5 důvodů, proč jít na film Heidi, děvčátko z hor

Do kin se blíží uvedení německého rodinného dobrodružného snímku Heidi, děvčátko z hor, vyprávějící o holčičce, jež svůj čas tráví pasením koz. Následně je však po idylce, když je Heidi tetou Dete odvezena od dědečka a milovaného srubu do velkoměsta; Frankfurtu nad Mohanem, kde má dělat společnost nemocné dívce Kláře ze zámožné rodiny. Hezký příběh, jenž vznikl pod režijní taktovkou Alaina Gsponera, je určený pro celou rodinu a stojí za to jej vidět. Zde je pět důvodů, proč. 

5. Příroda

Krásné záběry zasněžených i nezasněžených vysokých alpských horských štítů jsou skutečným atmosférickým balzámem pro duši a v Hildě budou, jak už napovídá trailer, hrát v přímém kontrastu s tepajícím a lidnatým městem minulosti, v němž se děvče ocitne. Snímek se natáčel v Německu a ve Švýcarsku, takže se nám v něm dostane bezpočtu krásných alpských výjevů a lokací, které pohladí oko i ducha.

4. Dobovost

Příběh Heidi se odehrává v 19. století a spolu s atmosférou doby si nese i nám nyní lehce vzdálenou spořádanost a rozdílnost. Ta se však od současné soudobosti přece jen zas tolik neliší, protože Heidi by se jinak nedržela v srdcích čtenářů a diváků po tak dlouhou dobu, kdyby je neměla jak oslovit a chytnout za srdce. Přesto však odlišné dějové zasazení skýtá určitou atmosféru, jež filmu dodává v konkurenci moderních pohádek na zajímavosti.

3. Dětští herci

Neduh, kterým bohužel trpí bezpočet našich novodobých domovských pohádek, jsou nepříliš dobře obsazení herci dětského věku, s čímž Heidi mít s nejvyšší pravděpodobností problém nebude. Protože z už vyšlých materiálů je zřejmé, že tvůrci do hlavních rolí obsadili dvě typově výborně padnoucí dívky, ať už jde o venkovskou holku Heidi, nebo její novou kamarádku: spořádanou a neduživou Kláru, jež je upoutaná na vozíku.

2. Vzkvétající přátelství

Hodnota, na které staví bezpočet pohádek, je spolu s rodinnými hodnotami tím správným kořením oblíbeného příběhu a (byť již nijak nepřekvapivým) důkazem, že spřátelit se spolu mohou i dva lidé ze zcela odlišných vrstev.

1. Klasický příběh, nové pojetí

Jedná se již o několikátou adaptaci oblíbeného románu z pera spisovatelky Johanny Spyri, jenž tak ve světle nejnovějšího zpracování dostává další šanci vyniknout a oslovit širší obec diváků jak dětských, tak dospělých. Příběh, jenž vyšel v roce 1880, je stále živý a nese tak s sebou poselství, které je dětem stále blízké a už jenom proto stojí za to si jej připomenout, nebo nově objevit…

Heidi bude do našich kin uvedena už 28. července.