10 věcí, které dělat těsně před smrtí

Řada lidí si, ať už v hlavě nebo na papíře, vypracovává seznam snů, které si chtějí splnit, než jim vyprší čas pro žití vymezený. A jelikož není nikomu známo, jak dlouho tu bude, jsou ony cíle více či méně uskutečnitelné. Naplnění a ujasnění onoho seznamu však může být snazší v případě, že víte kolik přibližně toho času máte, a tím spíš když ho už mnoho není. Máte-li prostředky, případně víte jak je získat, můžete se o to pokusit. Toto téma se momentálně odráží v nové německé komedii Nejkrásnější den. Proniklo však už do řady jiných snímků. Těch deset nejzajímavějších, nejkrásnějších, či zkrátka nejztřeštěnějších, nebo snad vlastně tak trochu nejobyčejnějších věcí z nich, si nyní shrneme.

10. Vytvořit si uskutečnitelný seznam

The-Bucket-List-2

Základ podobného snažení, bez něhož se nelze obejít. Ujasnit si dle svých veškerých možností a priorit, co se reálně ještě dá stihnout, než přijde neutěšený konec. Cesta kolem světa? Jízda mustangem? Selfie u pyramid? Cokoli je možné s dostatkem odvahy… A své o tom věděly i postavy ztvárněné Morganem Freemanem a Jackem Nicholsonem ve snímku Než si pro nás přijde. Zde si jako dva nevyléčitelně nemocní sestavili právě takový seznam, na jehož základě pak zažili mnohé… Ať už šlo o prostý, čistý smích vedoucí až k slzám, či výlet ke Stonehenge.

9. Nechat se tetovat

TheBucketList-Still6

Že je to všední? Běžné? Když jste staří a zásadoví, vůbec se vám to tak nemusí zdát. Ale nakonec, proč vlastně ne? Protože… Budete ho beztak mít krátce, jen do konce života. A poté jste stejně buď v urně, nebo v rakvi v obleku. Nezbývá tedy než doufat, že ve vytetovaném textu nebude pravopisná chyba, nebo že si nezvolíte symbol, který má ve skutečnosti skrytý význam, jenž by vás rozhodně nenapadl. A nebo to nebude jen značka instantní polévky. Vybírat tetování náhodně a za pochodu se zkrátka nevyplatí.

8. Navštívit cizí země

160476347_73ee61

Je libo zcestovat svět? A kam tedy dřív? Navštívit Velkou čínskou zeď? Ostatní divy světa? Či do Hobitína na Novém Zélandu? Na Island? Nebo rovnou za nosem? Formou řízené náhody se odvíjela cesta hrdinů v již v úvodníku zmíněné německé komedii Nejkrásnější den, kteří cestovali do Afriky. Zde se jim mimo jiné podařilo zažít poněkud nepříjemný zážitek s lvicí, lezení a skoro i pád z jeřábu, či vpád na svatbu bývalé přítelkyně. To vše v „luxusně“ vybaveném obytném vozu. Se smrtí, náhlými mdlobami a policií v zádech.

7. Zamilovat se, pokud jste to dosud nestihli

fault-in our-stars

Láska přes hory přenáší. Bohužel ne přes nemoci a neduhy. Nicméně stále je kořením života se silou jej mimořádně ozvláštnit, pokud ne obrátit naruby. A nic krásnějšího nemohlo potkat hlavní hrdiny filmové adaptace románu Johna Greena: Hvězdy nám nepřály, v němž v sobě naleznou zalíbení dva mladí, umírající pacienti, milující literaturu. V dojemném snímku se pak oba rozhodnou vyrazit na cestu za oblíbeným spisovatelem, jenž je nečekaně pozve na návštěvu do Amsterdamu. Odpovědi, které hledají, však naleznou v sobě navzájem. Hlavní role ve filmu ztvárnili Shailene Woodley a Ansel Elgort.

6. Srovnat vztahy s rodinou a přáteli

maxresdefault

Je důležité na konečný odchod připravit nejen sebe, ale i ty, co zůstanou. Ať už kladně, či záporně. Záleží na tom, jak nám na blízkých záleží, a jaký dojem chce dotyčný, aby po něm v jejich myslích zůstal. Vztahem nerozlučných kamarádek, z nichž jedna přivádí na svět dítě, zatímco druhá onemocní rakovinou prsu, se zabývá vkusná dramatická komedie Už teď mi chybíš s Drew Barrymore a Toni Collete v hlavních rolích. Právě takovýto rozpor dvou zcela protichůdných událostí otestuje, jak moc je síla jejich přátelství velká.

