Víkendové tržby: Mazlíčci potvrdili dominanci animáků

Dory se musela sklonit před novým hráčem na poli amerického box-office. Tajný život mazlíčků má na svědomí stomilionový otvírák.

  1. místo – Tajný život mazlíčků: 103,7 milionů, novinka
  2. místo – Legenda o Tarzanovi: 20,615 milionů, 2. týden v žebříčku
  3. místo – Hledá se Dory: 20,351 milionů, 4. týden v žebříčku
  4. místo – Mike i Dave sháněj holku: 16,6 milionů, novinka
  5. místo – Očista: Volební rok: 11,7 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Centrální inteligence: 8,125 milionů, 4. týden v žebříčku
  7. místo – Den nezávislostiNový útok, 7,7 milionů, 3. týden v žebříčku
  8. místo – Obr Dobr: 7,604 milionů, 2. týden v žebříčku
  9. místo – Mělčiny: 4,8 milionů, 3. týden v žebříčku
  10. místo – Sultan: 2,216 milionů, novinka

Od kreslených zvířátek si neodpočineme. Zatímco si Dory odkroutila čtvrtý týden v amerických kinech se solidními dvaceti miliony dolarů, Tajný život mazlíčků vstoupil mezi diváky ve velkém stylu. Přes 103 mega znamená nejlepší debut mezi originálními animáky (žádné sequely, prequely ani spin-offy) a ještě aby ne, když byl snímek v USA nasazen do rekordního počtu kin (o 11 víc než doposud nejrozšířenější Shrek 3).

Co se týče animáků, tak lépe odstartovala pouze nedávná Dory, Mimoni, Shrek 2 a 3 a Toy Story 3. Solidní výkon na devět let staré studio Illumination Entertainment, které bylo doposud živeno především sérií Já, padouch. Snímku rozhodně pomáhají pozitivní ohlasy, protože třeba na Rottenech si Mazlíčci drží na slušných 75 % a rodiny s dětmi, které už mají za sebou Dory, tak jim stačí jen přeběhnout ze sálu do sálu a užít si další letní pohádku pro malé i dospělé.

The-Secret-Life-of-Pets-3

Nad očekávání se vede také Tarzanovi. Oproti minulému týdnu mu výdělky klesly o ucházejících 46 %, což ve výsledku znamená tržby přes 20 milionů dolarů. Uhájil tak stříbrnou pozici na úkor klesající Dory, která se tento týden usadila na třetí příčce.

Bramborová medaile patří rozpustilé komedii Mike i Dave sháněj holku, ve které Zac Efron a Adam DeVine… no, prostě shánějí holku. Klasická letní záležitost s jasným útokem na bránice diváků začala svoji pouť v kinech nad očekávání – 16,6 milionů je na tento skromný projekt slušná práce, a i když se jméno Zaca Efrona už možná neprodává jako dříve, film se bez problémů zaplatí.

Následuje Očista: Volební rok na pětce, o kterou však celkem rychle klesá zájem – přibližně o 63 %, ale v rámci série je to o chlup lepší druhý týden, než s jakým se mohly chlubit jednička a dvojka. Šesté místo patří stejně jako minulý týden Centrální inteligenci s The Rockem a Hartem, kteří tak pokračují v parádním výkonu – pořizovací cena nepřesáhla 50 milionů a celosvětově si tato komedie vydělala více než trojnásobek.

mikedave

Nedaří se naopak Dni nezávislosti. Nový útok sice řádí mimo USA – až 70 % z celkových tržeb – ale doma ne a ne zabrat. Po třech týdnech už se začíná pomalu stahovat z kin a pochybuji, že se dlouhodobě udrží v top 10. Ale když vezmeme v potaz nepříliš nadšené recenze a hodnocení diváků, tak se asi není moc čemu divit. Emmerich už je zkrátka nějaký ten pátek za zenitem a (nechtěné) pokračování dvacet let starého blockbusteru je toho jasným důkazem.

Spielbergův Obr Dobr si vede ještě hůře a ve studiu Disney mohou být jenom rádi, že se jim letos povedlo diváky navnadit na veleúspěšné hity typu třetího Kapitána Ameriky, Knihy džunglí, Hledá se Dory či Zootropolis. Nevýrazná fantasy totiž nejspíš skončí v kategorii největších komerčních průserů posledních let – rozpočet kolem 140 mega, prozatímní tržby zhruba na třetině.

Nízkonákladové Mělčiny s Blake Lively jsou už dávno zaplaceny a režisér Jaume Collet-Serra, který si mě získal skvělými neesonovkami NON-STOP či Noční běžec, evidentně pokračuje v budování aury talentovaného režiséra, jenž dokáže za pár drobáků natočit divácky úspěšné thrillery, kterým nechybí ani tvůrčí kvalita.

id4-gallery4

Desáté místo je pro mě velká neznámá. Jedná se o indický snímek Sultan z bollywoodské produkce a ta čísla jsou vskutku neuvěřitelná – film je promítán v pouhých 283 kinech a za víkend utržil přes 2,2 milionů. Lepší průměr na jeden sál mají z top 10 pouze Mazlíčci na prvním fleku.

A co nás čeká a nemine příští týden? Startovat budou noví Krotitelé (Krotitelky) duchů a jinak samé menší filmy s omezenou distribucí. Tak zase v pondělí, čau!