TOP 7: Nejlepší francouzské komedie od roku 2000

Francouzská filmografie je pověstná mimo jiné povedenými komediemi s originální zápletkou. A jelikož se do našich kin jako splašený kůň řítí právě francouzská Pařba v Pattayi, jsme se rozhodli sestavit žebříček sedmi nejlepších komedií, které byly od přelomu tisíciletí natočeny.

7. Pěna dní  (2013)

Romatický surrealistický film s prvky komedie rozhodně stojí za pozornost nejen díky vlně absurdity, jež na vás při jeho sledování spadne. Snímek je hravý, nápaditý, a jeho vizuální styl vás jistě zaujme. Film o milencích Chloé a Colinovi, jejichž láska je narušena v okamžiku, kdy Chloé onemocní záhadnou nemocí (v plicích jí vykvete leknín), je adaptací stejnojmenného románu od spisovatele Borise Viana. Pěnu dní režíroval světoznámý Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli).

makeimage

6. Mikulášovy patálie (2009)

Krásné, milé a humorné knížky od legendárního Renné Goscinnyho snad v letech dětství neminuly nikoho z nás. Příběhy o lumpárnách a zážitcích malého Mikuláše a jeho vykutálených přátel a vrstevníků (jmenovitě kupříkladu Vendelína, Celestýna, Kryšpína, Albína, či Viktorína) zkrátka i po letech mají co říci a baví zrovna tak, jako Asterix s Obelixem. Není proto divu, že se dočkaly hraného filmového zpracování, jež se v tomto případě povedlo na výbornou a dočkalo se i pokračování, byť ne tolik povedeného.

07

5. Co jsme komu udělali? (2014)

Nadsázka, mírně kontroverzní, až xenofobní téma a témata plus konfrontace s distinkcí vůči vlastním hodnotám a přesvědčením jsou hlavním motivem vydařené komedie se společenským přesahem, jenž z ní udělal jeden z nejvýdělečnějších a divácky nejúspěšnějších francouzských filmů roku 2014.

„Claude a Marie Verneuilovi jsou svým založením provinční milovníci staré dobré Francie, silně věřící katolíci a ve svém okolí patří mezi vážené občany. A také mají čtyři dcery: Isabelle, Odile a Ségolène a Laure. Při jejich výchově se vždy snažili uplatňovat spíše konzervativní metody a snažili se jim vštípit ty správné hodnoty – tedy ty jejich. Dnešní doba ale Verneuilovy konfrontuje s mnoha věcmi, které rozhodně nejsou podle jejich gusta, například s multikulturní nebo náboženskou tolerancí a s podobnými dnešními výmysly. Přesto se Verneuilovi skoro pokaždé přinutí tyto změny chápat, i když jim mnohdy připravují těžké životní zkoušky. A tak také museli postupně spolknout tři svatby, které rozhodně nebyly podle jejich ideálních představ. První dcera si totiž vezme muslima, druhá Žida a třetí se vdává za Číňana. Zkuste si potom představit, jak vypadá v této sestavě velké rodinné setkání na Vánoce. Jedinou a poslední nadějí na „opravdovou“ svatbu v kostele mají u nejmladší dcery, která, haleluja, potkala Charlese, spořádaného katolíka. Jenže…

s1-73-1

4. Rodinka Beliérových (2014)

Lidsky dojímavá komedie z francouzského venkova o rodině neslyšících, její jediné slyšící člence a životních strastech, jež přes všechny výstřednosti nakonec nepřekvapivě ukazují, že se od sebe navzájem vlastně tolik nelišíme, ať jsme jacíkoli. Celý snímek vyzdvihuje nejen význam rodiny, ale i lásky a empatie, která nám vůči jiným někdy schází, což je překrásně podtrženo závěrečnou scénou, v níž Paula v soutěži zpívá a zároveň slova textu převádí pro svou rodinu do znakové řeči… Tato povedená komedie byla u nás uvedena teprve letos, přesto (a nebo právě proto) si však zaslouží veškerou pozornost.

La-familia-Belier_landscape

3. Amélie z Montmartru (2001)

Kouzelný film, jenž získal hned pět oscarových nominací a právem se zapsal mezi nejlepší filmy (nejen) francouzské filmografie. Film, naplněný atmosféričností Paříže, oplývající smutkem, nadějí, láskou, optimismem, krásnou kamerou a sedící hudbou, navíc korunovaný perfektně sehranými herci zkrátka v tomto výčtu nesmí chybět.

bee85c5efee0d2c87f3e99e298d97c65

2. Drž hubu! (2003)

Kdo by neznal tuto geniální a dnes nejen u nás už totálně kultovní komedii o Rubym (Jean Reno), mafiánovi, po němž pase nejen tamní kmotr, ale i policie, a jeho otravném, vlezlém a nechtěném, mírně prostinkém kolegovi na útěku, zlodějíčku Quentinovi (Gérard Depardieu). Třeskutě vtipné gagy, veletoč absurdních situací a dnes už totálně zlidovělé hlášky (zejména kupříkladu jistá replika z blázince) v čele s dokonale sehranou hlavní dvojicí vynesly Drž hubu! hned druhé a více než zasloužené místo v žebříčku. Všem je nám též jistě velmi dobře známo, že snímek má i výborný český dabing, což je vždy nutné ocenit. Závěrem nutno dodat, že krom všech zmíněných i opomenutých kladů má film dokonale vygradovaný konec, jenž vás do závěrečných titulků nakopne tak, jak vás po celou dobu stopáže vedl; s úsměvem od ucha k uchu!

drz-hubu-2

1. Nedotknutelní (2011)

Dojemné, přirozeně vtipné a lehce, byť nikoli nepříjemně patetické komediální drama založené na skutečném životním příběhu dvou zvláštních, velmi odlišných lidí z dvou na hony vzdálených stran spolčenosti, spojených hlubokým přátelstvím… Skutečná pohádka pro dospělé…  Citlivý film, který vždy potěší a člověk se k němu rád vrací aby si mohl připomenout, že život může být krásný i tehdy, kdy by se mohlo zdát že právě končí… Nedotknutelní si po právu získali srdce diváků po celém světě a zaznamenali nevšední úspěch, a to takový, že se dokonce chystá remake, byť možná celkem zbytečný. Nejen úspěch z nich však dělá kvalitní film hodný pozornosti… O kvalitách a nevšednostech tohoto snímku se, pokud jste jej ovšem ještě neviděli, ostatně můžete přesvědčit sami. Stojí to za to.

325030-original1-mw5gh

Pochopitelně je zevrubná pokladnice francouzské filmografie daleko hlubší a nabízí mnohem více povedených žánrových filmů. Pokud se ten vámi oblíbený na krátkém žebříčku neobjevil, nezoufejte a podělte se o něj v komentářích.