Víkendové tržby: X-Meni na špici, ale…

Z očekávaného souboje mutantů a Alenky za zrcadlem toho moc nebylo. Oba snímky sice porazily konkurenci, ale k žádným milionovým orgiím nedošlo.

  1. místo – X-Men: Apokalypsa: 65 milionů, novinka
  2. místo – Alenka v říši divů: Za zrcadlem: 28,112, novinka
  3. místo – Angry Birds ve filmu: 18,7 milionů, 2. týden v žebříčku
  4. místo – Captain America: Občanská válka: 15,135 milionů, 4. týden v žebříčku
  5. místo – Sousedi 2: 9,1 milionů, 2. týden v žebříčku
  6. místo – Kniha džunglí: 6,967 milionů, 7. týden v žebříčku
  7. místo – Správní chlapi: 6,370 milionů, 2. týden v žebříčku
  8. místo – Hra peněz: 4,250 milionů, 3. týden v žebříčku
  9. místo – Love & Friendship: 2,496, 3. týden v žebříčku
  10. místo – Zootropolis: Město zvířat: 0,831 milionů, 13. týden v žebříčku

Vítězství, které vlastně ani nikoho nemůže moc těšit. Vyhlížené pokračování série X-Men s podtitulem Apokalypsa při svém startu podle očekávání ovládlo víkendové tržby ve Spojených státech, ale šampaňské u Foxů asi proudem nepoteče. Střízlivých 65 milionů dolarů je totiž v rámci mutantů opravdu nevýrazný výsledek (předloňská Budoucí minulost utržila přes 90 mega a takový Deadpool dokonce přes 132) a nabízí se logicky otázka, jak to bude s X-Meny v nejbližších letech?

jennifer-lawrence-image-x-men-apocalypse

Apokalypsa totiž sbírá mírně řečeno roztrpčené ohlasy (48 % na Rottenech, klesajících 7,4 bodů na IMDb) volající po změně. Sázka na teenage-týmovku a rádoby ultimátního padoucha celého universa prostě nevyšla a vůbec bych se nedivil, kdyby se studio zaměřilo primárně už jen na sólovky. Deadpool a plánovaný Wolverine naznačili cestu, kterou by se mohli Foxové v budoucnu vydat. Aktuální mutantí dobrodružství se ještě bez problémů zaplatí, ale pokračovat v tomto upadajícím trendu by mohlo pro studio znamenat komerční sebevraždu.

Vyloženým průserem pak skončila Alenka v říši divů: Za zrcadlem. Pokračování jednoho z největších kasovních překvapení poslední dekády zůstalo opravdu výrazně za očekáváním. Chabých 28 milionů je v porovnání s miliardovými tržbami jedničky jednoznačný výsměch, a i když se kvalitou rozhodně nejedná o nijak zvlášť horší film, tak další díly rozhodně neočekávejte. Původní herecké obsazení sice ještě táhne tržby mimo USA, ale ani zde nejde o žádné zázraky. Tim Burton asi moc dobře věděl, proč dát od snímku ruce pryč (jeho jméno v producentech bylo spíš jen tak aby se neřeklo) a šéfové Disney tak zažívají první výraznější komerční neúspěch po takových hitech, jakými byly a stále jsou snímky Zootropolis, Kniha džunglí nebo poslední Hvězdné války.

Téměř shodný propad návštěvnosti zaznamenala trojice Angry Birds ve filmu, Captain America: Občanská válka a dvojka Sousedů. Zatímco první dva jmenovaní platí za nadmíru výdělečné blockbustery, tak Rogenovi a spol. se vyloženě nedaří. Překvapivý úspěch jedničky z roku 2014 se neopakuje.

alenka 2

Následuje chválená Kniha džunglí (7 milionů za víkend, 877 celosvětově), které šlapou na paty Správní chlapi. Vřele přijatá akční komedie s trefnými dialogy s Russellem Crowem a Ryanem Goslingem naštěstí nestála tolik peněz, aby se mohlo mluvit o průšvihu, i když celkové americké výdělky asi jen těžko půjdou přes 50 mega. Škoda, tomuto filmu snad všichni fajnšmekři přáli větší výnosy.

Na osmé místo klesl finanční thriller Hra peněz s Georgem Clooneym. Na rozpočet velmi skromná záležitost, která se celosvětově přehoupla přes hranici 50 milionů dolarů. Zajímavý titul se umístil hned o jednu příčku níže – Love & Friendship. Filmová adaptace románu Jane Austenové s oblíbenou Kate Beckinsale se promítá už třetí týden a z necelé pětistovky kin dokázala vydolovat solidních 2,5 milionů. Nejspíš máme zaděláno na novou trvalku, která by mohla fungovat jako alternativa pro diváky, kteří už prostě nechtějí chodit na superhrdiny či jiná digitální zvěrstva a raději sáhnou po klasice.

Top desítku s výdělky pod jeden milion dolarů uzavírá veleúspěšné Město zvířat, které sice na úkor Kapitána přišlo o pozici nejvýdělečnějšího filmu roku 2016, ale i tak už tomuto animáku chybí necelých 9 milionů k překonání magické miliardové mety. Obrovská gratulace.

warcraft-film

Příští týden si to rozdají Želvy Ninja s další knižní adaptací Než jsem tě poznala, ve které se nám připomenou Emilia Clarke a Sam Claflin. Startovat bude také jakási hudební komedie s šíleně dementním názvem Popstar: Never Stop Never Stopping. Nevím. Neznám.

Jo, a abych nezapomněl – v některých částech světa už odstartoval Warcraft. Kritici zatím vesměs prskají, ale fanoušci si údajně snímek velmi užívají, což je vidět i na tržbách – téměř 32 milionů dva týdny před americkou premiérou jsou vskutku solidní čísla a zprávy o předprodejích z Číny a zbytku Asie slibují veliké věci.