Report #1: Letní filmová škola – Po roce opět ve víru filmových orgií

Druhá polovina července již tradičně patří filmovému festivalu v Uherském Hradišti, který sice není tak pompézní jako jeho starší bratr v Karlových Varech, ale může se na druhou stranu pyšnit kvalitní filmovou sbírkou a perfektní atmosférou.

U tohoto galapředstavení jsem nemohl ani tento rok chybět. Po příjezdu dala LFŠ o své existenci vědět již prvními plakáty a transparenty vyvěšenými po městě. Mou letošní filmovou jízdu odstartovala Dáma v jezeře. Americká noir detektivka obsahovala vše, co by se dalo v tomto žánru čekat – drsného hrdinu, sličnou femme fatale i prohnilé padouchy. Čím však tento počin vynikal, byl způsob vyprávění příběhu. Ten byl totiž celý vnímaný očima hlavního hrdiny a tak se na celý sled událostí koukáme z první osoby. Vzhledem k tomu, jak je snímek starý, byl výsledný efekt vskutku působivý.

Poté následovalo zahájení celého festivalu v kině Hvězda. Za přínos kinematografii byl oceněný režisér Ivan Passer. Ten kromě ocenění ve tvaru zmrzliny dostal rovněž dar od všech přítomných, když se dočkal potlesku ve stoje. Poté byly puštěny dva režisérovy filmy. Nejdříve krátká konverzační komedie v hospodském prostředí, Fádní odpoledne. Poté přišel na řadu zlatý hřeb večerního ceremoniálu, komedie Intimní osvětlení. Příběh dvou členů symfonického orchestru, kteří se znovu shledávají po několika letech, sice moc obsáhlý nebyl, ale to rozhodně nevadilo. Úsměvných momentů bylo hodně a navíc jim často pomyslnou třešinku na dortu nasadili sami herci, kteří vlastně ve skutečnosti žádní herci nebyli. Passer se inspiroval svým blízkým spolupracovníkem Milošem Formanem a do snímku obsadil řadu amatérů.

Svou filmovou jízdu tohoto dne jsem zakončil Zběsilci. Maďarský počin z minulého roku popisuje proměnu dvou bratrů. Ti jsou zpočátku drobnými kriminálníky, ale pod vlivem nového policejního kapitána mění své myšlení i chování. Zakládají sdružení, které má za úkol chránit nevinné občany města. Avšak původní vize domobrany nevydrží a skupina mladíků má stále extremnější pohled na své spoluobčany. Výborně gradující sonda do maďarské společnosti mládeže a menšin zaujme dobrými výkony i netradičním koncem. A to je z prvního dne vše.