V pátek začaly letní prázdniny a s nimi i největší filmová událost u nás – Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Do města Karlovy Vary se každoročně sjíždí na tisíce filmových fanoušků, aby si společně užili nejen desítky snímků, ale tradičně se prošli po lázeňské kolonádě, vyfotili se u červeného koberce a zúčastnili se jedné z mnoha připravených party. Jak probíhá letošní ročník Vám budeme den po dni rekapitulovat v našem festivalovém deníku.

Neděle je den sváteční a má se odpočívat. Podle toho jsem se řídila, ráno si trochu přispala, zašla “jen” na pět filmů a konečně se poprvé prošla po promenádě. Akorát ta oplatka chyběla k absolutní pohodičce.

Zoologie

Zoologie je další film z Hlavní soutěže a v sekci zastupuje Rusko. Vypráví o postarší paní, která stále žije se svojí matkou, pracuje v zoologické zahradě a jednoho dne jí naroste ocas. Vysvětlení, proč k tomu tak došlo, dostanete zhruba asi tolik jako od Kafky v Proměně, ale stejně jako v případě slavné povídky, ani tady nejde o příčinu, nýbrž o to, jak se touto událostí změní život postavy.

Doporučila bych film vidět? Jde o klasickou festivalovku, takže jestli si užíváte “wtf momenty” ve filmech, račte..

Hodnocení: 4/10

Zkouška dospělosti

Rumunské drama ze sekce Horizonty se odehrává během maturit, kdy Eliza potřebuje složit zkoušku, aby dostala stipendium na škole v Londýně a mohla tak odcestovat ze země. Bohužel ji ale krátce před zkouškou přepadnou a věci se zkomplikují. Film se ale nesoustředí na dívčino trauma z útoku, ale sleduje Elizina otce, který se snaží udělat vše proto, aby dceři pomohl zkoušku složit a zajistil jí tak slibnou budoucnost.

Doporučila bych film vidět? Upřímně jsem si během filmu – hlavně v první části – říkala, že nechápu, čím tenhle film tolik oslovil diváky v Cannes – hlavní hrdina je zase postarší chlápek s dobrým zaměstnáním, slušnou rodinou, který se tradičně tahá s milenkou a i tragédie jiných lidí musí být o něm a jeho pocitech. Ani nevíte, jak mě tohle už unavuje. I tak jsou ve filmu zajímavá témata a postřehy, kvůli kterým stojí zato film vidět.

Hodnocení: 6/10

Na druhé straně

Další z Horizontů nás zavede do Chorvatska, kde žije Vesna poklidný život daleko od bolestivé minulosti. To tedy do doby, než jí zazvoní telefon a volající se představí jako její manžel Žarko, člověk, na kterého chtěla Vesna dávno zapomenout.

Doporučila bych film vidět? Neurazí, nenadchne, v paměti nejspíš nezůstane.

Hodnocení: 5/10

Belgica

Současná Belgie. Dva bráchové spojí síly a z malého klubu vytvoří podnik svých snů – podnik, kde je každý vítaný, koncerty a DJové to vždycky pořádně rozjedou, ale hlavně je to vedené v přátelské, až rodinné, atmosféře. Ale jak to tak bývá, realita zasáhne a idylický stav naruší nejen problémy zvenčí, ale i rozdílné povahy bratrů.

Doporučila bych film vidět? Určitě. Zvláště první polovina filmu má perfektní atmosféru, až Vám skoro připomene opulentní vizuál Velké nádhery. Poslední třetina filmu je možná až trochu moc utahaná, ale i tak stojí film za vidění (a Shazam mějte možná připravený :)).

Hodnocení: 7,5/10

Komorná

Komorná pro mě byl jeden z filmů, na které jsem se těšila nejvíc. Jedná se o  dobové drama z třicátých let, kdy byla Korea pod nadvládou Japonska. Mladá korejská kapsářka je najatá podvodníkem vydávajícím se za japonského hraběte, aby se stala komornou bohaté slečny Hideko a přemluvila ji, aby se do “hraběte” zamilovala. Pečlivě připravený plán ale začne drhnout, když se do slečny Hideko zamiluje sama komorná. Film je vyprávěn ve dvou kapitolách plných podvodů, plánů, intrik a vášně.

Doporučila bych film vidět? Ačkoli jsem ze sálu odcházela snad úplně rudá, byla jsem nadšená. Film mě zaujal stylisticky i příběhově, a dokonce byl i mnohem svižnější a vtipnější, než jsem čekala.

Možná je ale vhodné upozornění: pokud jste neviděli Život Adele, možná Vás některé scény mírně zaskočí 😉

Hodnocení: 9/10