Komiks: Přísežný meč (2015) – Další osudy rytíře Duncana a panoše Egga

Přísežný meč adaptuje další povídku ze světa Písně ledu a ohně o siru Duncanu Vysokém a jeho panoši Eggovi, jež u nás vyšly souborně u nakladatelství Argo. Naše hrdiny tentokrát zastihujeme v dvouletém odstupu od událostí v předchozím díle. Po tom, co se seběhlo během turnaje na Ashfordské lučině se potulný rytíř a jeho mladý princ vydali do Dorne, s nadějí že najdou vysokou Tanselle, kterou můžeme znát z předchozí části. Nicméně to se jim nezdaří. V okamžiku, kdy je potkáváme, jsou ve službách chudého sira Eustáce na poklidné venkovské državě. Na oko by se mohlo zdát, že jsou mimo dosah jakéhokoli dobrodružství či nebezpečí, ale jak už to tak v podobných příbězích bývá, chyba lávky!

Celé zpočátku zdánlivě prostinké dění má velmi široké historické pozadí, jehož znalost je pochopitelně vítaná, nicméně není nutná, neboť je vše v průběhu knihy velmi barvitě vysvětleno. Ser Eustác, jehož erb zdobí kostkovaný lev, totiž nebyl vždy chudým lenním pánem, vlastnícím prostou opevněnou věž a několik málo vesnic… Jeho rod byl kdysi mnohem mocnější, nicméně si kdysi během nejmenované vojenské události zvolil stranu, jež prohrála. S nálepkou vlastizrádce tak sice dostal možnost dožít v relativním poklidu, nicméně pro hrdého muže, jemuž válka a její následky vzala všechno včetně nejbližších, je tento osud horší než smrt. Pomyslnou poslední kapkou je pak okamžik, kdy v potoku, jemuž se už po staletí říká dle jeho vlastníků „kostkovaný potok,“ zmizí za horkých letních veder voda. Dunk však zjistí že voda nevyschla, nýbrž že vlastnice sousedního panství, známá jako „rudá vdova,“ nechala vodu z potoku přehradit, aby mohla zavlažit vlastní pole. Dojde ke sporu s dělníky, kdy proradný, prudký a odpudivý ser Bennis, druhý rytíř pod přísahou seru Eustácovi jednomu z nich sekne mečem do tváře. V minulosti zabraný Eustác, jenž je přesvědčen že na říčku má rodové právo, vyšle Duncana záležitost urovnat.

xcv0g6rx6xn0ke9zaof0

V řeči neobratný Dunk je však na dvoře většině lidí pro smích a byť ho vládkyně panství vyslechne, vyjde najevo, že na potok má králem stvrzené listiny, potvrzující jeho vlastnictví a že celou záležitost zapomene v případě, že jí poskytnou sera Bennise, jehož chce potrestat za prolití krve jednoho ze svých mužů. Ačkoli si Dunk s mladou šlechtičnou padnou do oka, jeho neuvážená poznámka vyvolá její hněv a on se musí vrátit ke svému pánovi. Ve vzteku, že mu Eustác lhal hodlá Dunk odejít, nicméně nakonec se vše vyvine jinak a Duncan se opět stává středem dění. Více už neprozradím. Vše je však dostatečně napínavé, zajímavé a příběh v kombinaci se standardně zdařilou kresbou zkrátka nenudí. Potěší i přítomnost lehké romance, jíž jsme se v předchozí části nedočkali.

lady rohannCelá kniha pak má až překvapivě šťastný, skoro pohádkový závěr, na který nejsme u Martinových děl příliš zvyklí, na rozdíl kupříkladu od komiksu Potulný rytíř, jenž obsahoval značně tragickou a pro historii světa velmi zásadní událost, zde sledujeme postrkování bezvýznamných nižších rodů, jež nakonec vyšumí do ztracena. Na druhou stranu je zase celý spor vyřešen něčím, co opravdu nečekáte, ačkoli je to vlastně od samého počátku nasnadě. Šťastné vyústění tak milovníky drsnějších příběhů nepotěší, ale překvapí, a to ať už mile, či nemile. Celý komiks tak získává nádech příjemně oddychového a nepříliš komplikovaného čtení, při němž si fanoušek Hry o trůny může oddychnout od krkolomných zvratů a intrik.

6098a9cfe3cd3776115d6a4e58096115

Verdikt

Pokud v sobě Potulný rytíř nesl prvky tragické balady, je Přísežný meč v mnoha ohledech jiný. Nabízí podstatně oddychovější čtení s menším množstvím postav a nepříliš komplikovaným dějem, který přesto není příliš primitivní a má určitý přesah, byť je dění pro význam světa a dopad na jeho historii tentokrát velice okrajové. Kvalita vyprávění však zůstala nezměněná a setkáte se v něm s obdobně barevnou, povedenou kresbou, jež je díky zachování stejných autorů na stejné úrovni. Jde o dobrý rytířský příběh se stále zajímavými postavami, jenž sice nějak enormně nenadchne, ale zabaví a rozhodně neurazí. Znalce předlohy navíc opět potěší, že se jí komiks velmi pevně drží.

Přísežný meč u nás vyšel r. 2015 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí výtisku. Zakoupit jej můžete zde.

  • Přísežný meč/ The Sworn Sword
  • USA, 176 stran, původně vyšlo v nakladatelství Jet City Comics
  • Scénář: Ben Avery
  • Kresba: Mike S. Miller
  • Coloring: Mike Crowell
  • Předloha: George R. R. Martin
  • Vydání: 1.
  • Vazba: vázaná v pevných deskách s přebalem
  • Formát: 173×264 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Richard Podaný
  • Žánr: fantasy

 

PŘEHLED RECENZE
Tomáš Lesk
65 %
Předchozí článekTOP 7: Nejlepší filmoví válečníci
Další článekKomiks: Batman: Rok jedna (2015) – První netopýří rok v Gothamu
Tomáš Lesk
Jsem pisálek, snílek, knižní a filmový skoro-všežrout se slabostí pro tvorbu Quentina Tarantina, mimo jiné pak pro seriál Doctor Who. Mám zarytou nenávist vůči béčkovým slasherům a špatně použité třaslavé kameře. Ve volném čase píšu o filmech, komiksech a knihách, čtu a zírám.