TOP 10: Nejlepší rozšířené verze filmů

Batman v Superman se za tři týdny na bluray vytáhne se svou Ultimate Edition, tedy verzí, která je opatřená ratingem R a oproti kinoverzi nabobtnala o 30 minut (digitální release je už venku). My jsme na popud tohoto vydání sestavili žebříček deseti nejlepších prodloužených verzí, Director’s cutů, edicí… zkrátka toho, co diváci nemohli poprvé vidět v kině.

10)  Superman II: The Richard Donner Cut 

Richard Donner točil tehdy jedničku a dvojku Supermana současně. Studio však chtělo odlehčenější druhý díl a s Donnerem se nedohodli. Štafetu převzal Richard Lester, poslechl producenty, přetočil Donnerovy scény a na dlouhou dobu byl druhý díl prezentován pod jeho jménem. Až do roku 2006. Richard Donner vyrukoval se svou verzí Supermana 2 a spravedlnosti bylo učiněno zadost. Zcela nová divácká zkušenost je podložena především scénami s Marlonem Brandem nebo dodatečně natočenými sekvencemi, ve kterých se  již (logicky) nemohl objevit zesnulý Christopher Reeve.

9) Apokalypsa: Redux Version

Film, který byl peklem natočit. Coppola během natáčení, které se protáhlo na neuvěřitelných 16 měsíců, několikrát vyhrožoval sebevraždou, shodil 45 kg a pro dokončení ručil svým majetkem. I když má Redux verze přes 200 minut, natočeno bylo údajně přes 200 hodin materiálu, čili jde stejně jen o nepatrný zlomek, který ještě zesílil hypnotickou atmosféru a beznaděj z brutální války notně ořezané kinoverze.

8) Watchmen: Ultimate Cut

Komplexní. To je slovo, které lze použít po zhlédnutí 215minutového kolosu, který v celé své kráse ctí originální komiks a neuhýbá žádným směrem. Notně okleštěnou kinoverzi si vydupali Warneři a zhatili tak několik podzápletek a silnějších motivací, které do celku v ultimátní edici náramně zapadli včetně naprosto vynechaných „Příběhů Černé lodě“.

7) Ponorka: Original Uncut Version

Jeden z nejoceňovanějších a nejdražších německých filmů byl nejdříve natočen jako televizní minisérie. O něco později vzniklo několik sestřihů, z nichž ten nejmasivnější (téměř pětihodinový) určený pro americký trh, je považován za esenci válečného dramatu a opus magnum režiséra Wolfganga Petersena.  U nás lze sehnat režisérskou verzi o stopáži 209 minut.

6) Pán prstenů: Extended Edition

Ať už se jedná o Společenstvo prstenu, Dvě věže nebo Návrat krále, bohatá Bluray kolekce nabídla nejen vymazlenější audiovizuální zážitek, ale i spoustu přidaných scén, které se dohromady rovnají třem hodinám. Návrat krále se tak vyhrabal až k 263 minutám, což je již úctyhodná porce pro diváka. I když těch devadesátsedm konců třetího dílu téměř zlidovělo, pro fanoušky Tolkiena a jeho světa jde o naprostou povinnost.

5)  Dotek zla: Restored Version

Dotek zla byl jedním z posledních klasických noir filmů Orsona Wellese. Bohužel, Universal tehdy nevyslyšel jeho poznámek a vpustil do kin zredukovanou verzi. Poznámky se dochovaly a dostaly se do rukou zvukaře a střihače Waltera Murcha, který celý film kompletně zrestauroval a na základě Wellesových instrukcí i dotočil zbylé scény. Tato verze spatřila světlo světa v roce 1998 a blíží se co nejvíce původním Wellesovým návrhům včetně epické úvodní scény na jeden záběr.

4) Vetřelci: Special Edition

Už tak kultovní sequel dostal do vínku verzi, která se ve svých patnácti minutách navrch snaží ještě více zaměřit na vztah Ripleyové s Newt a přidává ještě některé šťavnaté scény navrch, jako třeba sekvenci se střílnami. Výborný nadstandard i tak vymazlené kinoverze. Za zmínku stojí i třetí Vetřelec od Davida Finchera, který se po režisérské verzi dočkal zaslouženého uznání.

3) Království nebeské: Extended Director’s Cut

Když přišlo do kin v roce 2005 Království nebeské, řada kritiků a diváků film považovala za nedoslovný a zkratkovitý. Bitevní scény byly chváleny, ale postavy a jejich motivace dostaly prostor až v rozšířené režisérské verzi Ridleyho Scotta, která se prodloužila o 45 minut a zalátala veškeré chybějící nedostatky. Jedná se o jeden z nejúspěšnějších prodloužených zážitků, který je oproti kinoverzi o level výš.

https://www.youtube.com/watch?v=10HnXc406lg

2) Tenkrát v Americe: Extended Director’s Cut

Když se v roce 1984 v Cannes představil tento poslední opus Sergia Leoneho, aplaus trval čtvrt hodiny. Co udělal Hollywood? Extrémně zkrátil celý film a předvedl ho americkému publiku v chronologickém sledu. 139minutový gangsterský flák samozřejmě propadl. Naštěstí existuje spravedlnost a po letech se film dočkal péče v rozšířené edici se všemi zpřeházenými časovými liniemi a snovými sekvencemi, jejíž stopáž se zastavila na 251 minutách. Leone odešel jako král.

1) Blade Runner: Final Cut

Jeden z nejznámějších případů alternativní verze mimo kino a také jeden z nejpovedenějších. Ridley Scott se zřejmě se studiem neshodne často, protože různých verzí jeho filmů existuje spousta. Od roku uvedení se Blade Runner dočkal několika verzí, ale až „Final Cut“ v roce 2007 je širokou veřejností vnímáno jako ta pravá verze od Ridleyho Scotta, který nechal vylepšit zvuk s obrazem, změnil happy end, vyhodil Fordův voice-over a nechal snít o jednorožcích…klasika budiž opětovně nastavena tím nejpovolanějším.

Je spousta dalších filmů s povedenými rozšířenými verzemi, do desítky se nám jich ještě spousta nevešlo, a tak v rychlém sledu jen připomínáme některé, které si zaslouží alespoň zmínit: Auto zabiják, Brazil, Divoká banda, Duna, JFK, Leon, Na pokraji slávy, Odplata, Star Wars V: Impérium vrací úder, Terminátor 2: Den zúčtování, Velká červená jednička a další.

Máte nějaký svůj oblíbený režisérský sestřih či rozšířenou speciální edici? A věděli jste, že vůbec některé sestřihy existují a poměrně radikálně zasahují do původních kinoverzí?