5 důvodů, proč jít na komedii Pan Dokonalý

Není to ani agent 007, natožpak Ethan Hunt z Mission Impossible, ale samotný Pan Dokonalý, kdo přijde zanedlouho rozházet diváky do kin. Vesměs se jedná o elitního nájemného zabijáka, jehož vlastní upravená pravidla a kodex nebezpečného povolání sice znepokojí jeho zaměstnavatele, ale nadšence do morbidních komedií určitě pobaví. A co víc…

Zabiják moralista tu ještě nebyl

Jenom co se Sam Rockwell představí v roli nájemného zabijáka Francise alá Pana Dokonalého, ihned zjistíme, že tak trochu vybočuje z těchto už tak dost neobvyklých profesních řad. Mimo jeho nadstandardní trénink a schopnost kteroukoliv svoji oběť rychle a téměř až galantně zabít, zabíjí stejným způsobem i své šéfy. Právě proto s ním možná také Anna Kendrick jako Martha i po odhalení jeho pravého povolání stále drží basu, a právě proto s ním určitě budete držet basu i vy.

mr-right01

Románek v přestřelkách a soubojích na smrt

Martha se samozřejmě svého vyvoleného, Pana Dokonalého, jenom tak nevzdá, a především to nevzdá s jeho nadmíru zvráceným charakterem. Jejím posláním bude mimo záchranu Francise před jeho bývalým zaměstnavatelem, drogovým kartelem, také jeho vlastní náprava, pročež se ani sama nebude ostýchat vzít do ruky zbraň. Nakonec v sobě možná objeví i skrytý talent, a komedie tak zase nabere úplně jiné obrátky.

Bude i klaun

V poměrně symbolickou, především tajemnou, ale také ironickou záležitost dokázal Francis proměnit i svůj moralistický zvyk zabíjet lidi, kteří si ho najali, aby zabíjel jiné lidi. Když pak dojde na jeho zaměstnavatele, nasadí klaunský červený nos a neváhá rozdávat olovo. Dělá to jenom z té zábavné ironie, nebo je v tom něco víc? Je na vás, abyste to sami zjistili.

sam-rockwell-2

Program Ultra a jeho druhá šance

Kdesi v průběhu filmu prý dokonce padne zmínka o programu Ultra trénující spící, avšak smrtonosné zabijáky, které známe z loňského průšvihu American Ultra s Jessem Eisenbergem. Scénář totiž pro obě akční komedie napsal stejný chlapík, a to by bylo, aby udělal stejnou chybu dvakrát. Z Pana Dokonalého se tak spíš stává druhá šance zmíněného propadu, který nakonec neměl tak úplně špatný motiv.

Nájemní zabijáci = osvědčený úspěch

Nakonec už můžeme říct jenom to, že Francis takřka sleduje stopy Hollanda Marche a Jacksona Healyho ze Správných chlapů, kteří pro mnohé skvěle odstřelili začátek června. Ani jeden z nich tedy nebyl nájemný zabiják, pouze Russel Crowe jako Healy byl nájemný ranař, jednomu takovému velkému a několika menším ale naopak čelili, a absurdní situace, do kterých se kolikrát všichni dostali, zároveň dostala do kolen publikum v kině. Pan Dokonalý by tak příhodně mohl převzít štafetu.