Filmový Flash dostává nového režiséra

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti v sobě nesl (mimo ústřední duo a Wonder woman) hned tři superhrdinská camea, značící první krůček k propojenému filmovému universu, obsahujícímu dobrodružství komiksových postav nakladatelství DC Comics. Jak víme, chystá se hned několik samostatných filmů spolu se společným, v němž se superhrdinové plnohodnotně stanou členy jednoho týmu: Ligy spravedlivých. Nic nového ani převratného, logický koncept, se kterým DC hodlá sklidit úspěch po vzoru svého nejmenovaného, byť v posledních letech hojně a po právu skloňovaného rivala.

V brzkých letech (v srpnu vycházející „jednohubku“ se záporáky Suicide Squad nepočítaje) se tak postupně dočkáme sólovky Wonder Woman (Gal Gadot), jež vnikne do kin v běhu roku 2017. No a potom, co dojde k avizované týmovce Justice League: Part one, (opět, stejně jako Batman v Superman a Man of Steel pod taktovkou režiséra Zacka Snydera), dostanou jak Jason Momoa v roli Aquamana, tak Ezra Miller jako Flash své samostatné filmy v rámci DCEU (DC Extended Universe), k jejichž uvedení do kin tak dojde v roce 2018, pochopitelně se i chystá Affleckův Batman. Tolik krátkým úvodem, nyní se pojďme blíže podívat na novinky okolo nejrychlejšího muže světa…

Ohledně režie Flashovy sólovky bylo ještě před nedávnem jasno. Měl se jí ujmout scénárista Seth Grahame-Smith, jehož můžeme znát jako tvůrce scénáře k filmu Abraham Lincoln: Lovec upírů, či Burtonově hororové komedii Temné stíny. Film měl natočit dle vlastní rukou napsaného scénáře. Došlo však ke „kreativním neshodám“ a Smith od projektu odstoupil. Jeho textová předloha však bude nejspíš použita, byť nejspíše s úpravami, k nimž nechtěl svolit. Otázkou je, o jak velké revize půjde, když se kvůli nim rozhodl režisér odejít. Tato situace není rozhodně ve světě komiksových adaptací ničím novým, podobným problémům ostatně, byť nakonec obstojně čelil Ant-Man z konkurenční stáje MARVELU. Studia si zkrátka ráda diktují, jak by měl film vypadat, aby následně vše, byť za cenu určité šablonovitosti, zapadlo do kýženého konceptu.

rick_famuyiwa_the_flash_director

Magazín Deadline uvedl, že novým režisérem, jemuž byl Flash svěřen pod dohled, je Rick Famuyiwa. Toho můžeme znát jako autora komediálního dramatu Matroš (Dope) z r. 2015. Což by nemuselo být špatně. V superhrdinských filmech je jak odlehčené, tak temnější noty zapotřebí. A Flashovi by tak mohla tvůrcova ruka prospět. V současné době má Famuyiwa na práci přepisování a úpravy scénáře, do samotného začátku natáčení mu tak nezbývá než si vše urovnat, aby jeho film nezapadl mezi ostatními velkými hráči DC Universa a on tak nezahodil velkou příležitost, jíž natáčení jeho vysokorozpočtové  prvotiny skýtá.