V pátek začaly letní prázdniny a s nimi i největší filmová událost u nás – Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Do města Karlovy Vary se každoročně sjíždí na tisíce filmových fanoušků, aby si společně užili nejen desítky snímků, ale tradičně se prošli po lázeňské kolonádě, vyfotili se u červeného koberce a zúčastnili se jedné z mnoha připravených party. O tom, jak probíhá letošní ročník Vám budeme den po dni rekapitulovat v našem festivalovém deníku.

Já jsem den začala s velkým elánem a na svůj první film jsem nakráčela už v 8 hodin ráno. Domů jsem odcházela až kolem jedné hodiny ráno, a to prosím aniž bych si užila jediný drink na kolonádě. Zato jsem viděla sedm filmů a účastnila se konference k filmu Anthropoid, což je sice slušný, ale rozhodně vyčerpávající a tak počítám, že další den si trochu orazím a rozhodně dám nějaký ten drink! Ale teď k reportům o viděných filmech:

04

Vlk z Královských Vinohrad

Film zahájil festivalovou Hlavní soutěž. Jde o snímek již zesnulého Jana Němce, což je poměrně příznačné, protože film působí jako pokus o jisté vyrovnání se se životem a kariérou, která nedosáhla svého plného potenciálu. Někdo snímek může označit za inovativní filmovou koláž. Já to považuji za naprostý paskvil, který mě rozčiloval nejen roztržitou formou, ale i svým vyprávěním, které nejde popsat jinak, než jako 70 minutový sebelítostivý záchvat malého děcka.

Doporučila bych film vidět? Z filmu stojí za vidění snad jediná scéna, a to jen pokud znáte Kafku.

Hodnocení: 3/10

147-takovi-normalni-vozickari

Takoví normální vozíčkáři

Maďarská černá komedie se promítá v sekci Soutěž Na východ od Západu a Lidé odvedle. Hrdiny jsou dva mladí hendikepovaní kluci, kteří se seznámí s ochrnutým hasičem a spolu vytvoří trio neobvyklých zabijáků. Pokud máte obavy, že se film bude snažit moralizovat a soucitně se Vám snažit ukázat postižené v “lidském světle”, jak to často u filmů s touto tématikou bývá, tak se rozhodně nebojte. I když se do toho nějaké emoce přimíchají, jde především o břitkou komedii, které nechybí akce, napětí ani vtip.

Doporučila bych film vidět? Jasně. Zvláště pokud Vám sedl například Kurz negativního myšlení.

Hodnocení: 7/10

521-intimni-osvetleni

Intimní osvětlení

Zrestaurovanou verzi filmu z roku 1965 uvedli ve Velkém sále restaurátoři snímku a tvůrci Ivan Passer, Jaroslav Papoušek. V úvodu režisér Passer zmínil příhodu, kdy hotový film promítali cenzorům a vedení Barrandova a nikdo se za celý film nezasmál, ačkoli si tvůrci mysleli, že točí komedii. Na konci projekce jim ředitel studia dokonce řekl, že “je to snad nejnudnější film, který kdo kdy vytvořil”. Soudě podle přijetí filmu v sále Thermal měli diváci zcela odlišný názor.

Doporučila bych film vidět? Určitě, film se ve čtvrtek dokonce promítá v divadle, kde by mohlo jít o opravdu zajímavý zážitek.

Hodnocení: 7/10

137-boris-bez-beatrice

Boris bez Béatrice

Boris je arogantní bohatý blbec, který má doma nemocnou manželku, ale to mu rozhodně nebrání, aby se tahal se svou milenkou z práce a ještě si začal s mladou ošetřovatelkou, která se o jeho ženu stará. Jednoho dne je před něj postavena možnost pomoci své manželce tím, že se sám stane decentním člověkem. Klasická morální povídačka – buď slušným člověkem a bude se ti dařit. V trnem oku mi v tomto případě ale je Béatrice, respektive jak s ní film zachází – jen jako s nátrojem k vyprávění než jako s plnohodnotným charakterem.

Doporučila bych film vidět: Ani ne, hlavní představitel je sice skvělý, ale jinak jde o scénáristický propadák.

Hodnocení:  3/10

14600522248826

Julieta

Nová Almódovarovka je jedním z nejočekávanějších filmů letošního ročníku a to i přes to, že kvalita režisérových snímků v posledních letech kolísá. I proto jsem na film šla s minimálním očekáváním a možná právě proto se mi překvapivě líbil. Film pojednává o dospělém životě Juliety a o jejích vztazích – k cizinci k vlaku, k mužům a především k její dceře Antonii…

Doporučila bych film vidět? Chápu, že Almódovar se vždycky kroužkuje jako must-see, ale nejde o vyloženou pecku a navíc má film naplánovanou i premiéru v klasických kinech, takže pokud bych v programu měla jiného favorita, tak dám na festivalu šanci jemu.

Hodnocení: 6/10

095-paterson

Paterson

Další must-see položka v programu, tentokrát v režii Jima Jarmusche. Ten mě 3 roky zpátky nadchl éterickým filmem Přežijí jen milenci, takže na jeho další počin jsem se těšila. Paterson je oproti Milencům usedlejší – odehrává se ve městě v New Jersey a sleduje mladý pár a jeho rutinu a zvyky během jednoho týdne. On je řidičem autobusu, ona je posedlá černo-bílou kombinací a pak je tam ještě Marvin, pes, který je dost dobře z této trojky největší sympaťák. Jak je u Jarmusche typické, film nemá silnou zápletku, spíše jen tak volně plyne jako verše, které píše hlavní hrdina, a omamuje vás svojí poetičností.

Doporučila bych film vidět? Určitě. Je to jeden z filmů, kterému festivalová projekce ještě přidá na kouzlu.

Hodnocení: 8/10

905-pasolini

Pasolini + natáčení Na Plovárně s Willemem Dafoe

Tento film se promítal jako poslední projekce ve Velkém sále. Před samotným promítáním filmu, jsme měli šanci zúčastnit se live natáčení rozhovoru Marka Ebena s jednou z hlavních hvězd festivalu – Willemem Dafoe. Ten se mnoha lidem vryl do hlavy jako záporák, a ti pak byli o to víc překvapeni, když zjistili, že ve skutečnosti jde o hrozného sympaťáka, který se rád rozpovídá a podělí se o své názory i historky z natáčení. Herec působil, že si to tady opravdu užívá a na konci rozhovoru pozval diváky na dnešní promítání jednoho z jeho nejslavnějších filmů Poslední pokušení Krista (r. Martin Scorsese) do letního kina, které sám uvede (film začíná ve 23:00, vstup je zdarma).

PS: Ten film – Pasolini – byl divnej. A už se promítat stejně nebude.