Abramsův Star Trek: Jak to vše začalo

Star Trek je ve světě sci-fi kultovní záležitostí. V roce 2009 tuto známou značku J.J. Abrams přiblížil novým divákům, když celou sérii zrestartoval a díky chytře vymyšlenému alternativnímu světu popřel předchozích deset dílů. Jak to celé vypadalo? Pojďme si to připomenout.

Star Trek (2009)

První dekáda druhého tisíciletí se v žánru sci-fi filmů nesla především ve znamení Star Wars, které uchvátily svět. Vědeckofantastické filmy chytly druhou mízu a byly na vrcholu popularity. Fanoušci světelných mečů a síly dostali dárky v podobě několika dílů své modly. Ale druhé početné stádo milovníků trochu jiné ságy, nesoucí rovněž označení „Star“, bylo nuceno spokojit se s posledním kouskem v roce 2002 – Star Trek Nemesis. Ovšem pohlaváři v Hollywoodu to tak nenechali a řekli si, že kromě Dartha Vadera si zaslouží další šanci rovněž hvězdná loď Enterprise. A tak se začaly podnikat kroky k tomu, aby Spock, Kirk a další opět spatřili světlo světa.

Za režiséra byl vybrán J.J. Abrams. Ten měl v té době za sebou pouze jeden celovečerní film – Mission Impossible III. Agentská jízda s Tomem Cruisem byla veřejností kladně přijata a dokázala, že její tvůrce není jen schopný seriálový mág zodpovědný za takové televizní kulty jako Alias a hlavně Ztraceni. Ovšem byť měl režisér slušnou reputaci, fanoušci ságy nadšení nebyli. Abrams totiž tvrdil, že byl odjakživa spíše fanouškem Star Wars a že vlastně žádný Star Trek neviděl. To bylo pro Trekkers něco jako červený hadr pro býka. Obavy o kvalitě připravovaného díla se začaly šířit rychlostí warpu. Ale J.J. přesvědčil všechny o svých kvalitách. Vytvořil snímek, který sice pochází ze stejného universa jako předchozí díly, nicméně jde trochu oklikou. James T. Kirk je tu rváč a floutek, který má problém s posloucháním autorit. Jeho naprostým opakem je Spock, zakládající si na logice a naprosté emoční střídmosti. Tito dva spolu s posádkou Enterprise musejí najít způsob, jak porazit nebezpečného Romulana Nera.

Abrams si chytře vytvořil příběhové berličky, když do snímku vsadil událost, která změnila osudy hlavních hrdinů. To mu umožnilo vést cesty protagonistů úplně jinak, bez návaznosti na předchozí díly. Star Trek z roku 2009 byl svěží, vtipný a plný zajímavých komplexních postav. Chemie mezi členy posádky byla na vysoké úrovni a herecké výkony jakbysmet. Především podceňovaný Zachary Quinto zavřel všem nevěřícím Tomášům pusu, jeho mladý Spock byl perfektní. Nakopnutí se Abramsovi povedlo a otevřelo dveře dalším útrapám posádky jedné velice známé vesmírné lodi.

Star Trek: Do temnoty (2013)

Druhý díl obnovené série se nesl v klasickém duchu pokračování. Byl epičtější, dynamičtější, bombastičtější. Vztahy mezi posádkami byly posouvány dále, galaxii hrozila mnohem větší nebezpečí. Do role hlavního trapiče našich hrdinů byl obsazený charismatický Benedict Cumberbatch. Ten si ukradl každou scénu, ve které byl a ostatní svým výkonem jasně zastínil. Při jeho monologu o své posádce leckoho zamrazilo. A to, že se nakonec ukázal být ikonickým Khanem, byla jen třešinka na dortu. Kromě toho si prošel vztah Uhury a Spocka drobnou krizí a Kirk přesvědčil Federaci o svých kvalitách.

Star Trek: Do neznáma (2016)

V pořadí třetí Star Trek od restartu musel oželet J. J. Abramse v roli režiséra, ten se zhostil jen producentské úlohy. Na jeho židli usedl Justin Lin, známý především svou prací na akční sérií Rychle a zběsile. Zkušený matador vsadil kromě svého umu také na nápady Simona Pegga, který se kromě ztvárnění Scottyho podílel také na scénáři. I na potřetí to byla slušná jízda, více se dočtete v recenzi.

A to je z historické prohlídky vše. Co říkáte na nejnovější Star Trek vy?