V pátek začaly letní prázdniny a s nimi i největší filmová událost u nás – Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Do města Karlovy Vary se každoročně sjíždí na tisíce filmových fanoušků, aby si společně užili nejen desítky snímků, ale tradičně se prošli po lázeňské kolonádě, vyfotili se u červeného koberce a zúčastnili se jedné z mnoha připravených párty. Jak probíhá letošní ročník Vám budeme den po dni rekapitulovat v našem festivalovém deníku.

Festival už je v plném proudu a jelikož jsou i státní svátky, ve městě je spousta lidí. Diváci to nejvíc zaznamenají, když čekají s filmovými pasy před sály, kde se fronty táhnou kolikrát až desítky metrů a ne všichni se nakonec do sálů dostanou. Mně se ale zatím daří a jedu přesně podle plánu. Co jsem tedy za poslední dva dny viděla?

Učitelka

Druhý český zástupce v Hlavní soutěži je od Jana Hřebejka a přináší příběh učitelky, která zneužívá své autority ve třídě i postavení v komunistické straně. Situace se vyhrotí až se jedna z žákyň pokusí o sebevraždu a rodiče spolu s ředitelkou školy svolají schůzi, kde chtějí situaci řešit. Ne všichni jsou však ochotní jednat.

Doporučila bych film vidět? Nejde sice o kdovíjak převratný a originální film, ale jde o solidní a kompaktní film.
Hodnocení: 7/10

učitelka

Spojené státy lásky

Film sleduje tři ženy na začátku devadesátých let v Polsku, kdy každá má své touhy a hledá cestu k jejich naplnění. Film získal cenu za nejlepší scénář na letošním Berlinale.

Doporučila bych film vidět? Jak v Berlíně rozhodují o nejlepším scénáři nechápu. Film mě zaujal minimálně.
Hodnocení: 3/10

Anthropoid

Zahajovací snímek, o kterém se tolik mluví. Film je založen na příběhu, který my v Čechách všichni dobře známe. Mise Kubiše a Gabčíka zabít protektora Heydricha je jedním z klíčových okamžiků v naší novodobé historii. Film začíná přistáním parašutistů na českém území, sleduje přípravu atentátu, jeho provedení i to, co následovalo bezprostředně poté.

Doporučila bych film vidět? I kdyby jen kvůli tomu, abyste si poslechli ty jazykové variace, kdy čeští herci mluví anglicky a anglicky mluvící herci mluví anglicky s českým přízvukem. Ale vážně – je zcela pochopitelné, že názory se tady mohou hodně lišit, za mě jde o slušný film, který stojí za zhlédnutí.
Hodnocení: 7/10

anthropoid

Tohle je náš svět

Viggo Mortensen v hlavní roli otce, který vychovává svých šest dětí netradičním způsobem v lese, daleko od měst a konzumní společnosti dneška. Když se rodina dozví, že se jejich matka zabila v nemocnici, vydává se na cestu přes Spojené státy, aby se s ní rozloučila.

Doporučila bych film vidět? Jednoznačně. Jde o skvělou podívanou, která Vás pobaví i dojme.
Hodnocení: 8,5/10

Houstone, máme problém!

Nově odhalená pravda či pouhá spekulace a konspirační teorie? Je mezi tím vůbec rozdíl? Tento “fikční dokument” se zaobírá teorií, že Američané od Jugoslávie koupily vesmírný program, který jim měl pomoci dostat se co nejdříve na měsíc. Tvůrci téma opravdu detailně probrali – zjistíte jak se jugoslávská technika vyvíjela, jak to ovlivnilo jugoslávskou ekonomiku a dokonce i rozpad státu. A na osobní příběhy a výpovědi také nezapomněli.

Doporučila bych film vidět? Jde o jeden z nejzajímavějších filmů, co jsem tu letos viděla!
Hodnocení: 9/10

Známá neznámá

Tom slaví narozeniny a pozval několik přátel k sobě do bytu, aby je společně oslavili. Jeho kolega Clyde přijde se svojí novou přítelkyní, krásnou a zajímavou Alicí, která všechny přítomné zaujme svým šarmem i svou vědeckou prací. Všechny kromě Toma, který má pocit, že ženu zná – ale ne jako Alici, nýbrž jako Jennifer, se kterou před 15 lety chodil a která jednoho dne zmizela.

Doporučila bych film vidět? Jde o poklidný film, který se odehrává během jedné noci a přemítá o tom, kolik identit člověk může mít a jak moc je člověk zodpovědný vůči lidem, které zná. Jak moc Vás láká myšlenka změny identity a zakusení světa v jeho mnoha podobách? Mě moc.
Hodnocení: 7/10

Complete Unknown

Animovaný život

Owen Wilson vyrůstal jako normální chlapec, když najednou z ničeho nic přestal mluvit a začal mít problémy s motorikou. Jeho diagnóza zněla: autismus. Film se věnuje Owenovi i ostatním členům jeho rodiny, ptá se, jak na situaci reagovali a jak se s ní vyrovnávali. Film se stane mnohem zajímavějším, když se rodiče ve svém líčení dostanou k momentu, kdy Owen začal reagovat a vnímat animované filmy od Disney, což rodině umožnilo s chlapcem komunikovat.

Doporučila bych film? Bez váhání.
Hodnocení: 9/10