TOP 7: Nejlepší role Dwayna Johnsona

Dwayne „The Rock“ Johnson, slavný wrestler, showman a herec, je výraznou tváří stříbrného plátna. Zejména pak svým ztvárněním drsných chlapíků v akčních bijácích či komediích. Ostatně tyto dva žánry se už zakrátko v kinech pokusí spolu s Kevinem Hartem skloubit v novém filmu Centrální inteligence. Rozhodli jsme se proto vybrat sedm jeho nejzajímavějších rolí.

Žebříček byl sestaven ani ne tak dle kvality zmíněných snímků, jako spíš dle výraznosti a zapamatovatelnosti postavy v nich. Ať už se jednalo o úlohu hlavní, či vedlejší…

7. Hercules

Výsada zahrát si jednoho z nejlegendárnějších a nejznámějších hrdinů lidské historie, poloboha Hercula s nadlidskou silou, připadne za hereckou kariéru málokomu. Přestože byl film komornější demytizací bájného reka a syna Diova, své kvality rozhodně měl a herec do role perfektně zapadl. A šlo rozhodně o snímek zdařilejší, než byl v tomtéž roce uvedený Herkules: Zrození legendy.

Dwayne Johnson jako Hercules

6. Král Škorpión

Netvor, jenž byl kdysi, než zaprodal svou duši, egyptským vládcem, patří mezi Johnsonovy nejznámější role, mimo jiné také kvůli nepovedenému CGI v druhé Mumii, kde na sebe aktér vzal podobu kompletně počítačem vytvořeného lidského škorpióna. I přes to však byl v roli děsivý a film byl úspěšný natolik, že se přistoupilo k „prequelu,“ jenž se dočkal několika pokračování. Ta se ale obešla jak bez Johnsona, tedy charismatického hrdiny, tak i bez vyššího rozpočtu a úspěchu. Král Škorpion se dokonce zakládá na skutečné postavě, tedy vládci, jehož existenci archeologové nepotvrdili, ale ani nevyvrátili. Vládnout Egyptu měl údajně během období nulté dynastie, a mělo jít o velkého válečníka, což určitě stojí za zmínku. Film Král Škorpion byl navíc pro Dwayna Johnsona debutem v hlavní roli a s honorářem 5,5 miliónů amerických dolarů se stal i toho času nejlépe placeným hercem.

381732_wrestler-rock-jako-kral-skorpion_image_620x349

5. Chris Vaughn (Kráčející skála)

Film, jemuž se i přes béčkovost nemůže upřít zajímavá, byť lehce vyšuměná zápletka a divácky lákavá, i když s nejvyšší pravděpodobností jen značně povrchová inspirace skutečnými událostmi, by se mohl směle zařadit mezi dnes už kultovní akčňáky z osmdesátek. Johnson si v něm zahrál postavu jménem Chris Vaughn, jenž se vrací ze služby ve zvláštní jednotce americké armády do rodného města, které se k jeho nelibosti zmítá v rukou násilí, rulety a drogového kartelu, jež svírají obec v kravatě prostřednictvím místního casina. Stane se proto šerifem a s parťákem (Johnny Knoxville) a baseballovou pálkou vlastní výroby se ujme pořádku a spravedlnosti v dříve idylickém městečku. Testosteronem nabitá zábava s povedenými akčními scénami a místy i odlehčeným „drsňáckým“ humorem zaručena! Film, který je remakem původního bijáku z r. 1973 se dočkal hned dvou, byť slabších pokračování, kde si zahrál další představitel Herkula: Kevin Sorbo.

113586_b6f09e

4. Luke Hobbs (Rychle a zběsile 5)

Ačkoli se objevil i v dalších částech, nejvíce prostoru měl tento drsný federální agent právě v pátém díle benzínem, akcí a honičkami napěchované a veleúspěšné kultovní série, určené nejen pro milovníky motorismu. Dwayne Johnson v pátém pokračování, jež se odehrávalo v prosluněné Brazílii, zdatně sekundoval Paulu Walkerovi a Vinu Dieselovi a stal se tak jejich zdařilým protihráčem pod taktovkou režiséra Justina Lina, jenž stojí i za letos uváděným snímkem Star trek: Do neznáma.

Fast-Five-5

3. Paul (Pot a krev)

Akční komedie, jejíž hrdinové jsou dle slov autora prostě pitomci, nemá na svědomí nikdo jiný, než mistr vtipné akce a monumentálních výbuchů, megalomanský a přepálený Michael Bay. Snímek o vykutáleném triu, založený na skutečných událostech, se povedl a se sprškou vtipů, šílených akcí a hlavně sehranosti sehraných herců, ztvárňujících hlavních hrdiny si tak vydobyl nejen pozici na tomto žebříčku, ale i úspěch u diváků. Johnson tu válel po boku Marka Wahlberga a Anthony Mackieho jakožto postava recidivisty, čerstvě propuštěného z vězení.

Pain-and-Gain-Movie-5

2. Sean Porter (Gang v útoku)

Opět film založený na skutečných událostech, tentokrát však ze sportovního odvětví v němž The Rock ztvárnil sociálního pracovníka, který dostane ideu, jak naučit své svěřence zodpovědnosti. A jelikož je v týmovém sportu právě zodpovědnost jednou z hlavních hodnot, je jasné, kam bude jeho snaha směřovat…

Slovy distributora:
„Dwayne „THE ROCK“ Johnson se představuje v hl. roli drsného, ale inspirativního filmu podle skutečného příběhu o skupině mladistvých delikventů, kteří dostali druhou šanci, jak očistit svou minulost. Sean Porter (The Rock) pracuje jako sociální kurátor pro mladistvé, ale trápí ho neustálé pracovní neúspěchy. Většina dětí se po pobytu v jeho nápravném táboře stejně ocitne buď zpátky ve vězení, nebo se na svobodě pohybuje na hraně zákona. Sean zoufale touží objevit způsob, který by to změnil. A pak se svým kolegou Malcomem Moorem vymyslí plán, díky kterému naučí své svěřence disciplíně a zodpovědnosti. Je to fotbal. Ale sezóna začíná za pouhé čtyři týdny a Portera čeká hodně těžká práce, jestli chce dát dohromady konkurenceschopný tým. Čeká je sezóna, která otestuje jejich mysl, duši i těla. Sezóna, během které Porterovi hráči projeví to lepší ze svých povah, prokážou houževnatost a nefalšovaný respekt jednoho ke druhému.“

7592-186623

1. Spencer Strasmore (Hráči)

Komediální seriál, sledující a zkoumající osudy současných a bývalých hráčů amerického fotbalu se rozhodl obsadit známou tvář do titulní role, a autoři ji tak přihráli stále známějšímu herci a sportovci. Dwayne se role dříve superslavného fotbalisty ujal se showmanstvím sobě vlastním a dodal tak seriálu z prostředí nejvyšších met amerického sportu č. 1 (nepočítaje basketbal) potřebný šmrnc.

hbo-ballers-dwayne-johnson-the-rock-car

Kam budou dále směřovat kroky tohoto nástupce akčních legend formátu Sylvestera Stallona či Arnolda Shwarzeneggera, je otázkou. Za pár let by se krom dalších plánovaných projektů (kupříkladu remake Jumanji či Pobřežní hlídky) měl objevit jako magický komiksový hrdina z dílny DC: Shazam! Což by ho na jeho cestě mohlo posunout zase o kousek dál.