TOP 10: Nejlepší filmy z džungle

Blíží se premiéra nejnovějšího zpracování Legendy o Tarzanovi, pánu opic. Dobrodružství muže z pralesa už dostalo nepočítaně verzí, tak budeme doufat, že ani tato nová nezklame. Jaké další filmy z prostředí pralesů si vybavíte? Proč jsou téměř všechny hrozně, hrozně temné?

Hlubokou džungli, zejména v oblasti Amazonie snad ještě nikdo pořádně neprozkoumal. Můžeme vlastně tedy jen hádat, co kromě domorodých kmenů skrývá. Pralesy jsou pro nás, zhýčkané měšťáky, tak trochu děsivým a drsným prostředím a nevidíme to takhle jenom my, ale i tvůrci filmů a seriálů. Místa v srdci vypleněné Afriky, mokrý a zalesněný Vietnam, kde se odehrála jedna z nejhorších válek v historii, odlehlé starověké ruiny v Indii nebo Mexiku, tady všude se rodí a vzkvétají nápady na události a příšerné věci, které by tam někde mohly být a možná i jsou…

Predátor (1987)

Legendární snímek. který příští rok oslaví 30 let od natočení, nás zavede hluboko do smrtící džungle. Jednotka amerických elitních bojovníku v čele s takřka nesmrtelným Arnoldem Schwarzennegerem se vydává na záchrannou misi do tábora partyzánů. Zde mají osvobodit svoje kolegy ve zbrani ze zajetí. Velmi brzo zjišťují, že to však nebudou nepřátelské jednotky, kdo číhá v džungli, ale něco mnohem horšího. Jejich pouť se tak v okamžiku mění v boj na život a na smrt s velmi děsivým mimozemšťanem. Tento Predátor totiž přišel na zemi lovit především lidi. Dredaté monstrum ze zelenou krví, které se navíc umí zneviditelnit, je tvrdým oříškem i pro samotného mistra Arnolda. Je však jasné, kdo boj nakonec vyhraje, neboť tu máme i druhý díl a pak společnou bitku s Vetřelcem.

predator-team

Pláž (2000)

Jsou prázdniny a do exotického Thajska přijíždí mladý Američan Richard, aby si užil trochu té zábavy. V hotelu se tento dobrodruh, mimochodem skvěle zahraný Leo DiCapriem, seznámí s několika lidmi, z nichž nejzajímavější je jistý Duffy. Tentýž Duffy mu také prozradí plán k tajemné, ukryté pláži na ostrově, která by měla být rájem na zemi. Samozřejmě, že hrdina tuto pláž objeví, ovšem džungle kolem neskrývá jen pole s marihuanou, ale i kolonii obyvatel. Ano, je to opravdu ráj na zemi, ale co se stane, když bude někým objeven? Paranoia a strach zasetý v srdcích kolonistů musí zákonitě vyústit v parádní thriller. Pláž byla zfilmována podle knižní předlohy, kterou má na svědomí Alex Garland. Tento muž natočil třeba i loňskou pecku Ex Machina.

The_Beach_2000_BRrip_720p_x264_Dual_Audio_Eng

Gorily v mlze (1988)

Životopisné drama o jedné silné ženě, je dnes již taktéž filmovou klasikou. Dian Foessey, antropoložka a cestovatelka, skutečně žila a její příběh je takovým „brečákem“, že to snad ani nemá obdoby. Sigourney Weaver v roli této badatelky přijíždí do nitra afrického pralesa, aby pozorovala život místních ohrožených horských goril. V roce 1966 je počet těchto zvířat na kritické úrovni, především kvůli lidské vypočítavosti a bezohlednosti. Dian se na místě seznamuje se stopařem, Sembaragem, a společně se vydávají hledat zbytky opičích tlup. Dian si nakonec získá důvěru zvířat, především vedoucího samce celé smečky. Ale vy už určitě víte, že tohle neskončilo dobře. Dian prohrála svůj marný boj o záchranu druhu a zaplatila za něj životem. Dojemnost příběhu – level absolut.

