Batmanova sólovka si bude půjčovat z klasických komiksů

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti nebyl žádný kritický úspěch. Novináři si většinou stěžovali na problémy se scénářem a nepovedené akční finále. Jako jedinou světlou stránku filmu ovšem zmiňovali postavy Wonder Woman a Batmana. Právě Affleckově verzi temného rytíře díky těmto reakcím studio rychle přikleplo vysokou prioritu natočení samostatného filmu pod plnou kreativní kontrolou oscarem oceněného herce, scénáristy a režiséra. Z čeho si ale bude Affleckův film vypůjčovat nápady a bude se inspirovat přístupem Batman v Superman?

Bitka Supermana s Batmanem razila přístup vyzobávání jednotlivostí z více komiksových předloh. Zastřešující premisa filmu stavěla na Temný rytíř se vrací a příběh si vypůjčoval nápady ze Superman: Doomsday nebo Flashpoint Paradox. Podobnou cestou půjde podle Afflecka i Batmanova sólovka: „Nechci, aby fanoušci předem znali příběh. Vypůjčoval bych – a kradl – velké věci, jež byly v komiksech již udělány.“

Batman-BvS

Temný rytíř má za opaskem pěknou řádku legendárních komiksů. Několik z nich se už dočkalo filmového zpracování pod křídly animační divize DC Comics, to je ovšem nevylučuje ze souboru inspiračních zdrojů. Kromě tohoto Affleckova vyjádření máme pouze zvěst o tom, že by se ve filmu měla objevit většina batmanových nejznámějších padouchů. To nám může povědět něco málo o tom, kam může snímek směřovat.

Komiksovým setkáním Batmana s jeho osudem a jeho minulostí v podobě takřka všech jeho nepřátel je například komiks Ticho od Jepha Loeba. Různé zdroje naznačují i možnou inspiraci videoherní sérií Arkham, hlavně prvním dílem, ve kterém Batmana do slavného gothamského blázince zavře sám Joker a pošle proti němu plejádu jeho největších fanoušků.

Batmanova sólovka přijde do kin někdy po roce 2017. V této době nemáme ani ponětí, jak se bude jmenovat. Možnou nápovědu mohl prozradit Jeremy Irons v nedávném rozhovoru. Podle představitele Alfreda by se film měl jmenovat jednoduše – The Batman. Relativně novou dávku netopýřího muže si ale můžeme užít už v  polovině července, kdy přijde na ultimátní edice Batman v Superman.