Komiks: Batman: Rok jedna (2015) – První netopýří rok v Gothamu

Frank Miller je legendárním komiksovým tvůrcem, vynikajícím jak v poloze kreslířské, tak vyprávěcí. Než vytvořil světoznámé a kultovní komiksy, jako 300, či Sin City, pracoval i pro dva komiksové giganty: DC a Marvel. Zatímco u druhého zmíněného prorazil jako nováček a přinesl slávu doposud spíše béčkovému hrdinovi, u DC už jako podstatně zkušenější autor vytvořil dva příběhy ze života nejlepšího detektiva na světě. Ne, řeč není o Sherlocku Holmesovi, nýbrž o jednom z nejznámějších komiksových hrdinů vůbec, o maskovaném mstiteli, Temném rytíři, o Batmanovi.

Pokud byl kultovní komiks Návrat Temného rytíře omegou Batmanova života, příběhem o jeho posledním boji, v němž se naposledy střetl se Supermanem, je Rok jedna jeho alfou. Toto se ostatně dočtete v samotné komiksové knize, jež krom sebraných sešitů, obsahuje i příjemné a bohaté bonusy v podobě dodatečných komiksů, v nichž kreslíř David Mazzucchelli vysvětluje svůj vztah k Batmanovi, dále jsou tu ukázky komiksového scénáře, storyboardů, náčrtů, původních obálek a coloringu, který pro Batman: Rok jedna vytvořila Richmond Lewisová. Kniha je pak uzavřena doslovem od Franka Millera, v němž poeticky přiblíží to, jak postavu Temného rytíře vnímá a pojímá. Samotnému výtisku se pak co do kvality nedá nic vytknout, snad jen, že by podobně významnému komiksu možná neuškodila pevná vazba, ale to je jen drobná výtka. Vzhledem k útlosti knihy možná i neopodstatněná.

An Ally in Darkness

Příběhem o tom, jak se Bruce Wayne vrátil do rodného města, aby dal vzniknout mýtu o obřím okřídleném strážci města Gothamu, oslnili komiksový svět koncem osmdesátých let Miller a Mazzucchelli. Příběh je navíc natolik legendární, že se jím i notně inspiroval Christopher Nolan ve svém filmu Batman začíná. S potěšením je nutno dodat, že komiks nijak podstatně nezestárl a i po letech se pro čtenáře stále jedná o silný zážitek, tudíž nadčasovost, jež je tomuto dílu přiřknuta, není ničím neoprávněným. Přesto pokud čekáte lehčí komiksové dobrodružství se spoustou akce, barev a rozmanitých padouchů, Rok jedna vám toto neposkytne. Nabízí podstatně civilnější čtení, v němž je Batman teprve v plenkách a se svým „řemeslem“ začíná. A začátky jsou to tvrdé. Bruce Wayne tady chybuje a dopouští se věcí, nad nimiž by ten Batman, kterého dobře známe, jen protočil oči v sloup. Nespočetně krát tu vidíme našeho hrdinu v bezvýchodné situaci, z níž zdánlivě není úniku, avšak do které se ovšem dostal zpravidla vlastní nezkušeností a pokaždé tak můžeme žasnout, jak se mu podaří smrti či odhalení uniknout.

batman-year-one-3

Komiks není zkrátka superhrdinským standardem. Je to temné kriminální dobrodružství s drsnou melancholickou atmosférou, jež dokonale ladí se zvoleným stylem kresby a dalšími komiksovými ingrediencemi, které maskovanému strážci padnou jako ulité. Postup vyprávění, který v postupných časových skocích skutečně sleduje plynoucí rok hlavních hrdinů a to, kam se postavy posouvají, je velmi dobře zvolený. Krom Batmana totiž také sledujeme počátky dalšího muže, který má pro Temného rytíře a jeho život velký význam. Jde o člověka, jenž se postupem času stal Wayneovým přítelem a jejich vzájemná spolupráce přinesla mnohé… Ano, jde o policistu, budoucího komisaře Jima Gordona. V komiksu se také mihne kupříkladu Catwoman či Harvey Dent. Příběh se tak už odpočátku rovnoměrně dělí mezi Batmana a Gordona a sleduje jejich osudy, jež se navzájem dotýkají, až se v závěru samotného příběhu protnou. Vnitřní monology obou postav jsou pak jednoduše odděleny odlišně zvoleným fontem písma, za což se tvůrcům letteringu povedlo a významně to doplňuje rozdíl mezi oběma postavami.

batmanyearone

Samotný závěr pak skýtá příjemný náznak budoucích dobrodružství a povedeně uzavírá počáteční kapitolu Batmanova a Gordonova úřadování. Komiks při čtení svižně plyne, až si člověk na samém konci posteskne, že to bylo vše moc krátké. Motivy všech postav jsou perfektně rozpracované a styl vyprávění, tolik pro Millera charakteristický, mi osobně nesmírně sedl. Tím spíš se navíc ukazuje jeho schopnost, když dokázal vše rozvést a uzavřít na relativně malém prostoru pouhých několika sešitů.

2038218-14

Verdikt

Komiks Batman: Rok jedna skýtá naturalistický, syrový příběh o vzniku legendy, v níž je Batman chybujícím člověkem, který teprve hledá své možnosti, právě tak jako způsob, jak vnášet strach do srdcí nepřátel. Spolu s ním sledujeme Jima Gordona, a jeho tvrdý nástup do zkorumpovaného sboru Gothamské policie. Frank Miller se svými spolupracovníky vytvořili drsný, uvěřitelný příběh s řadou zapamatovatelných momentů, jenž se po právu stal kultem a podstatně rozšířil počátek jedné z nejlepších komiksových postav, jež byly kdy vytvořeny. Zároveň také v době kdy vznikl svým pojetím předznamenal směr, jímž se následně superhrdinský komiks ubíral. Tento komiks je zkrátka matným, obhroublým klenotem, jenž zkrátka ve sbírce žádného komiksového nadšence nesmí chybět… Závěrem je také nutno dodat, že podobně jako řada jiných komiksů od DC, i tento se dočkal takřka doslovného animovaného filmového přepisu, jenž velmi věrně rozpohyboval komiksové panely na filmovém plátně…

Komiks u nás vyšel v již druhém dotisku v říjnu 2015 pod hlavičkou nakladatelství Crew, jemuž děkujeme za poskytnutí výtisku. Zakoupit jej můžete zde.

  • Batman: Rok jedna / Batman: Year One
  • USA, 136 stran, souborné vydání původně vyšlo poprvé v nakladatelství DC Comics, r. 1988
  • Scénář: Frank Miller
  • Kresba: David Mazzuchelli
  • Coloring: Richmond Lewisová
  • Vydání: 1.
  • Vazba: paperback
  • Formát: 165×260 mm
  • Tisk: barevný
  • Překlad: Jiří Pavlovský
  • Žánr: akční, superhrdinský