Gorillas in the Mist

Lví král (1994)

Studio Disney nám nadělilo velké množství příběhů, které děti i dospělí milují řadu let. Přesto, že snímek je animovaný, své si v něm musí najít opravdu každý. Je to vlastně hrozně milá pohádka, která ještě není poznamenaná nástupem Pixaru a jejich Madagaskary, Kung-fu Pandami, Shreky a dalšími sériemi, které jsou opravdu dobré, co si budeme povídat, ale nejsou tak kouzelné jako staré dobré Disneyovky. Příběh lvíčete Simby, kterému je 20 let, je úplně jiná úroveň! Syn krále po smrti svého otce odchází do divočiny a přenechává svoje místo na trůně zlému lvu Scarovi. Na svých cestách se seznámí s vtipnou dvojkou jménem Pumba a Timon, kteří vyznávají tak trochu laxní filozofii Hakuna Matata. Mezi nimi Simba vyroste a dospěje a spolu s ním vyroste i jeho touha dobýt milovanou zemi zpět. Je to pohádka, takže happy end je jasná věc. Třešničkou je překrásná Zimmerova hudba, za kterou si vysloužil i Oscara.

thelionking1994m720pbdr

Indiana Jones a Chrám zkázy (1984)

Kdo by neznal profesora historie Jonese, který si na výpravách za archeologickými poklady nechá říkat „Indy“? Autorské duo Spielberg – Lucas z této postavy vytvořilo legendu s tváří Harrisona Forda, kterou následuje nespočet dalších. Pro příklad můžu uvést Laru Croft nebo Flynna Carsena, seriály o Mladém Indianovi, Mumie nebo i Krále Škorpiona. Druhý díl dobrodruhova příběhu nás zavede na dálný východ. Zde se Indy náhodou zaplete do hledání zvláštního artefaktu, který má ovšem v moci kult bohyně Kálí. Tato krvavá hinduistická bohyně si žádá jak jinak než krvavé oběti, kultisté pro tento účel mají dokonce vlastní lávovou jámu. Indiana se ovšem zdatně popere se všemi kolem, on to přece tak dělá, zachrání sirotka, milovanou ženu, odveze artefakt a je to! Takhle to zní hrozně jednoduše, není ovšem pochyb, že Chrám zkázy je jedním z nejlepších dobrodružných filmů vůbec.

ford_0

Apokalypto (2006)

Už od Umučení Krista tak nějak tušíme, že Mel Gibson se krve vážně nebojí. Ač tedy film nedosahuje „kvalit“ extrémně humusáckých Kanibalů, je tam na můj vkus až příliš mnoho střev venku. Naturalistické ztvárnění historické fikce ale Melovi bezpochyby jde a tak tu máme ve výsledku povedenou sondu do života Mayů. Hlavní postavou filmu je uprchlík Jaguáří tlapa, který se snaží o nic méně, než zachránit život svůj a své rodiny. Tak se tedy vydává s několika přáteli na pouť přes prales a planiny, kde cestou teče hodně krve. Je jasné, že svojí rodinu nakonec zachrání. Tajemná starověká říše Mayů je dodnes opředená záhadami. Nikdo např. přesně neví, jak a proč přišel její úpadek a právě tohle se snaží film vysvětlit, jak se to povedlo, posuďte sami. Není to přímo můj šálek kávy, ale do tohoto žebříčku přece jen patří.

maxresdefault

Temný úsvit (2006)

Bažinaté prostředí Laoské džungle, období Vietnamské války. To zní děsivě už samo o sobě a teď si představte ještě zajatecký tábor. Temný úsvit není zdaleka taková vyumělkovaná akční pohádka jako Rambo, tady je pojetí o dost víc napjaté a hrdinové jsou vystaveni opravdu extrémním podmínkám (fyzickým i psychologickým). V hlavní roli vojáka Dietera se objevil Christian Bale (který jako v každém filmu strhává pozornost víceméně pouze na sebe). Dieter se zřítí i se svým letadlem doprostřed tohoto nehostinného prostředí a okamžitě je zavlečen do neutěšeného zajateckého tábora, kde mu dělají společnost ještě dva další Američané. Na útěku z tohoto tábora se Dieter dostává právě do džungle, kde prakticky neustále bojuje o přežití. Natočeno podle skutečné události.

