5 důvodů, proč jít na komedii Nejkrásnější den

Co by bylo to poslední, co byste chtěli udělat, když víte, že to „máte za pár“? Benn se jednoho dne dozví zdrcující diagnózu smrtelné nemoci, ale rozhodně nemá v plánu zbytek svého času nečinně proležet na nemocniční posteli. Proto se rozhodne zlanařit hypochondra Andiho z vedlejšího pokoje, který místo užívání si bloguje o tom, jaké to je mít smrtelnou nemoc. Snímek Nejkrásnější den, který s humorem a nadhledem pojednává o ponurém tématu, právě vstupuje do kin, a my vám přinášíme pět důvodů, proč byste si jej rozhodně neměli nechat ujít…

1. Smrtelnost

Lidé ve filmech umírají jako na běžícím pásu, ale většinou jsou oběťmi přestřelek nebo nehod. Snímky jako je Klepání na nebeskou bránu, Než si pro nás přijde, 50/50 nebo Hvězdy nám nepřály však zobrazují osudy hrdinů, kteří se ze dne na den musí vypořádat s vlastní smrtelností. Stejně tak Andi a Benn se rozhodnou to ještě nezabalit, a proto si vezmou půjčku, aby jejich poslední jízda měla úroveň. Bolestivá skutečnost jim nebere dobrou náladu a radost ze života, a kromě toho se jistě dočkáme i koňské dávky emocí.

2. Scénář

Dobrý scénář je u filmů, jehož stěžejním tématem je umírání, naprosto klíčový, aby se snímek neutopil v patosu a sebelítosti, která diváka rychle omrzí. Vtip, sebeironie a jednoduché svižné dialogy, to jsou aspekty, které se Florianu Davidovi Fitzovi povedly vtěsnat do scénáře. Ten si kromě jeho napsání střihl i jednu z hlavních rolí, tudíž můžeme čekat, že postava uvolněného a volnomyšlenkářského Benna pro něj bude „ušitá na míru“.

3. Inspirativní chování

Smrt je okrajové téma, o kterém se lidé nebaví, pokud nemusí. Záměrně ignorovaná součást života by však měla být spíš inspirací, než strašákem. Andi i Benn jsou postaveni před hotovou věc a díky nejasným vyhlídkám do budoucnosti, si užívají každý moment, který jim ze života zbývá. Filmy podobného ražení se mimo jiné snaží poukázat i na skutečnost, že lidé běžně odkládají své sny na „až“ bude něco tak a onak. Tak se Bennem a Andim inspirujme a udělejme pro sebe něco hned.

4. Africká příroda

Náhodný výběr destinace se chlapům určitě vyplatil. Volba padla na africké město Mombasa, které je druhou největší metropolí v Keni. Krásné pláže, moře, hory nebo pralesy jsou jen výčtem z krajinných panoramat, kterých se vám při sledování snímku dostane. A protože je cesta z Německa do Afriky dlouhá, vystřídá Benn s Andim hned několik dopravních prostředků: od karavanu až po luxusní automobil.

5. Road trip

Výlety na dlouhé vzdálenosti jsou jako stvořené pro nespočet vtipných příhod a zážitků. Hrdinové na cestách také potkávají více různorodých lidí, kteří často přímo nebo nepřímo ovlivňují jejich osudy. Ani příběh dvojice nemocných mužů není výjimkou, a proto můžeme být svědky transformace hypochondra Andiho, objevení nezvaného pasažéra v koupeném karavanu nebo diagnózy pragmatického neurochirguga, jemuž jsou pocity jeho pacientů tak nějak ukradené.