5. Vyrazit na rockové turné

VHA4ad4f8_131550_12360970

V komedii Revival režisérky a scenáristky Alice Nellis se dá dohromady stará, kdysi úspěšná kapela, jež se rozpadla na samém vzestupu. Za znovuzrozením a seskupením nyní navzájem více či méně odcizených a podstatně starších hudebníků je však nekalá snaha jednoho z nich získat peníze. A to do té míry, že jednomu zdráhajícímu se kapelníkovi namluví, že další člen skupiny je smrtelně nemocný. Ale co když je jeden z nich nemocný doopravdy? A vůbec, stojí za to dávat se po letech zase dohromady? Neublíží si otevřením starých ran? Tak či tak, do hrobu jsou všichni každým dnem blíž, a když je tu možnost se ještě jednou vrátit na výsluní a pořádně se u toho pobavit, proč ji koneckonců nechytit za pačesy? Na tom, že je člověk najednou už za zenitem a Smrtka si na něj brousí kosu přece nezáleží… Snímek disponuje příjemným hereckým obsazením a povedeným humorem, přičemž vlastně nevadí, že hudba je tu až někde na třetím místě.

4. Seskok s padákem

Digital Fusion Image Library TIFF File

Překonat strach a plachtit vysoko nad zemí, v oblačných místech, jež nejsou pro lidi stvořená. Výhled z výšin a nadšení z překonání nejistoty při prvním krůčku do prázdna. Touha zmlátit toho culícího se pitomečka, co vás k tomu nepřirozenému šílenství přinutil, mísící se s touhou mu poděkovat, až bude po všem. Navíc se jedná o bod, který na „seznamu“ měl či má asi víceméně každý z nás. Ať už je náš strach z výšek sebevětší, nebo naopak.

3. Vyrazit za jídlem a luxusem

960

To přesně udělala Queen Latifah ve filmu Poslední prázdniny, kde ztvárnila umírající a jinak dosud ostýchavou kuchařku z New Orleansu. V momentě kdy zjistila, že jí zbývá měsíc života, rozhodla se změnit vizáž, opustit zaměstnání a vyrazit do dalekých lázní. Snímek byl z velké části natáčen v Karlových Varech a „vypomáhala“ v něm i pěkná řádka našich herců. Dovolenou snů v našich světoznámých lázních pak hlavní hrdince krášlil kuchařský „kolega“ Gérard Depardieu, který do příjemné komedie vnesl svůj osobitý šarm a herecký um.

2. Zaplést se se zbraněmi

webmagazin.cz

Ve snímku Klepání na nebeskou bránu, obecně považovaném za jeden z nejlepších německých filmů vůbec se dva rakovinou stižení muži (Til Schweiger a Jan Josef Liefers) rozhodnou, že si zkrášlí poslední dny cestou k moři. To však ještě netuší, co všechno se semele. Provázet je totiž na jejich pouti bude řada přestřelek a honiček. Nejúspěšnější německý film roku 1997 si zkrátka, pokud jste jej dosud neviděli, určitě pusťte. Road movie o cestě k moři, kráse života, napěchovaný humorem a přepálenou akcí si to zaslouží, tedy alespoň předtím, než zaklepete na nebeskou bránu.

1.Užívat si

Last Holiday 2

Žebříček uzavřeme bodem, který je obsažen ve všech ostatních. Jedná se o poselství, které mají výše jmenované filmy a činnosti za společný cíl a výsledek. Nikoli oddálit, ale zkrášlit a na chvíli vše nepříjemné odsunout za prosluněný obzor. Protože všichni chceme žít. Ať je život jakýkoli, ať s sebou nese sebevětší trápení a strasti. Hoďte je za hlavu. Každý den je něčím zvláštní a až mine, může být pozdě litovat. Důvod dělat to, co jsme vždy chtěli, nám přece nemusí vnuknout nemoc a přítomnost smrti. Vše čeká někde venku. Život je jako počítačová hra bez možnosti ukládání. Ale což, ať už ve filmu, či realitě, je nutno vyhledávat jen to dobré a zbytečně nefilozofovat.