christian_bale_and_steve_zahn_rescue_dawn_movie_image__1__l

Šaman (1992)

Romantický výlet do překrásné Amazonie taktéž patří mezi nejlepší snímky ve svém chlívečku. Příběh vypráví o stárnoucím lékaři (bezkonkurenční Sir Sean Connery), který se v osamění, obklopen přírodou, snaží najít lék na rakovinu. Jeho symbiózu s místními domorodci naruší až příjezd ženy, která je sice také lékařkou se stejným cílem, ale jinak jsou jejich světy diametrálně odlišné. Lék, který hledají by mohl být v jisté květině, která roste jen na nejvyšších patrech pralesa. Podaří se jim nakonec lék najít? Kdo tento pohodový filmek neviděl, ať to rychle napraví. Zajímavostí je, že režisér Šamana, John McTierman, natočil i zde zmíněného Predátora. Se mu ta džungle nějak zalíbila…

medicine-man-1992-06-g

Pobřeží moskytů (1986)

Harrison Ford je v tomto žebříčku podruhé. Není totiž jen Indiana Jonesem (popř. Hanem Solem, ale to sem vůbec nepatří!), ale i vážně kvalitním hercem, takže mu byla svěřena hlavní role trochu fanatického vynálezce jménem Allie. Tento vědec jednoho dne sebere sebe a svoji rodinu a odjede do džungle Hondurasu, aby zde žil v souladu s přírodou. Dílo se podaří a když už je rodinka zabydlená a vše vypadá nadějně, vtrhne k nim do osady trojice ozbrojenců. Allie musí samozřejmě chránit rodinu, tak mu nezbývá, než se se situací vypořádat. Bohužel to dělá po svém a neohlíží se na potřeby svých blízkých… Film je tak trochu kritikou městského konzumního života a příběhem o střetu různých pohledů na svět, než čímkoliv jiným.

xTqteIgwyydm7AbhvNMam8onRca

Kniha Džunglí (2016) 

Epická novinka od Disneyho na motivy knižní předlohy Rudyarda Kiplinga se zabývá osudem mladého chlapce Mauglího. Tento hošík žije v džungli, kde má plno zvířecích přátel i nepřítel. A také se vydává na svoji vlastní pouť za poznáním. Vizuálně je tento snímek nadprůměrný a určitě stojí za to ho vidět. Více o filmu v naší recenzi.

Kniha_dzungli_titulka_7

Vítěz soutěže o extrémní nechutnost: Kanibalové (1980)

Do žebříčku nejlepších filmů Kanibalové sice rozhodně nepatří, ale do jiných kategorií zcela určitě ano. Mohou to být klidně kategorie: Nejkontroverznější, nejnechutnější, nejkrvavější, nejvíce odpuzující a v neposlední řadě opravdu nejvíce realistický. V kostce jde o to, že skupina reportérů jede kamsi do Amazonie dělat kdovíco. Najdou tam kmen lidojedů a od té doby jde už jen o řezání noh, kastrování, napichování na kůl a o jiné opravdu chutné věci. Podle mě se na tento „film“ nevydrží příčetný člověk dívat víckrát než jednou, protože to prostě nejde. Ráda bych napsala, že snímek vidět nechcete, ale přesto ho vidět chcete. Netřeba tedy dalších slov, protože kontroverze a něco, co nemá jinde obdoby, vždy přitahuje pozornost. Jen pro zajímavost: režisér ve filmu opravdu zabíjel zvířata,  není to filmový trik. Za tuto opravdu zbytečnou a neetickou věc si odseděl čtyři měsíce ve vězení…

QLQKMXB