Víkendové tržby: Želvy Ninja střídají X-Meny

Pokračování želvího blockbusteru rozhodně nenaplnilo očekávání a vydělá si přibližně polovinu toho, co jednička v roce 2014.

  1. místo – Želvy Ninja 2: 35,250 milionů, novinka
  2. místo – X-Men: Apokalypsa: 22, 325 milionů, 2. týden v žebříčku
  3. místo – Než jsem tě poznala, 18,270 milionů, novinka
  4. místo – Alenka v říši divů: Za zrcadlem: 10,691, 2. týden v žebříčku
  5. místo – Angry Birds ve filmu: 9,775 milionů, 3. týden v žebříčku
  6. místo – Captain America: Občanská válka: 7,591 milionů, 5. týden v žebříčku
  7. místo – Sousedi 2: 4,7 milionů, 3. týden v žebříčku
  8. místo – Popstar: Never Stop Never Stopping: 4,630 milionů, novinka
  9. místo – Kniha džunglí: 6,967 milionů, 7. týden v žebříčku
  10. místo – Správní chlapi: 6,370 milionů, 2. týden v žebříčku

Některé sequely prostě netáhnou. Nejprve Zoolander, poté Sousedi s Alenkou a nyní i Želvy Ninja. Pokud někomu přišla tato pokračování jako zbytečné natahování úspěšné značky, nemýlil se. Teenage Mutant Ninja Turtles 2 aka Želvy Ninja 2 odstartovali v amerických kinech za chabých 35 milionů dolarů, což je oproti solidním výsledkům dva roky staré jedničky jednoznačné zklamání.

Studio Paramount nedokázalo navázat na jistou produkční práci Michaela Baye a nezbývá než sčítat ztráty. Akční mluvící plazi sice ještě jakž takž bodují mimo USA, ale to snímek do černých čísel rozhodně nedostane. Připočtěte k tomu (přiznaný) rozpočet kolem 135 milionů a je zaděláno na další z kasovních propadáků roku 2016. A ne, první místo v aktuálních víkendových tržbách na tom opravdu nic nezmění.

x-men-apocalypse-quicksilver-evan-peters

Na druhé místo klesli X-Meni režiséra Bryana Singera. Apokalypse se nijak zvlášť nedaří (propad návštěvnosti o 66 %) a zůstává prozatím nejslabším mutantím dobrodružstvím (v rámci USA, ve světě se brzy přehoupneme přes půlmiliardovou hranici). Studio toto mírné zaškobrtnutí nejspíš nevyvede z míry, ale jistě dojde k určitému přehodnocení strategie o dalším směřování této populární komiksové série.

Třetí místo obsadila novinka Me Before You, která se bude v českých kinech promítat pod názvem Než jsem tě poznala. Další pokus o zviditelnění oblíbené Daenerys (Emilia Clarke) ze seriálu Hra o trůny nedopadl vůbec špatně. Filmová adaptace jednoho z nedávných knižních bestsellerů otevřela za 18,270 milionů, což je při skromném (vlastně totožném) rozpočtu výsledek, který berou šéfové Warner Bros. všemi deseti.

Dále se pak umístila komerčně neúspěšný sequel Alenky v říši divů, animované překvapení Angry Birds ve filmu, miliardová Občanská válka – třetí díl komiksového Kapitána Ameriky a již zmíněná dvojka Sousedů.

captain-america-civil-war

Osmička patří jakési ztřeštěné hudební komedii Popstar: Never Stop Never Stopping, která odstartovala pod pět milionů, ale to se asi tak nějak čekalo. Podobně si vedla i Kniha džunglí, která tak zakončila svůj osmý týden v box-office. Celosvětová miliarda sice nepadla, ale i tak se bude na toto CGI dobrodružství vzpomínat jako na jedno z nejpříjemnějších překvapení roku 2016.

Top 10 pak uzavírají Správní chlapy, které za týden vystrnadí jak debutanti Warcraft a V zajetí démonů 2, tak pokračování (že by další ze zástupu vyhořelých dvojek?) Podfukářů. Rozhodně je na co se těšit!