V pátek začaly letní prázdniny a s nimi i největší filmová událost u nás – Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Do města Karlovy Vary se každoročně sjíždí na tisíce filmových fanoušků, aby si společně užili nejen desítky snímků, ale tradičně se prošli po lázeňské kolonádě, vyfotili se u červeného koberce a zúčastnili se jedné z mnoha připravených party. Jak probíhá letošní ročník Vám budeme den po dni rekapitulovat v našem festivalovém deníku.

13529249_10153523206931924_3760623530065342945_n

První den festivalu je především o slavnostním zahájení, kterého se účastní i velká jména filmového světa. Letos do Varů zavítal Willem Dafoe, kterého můžeme znát například ze Spider-Mana nebo ze Scorseseho klasiky Poslední pokušení Krista. Dafoe ovšem nebyla jediná hvězda, která se prošla po červeném koberci u hotelu Thermal. Diváci potleskem přivítali i ředitele festivalu Jiřího Bartošku, Evu Zaoralovou, Marka Ebena či uměleckého ředitele Karla Ocha. Největší očekávání samozřejmě vzbuzovala delegace k zahajovacímu snímku festivalu Anthropoid, především Jamie Dornan. Spolu sním film uvedl i režisér Sean Ellis a herci Aňa Geislerová nebo Toby Jones.

Zatímco někteří fanoušci vyhlíželi červený koberec, jiní už sledovali první festivalové filmy. I já jsem uloupila dva lístky a usadila se na večer v kině Čas. Prvním filmem, který jsem viděla byla mexická Neobyčejná rybka. Debut režisérky Claudie Sainte-Luce vypráví příběh osamělé mladé dívky Claudie, která se v nemocnici seznámí a postupně sblíží s rodinou, která, ač má svoje problémy, jí přiroste k srdci. I přes pomalejší start jde o poměrně zdařilý snímek, který bych se nebála doporučit.

Můj druhý filmový zážitek – Šílenství – začal naopak velmi působivě a okamžitě zaujal výbornou kamerou. Kadira pouští z vězení pod podmínkou, že pomůže bojovat proti terorismu. Toho úkolu se Kadir zhostí více než důkladně, zároveň ale chce uhladit rodinné vztahy a začne toho na něj být trochu moc a postupně ztrácí přehled o tom, co je skutečné a co ne. Film dokázal naprosto skvěle vygradovat určité scény a vyobrazit rostoucí paranoiu, se kterou hrdinové filmu (Kadir a jeho bratr) bojovali. Ačkoliv stopáž filmu byla i s délkou 117 minut trochu moc.

13551779_496518483874097_327338302_n

Pozn.: Anthropoid se promítal nejen ve Velkém sále, ale také ve dvou menších sálech, kam filmaři přišli snímek také uvést. Film jsem bohužel neviděla, ale podle prvních ohlasů se jedná o excelentní záležitost, tak snad se filmu dočkáme brzy i v normálních kinech. Na festivalu je ještě možnost snímek vidět v pondělí 4.7., ale o lístky bude určitě rvačka, takže pokud se chystáte o ně bojovat, přeji hodně štěstí.