popkulturních narážek (nechybí kupříkladu reference na Hru o trůny), rýpnutí si do mládeže a opravdu povedených gagů, které zkrátka ty méně vydařené momenty odsunou do pozadí vaší paměti. Hlavní a stále dokola vznášenou myšlenkou snímku pak je, že i matky jsou jen lidé a zaslouží si pozornost a čas jen samy pro sebe. Otázkou pak je, zda tu nejsou určité motivy přece jen hnány až moc do extrému. Ale jelikož jde o komedii, tak je to vlastně celkem adekvátní.

mila-kunis-in-bad-moms-movie-2016

Verdikt

Matky na tahu jsou zábavnou oddychovou komedií se sympatickými hlavními hrdinkami a typicky krásným happy endem, při níž se několikrát od srdce zasmějete (ostatně stojí za ní autoři scénáře k Pařbě ve Vegas). Dostává se k nám zkrátka film, který pobaví, neurazí a obratně pracuje se stereotypy, jež jsou někdy zábavné a vystihující více, někdy méně. Pro jednodušší pobavení a jedno shlédnutí však snímek nelze nedoporučit, na to jsem se bavil až moc dobře. Závěrem se sluší dodat, že pokud si potrpíte na rodinné dojímání, neodcházejte hned po skončení filmu z kina. V titulcích se dočkáte celkem zajímavých rozhovorů s matkami hereček v ústředních rolích, hezky v duchu filmu…

Matky na tahu / Bad Moms
Trailer
USA, 2016, 100 minut
Komedie 
Režie: Jon Lucas, Scott Moore
Scénář: Jon Lucas, Scott Moore
Hrají: Mila Kunis, Kathryn Hahn, Kristen Bell, Christina Applegate, Jada Pinkett Smith a další.