Souhrn největších filmových novinek července

Vítáme vás všechny u znovuzavedené pravidelné rubriky souhrnu filmových novinek měsíce. V červenci se toho stalo hodně, tak pojďme na to.

Karlovy Vary

Už tradičně se začátkem července sjeli všichni filmoví nadšenci do Karlových Varů na prestižní mezinárodní festival. Už 51. ročník nabídl řadu zajímavých filmů včetně celosvětové premiéry Anthropoidu nebo Učitelky Jana Hřebejka. Více se o samotných filmech a atmosféře rozepsala kolegyně Ernia ve svých reportech.

Filmové nebe

Na sklonku června nás opustil Bud Spencer a byl toho plný internet. V červenci ho následovali režiséři Michael Cimino (Lovec jelenů, Nebeská brána) a Garry Marshall (Pretty Woman, Deník princezny). Budiž jim země lehká.

IMAX kina

Krize s ubývajícími návštěvníky kin je definitivně zažehnána. Čísla a počty z kinosálů rostou, a tak se hojně investuje dál. V Evropě vyrostou v nejbližší době další pětice IMAX 3D kin. Počet těchto speciálních kin se v Evropě zaokrouhlí na 40. V České republice je jediný IMAX sál v Praze pod sítí Cinema City ve Flóře na Vinohradské ulici.

han solo film

Han Solo trilogie

Alden Ehrenreich už byl oznámen jako Han Solo v květnu. Nedávno ale teprve prosákly informace, že podepsal s Lucasfilm smlouvu na tři filmy, což může znamenat jak rozjetí vlastní trilogie, tak i menší zastávky v různých dalších filmech z celé vesmírné ságy. Star Wars zkrátka pořádně dupou na plyn a rozvíjí svůj vlastní fikční svět podobně jako komiksová studia.

Saw jede dál

Už je to 6 let, co do kin zavítal sedmý díl Saw 3D a vyšeptalé značce dali producenti a tvůrci vale. Čas ale opět uzrál a lehce získané peníze dlouho ladem nezůstanou. O osmý díl (remake? spinoff?) se ovšem postarají bratři Spierigové, kteří mají ve své filmografii zářez zvaný Predestination. Kamery se rozjedou co nevidět, film s názvem Saw: Legacy zamíří do kin na podzim příštího roku.

cruise-the-mummy

Monstra z Universalu

Vymyslet a spravovat svůj vlastní filmový vesmír je v poslední době strašně in a se zajímavým nápadem přišli hlavouni ze studia Universal. Vytvoří vlastní hororový fikční svět a spojí všechny klasické sólovky (Mumie, Drákula, Frankenstein, Jekyll/Hyde, Vlkodlak a další) do jedné týmovky. A jména, která se kolem těchto legendárních postav točí, jsou opravdu věhlasná. Tom Cruise, Johnny Depp, Russell Crowe a nedávno začaly tvrdit klepy, že se k ostatním přidá i Javier Bardem jakožto Frankenstein. Mimochodem Mumie už je dotočená, čili čekáme co nevidět nějaký teaser.

Steven Soderbergh znovu u filmu

Před pár lety utekl k televizi, ale opět se vrací k filmu (komedie Logan Lucky s Channingem Tatumem a Danielem Craigem se začne točit za pár týdnů). Steven Soderbergh ale nelení a už si vybral téma pro svůj další film. Bude se jednat o kauzu Panamských papírů, což je největší únik informací v novodobé historii (11 milionů dokumentů odhalující finanční machinace politiků a celebrit). Film bude adaptovat ještě nezveřejněnou knihu Secrecy World od Jakea Bernsteina. Scénář bude mít na starosti Scott Z. Burns, který se Soderberghem již dříve několikrát spolupracoval.

Box office

Animáky vládnou. Po megaúspěšné Zootropolis kina zboural Tajný život mazlíčků, který si za 10 dnů odnesl z amerických pokladen přes 200 míčů. Každá mince má však dvě strany – zajetá úspěšná značka Doba ledová se svým pátým dílem tvrdě narazila a otvírala za pouhých 21 milionů. Blíží se konec nebo klasický přesun na televizní obrazovky, jak se to stalo nedávno se sérií Divergence? Uvidíme.

dc-comics-vs-marvel-2016

Comic-Con 2016

Letošní ročník celosvětového mokrého snu všech geeků a nerdů byl ve znamení duelu Marvelu s DC Comics. Nejzásadnější a nejzajímavější informace, panely a trailery najdete ve shrnujícím článku.

Letní filmová škola

Krom Karlových Varů se v červenci uskutečnil ještě jeden významný český festival, a to Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Program byl nabitý, filmů nespočet a zážitků jakbysmet. To vše si můžete přečíst v reportech z jednotlivých dní kolegy Daniela Birguse.

Uncharted

Uncharted míří do kin

Hlavní hrdina Nathan Drake letos prožil už čtvrté dobrodružství a dosud Hollywoodu úspěšně unikal. S tím je ovšem útrum. Joe Carnahan, nadcházející režisér Mizerů 3, totiž prohlásil, že napíše scénář. Kdo se však ujme režie je otázkou, stejně jako jestli se stihne naplánovaná premiéra na červen příštího roku. Tipujeme oddálení až na další léto.

Příště se mrkneme na to, co se událo v srpnu. Tak zase příště.