Trailer #1: Rozpolcený (2017) – McAvoy a jeho 23 identit

M. Night Shyamalan byl na začátku nového tisíciletí jeden z nejopěvovanějších režisérů. Geniální Ind nás vždy posadil na zadek úzkostlivou atmosférou svých thrillerů a dorazil odzbrojujícími pointami.

Filmy jako Šestý smysl, Vyvolený nebo Znamení jsou jeho dokonalými výkladními skříněmi. Bohužel přišla ta část kariéry, kterou lze mírně řečeno považovat za úpadek. Hollywoodské produkce, velké rozpočty a naprosto neosobní digifilmy jako Poslední vládce větru nebo Po zániku Země doslova pošlapaly renomé tohoto „novodobého Hitchcocka“ a ten musel začít od začátku. Začal s tím, že produkoval sci-fi béčkový seriál Wayward Pines a pokračoval příjemnou nízkorozpočtovkou The Visit.

Dalším pomyslným vzestupem v kariéře tohoto režiséra může být právě snímek Split. Jedná se o Shyův původní námět a scénář a opět půjde o thriller se zajímavou pointou. Hlavní hrdina je totiž paranoidní schizofrenik, který oplývá 23 identitami. První trailer ukazuje, že půjde především o herecký koncert Jamese McAvoye a opět se bude jednat spíše o nízkorozpočtový titul sázející na silný scénář a atmosféru (znepokojující hudební podmaz je výborný). Shya se tedy vrací tam, kde je mu nejlépe… a kde bylo nejlépe i nám, divákům.

Snímek vstupuje do českých kin 19. ledna.