TOP 10: Nejlepší fantasy filmy pro celou rodinu

Máte rádi pohádkové fantasy filmy? Chcete se na ně dívat s dětmi? Tak to je jasná věc, že se půjdete podívat do kina na druhý díl Alenky v říši divů: Za zrcadlem. Máme pro vás další tipy na pecky, které patří do žánru a bylo by divné, kdybyste je nemilovali. 

Žánr fantasy filmů má docela široký záběr. Bývá velmi často spojovaný s hororem nebo s thrillerem, jak nám ukazuje především režisér a producent Guillermo Del Toro. Nejsou to ovšem snímky příliš vhodné pro dětské diváky. Zjednodušeně řečeno, příliš mnoho krvavých scén. Fantasy bývá spojováno i se sci-fi, především vesmírné tématiky, čehož je důkazem zejména legendární série Star Wars. To ale není přesně to, co hledáme. V neposlední řadě spojení fantasy a mysteriózního podtextu dává dohromady většinou hůře uchopitelné téma, zejména opět pro děti. Pro příklad uvedu Nolanův Dokonalý trik. My ovšem chceme filmy, které jsou podobné pohádkové Alence a tady je 10 z nich:

Cesta do pravěku (1955)

Dobrodružné fantasy o výpravě čtyř malých kamarádů je dodnes klasikou žánru. Shodou náhod se hrdinové dostanou na cestu do minulosti, kde potkávají mamuty, dinosaury a nakonec i prvohorní trilobity. Poznávají váhu přátelství, když se vypořádávají s nástrahami doby a šťastni se vracejí domů. Legendární film Karla Zemana, který minulý rok slavil 60 let od natočení, oslovuje i dnešní publikum. A nemusí být přímo dětské, protože leckterý rodič zavzpomíná i na svoje mládí. Přestože je film (což není divné, vzhledem k roku natočení) příliš ideologický, uchvátí vás nádherné kulisy a dlouho budete vzpomínat na souboj Stegosaura a T-rexe. Zajímavostí je, že Cestu do pravěku obdivoval i sám Steven Spielberg. Možná ho to přivedlo i k Jurskému parku….

1049945-573567

Nekonečný příběh (1984)

Kdo by neznal Bastiena a Atreje, dva malé chlapce, které spojuje jedna kniha. Jde samozřejmě o knihu Nekonečný příběh (v originálu Neverending story), která je tak kouzelná, že se čtenář brzy stane její součástí. Bastien žije v reálném světě, ve kterém přišel o matku a ve škole je otlounkánkem, utíká tedy do světa fantazie, kde na něj čeká odvážný Atrej se svým koníkem Artexem (přiznejte se, kdo plakal, když Artex uvíznul v bažině?). Kouzelný svět Fantazie napadla nicota, která je obrazným přirovnáním nedostatku fantazie u dětí. Koncem 80.let v době technického pokroku přecházeli děti právě od knih k různým videohrám apod. Jedině Bastien může svět se všemi jeho postavami (nezapomenutelný Kamenožrout a létající pes Falco, kterého jsme si všichni přáli mít) zachránit! Nekonečný příběh se dočkal i dvou pokračování, z nichž obě jsou příšerné a dle mě neměly být nikdy natočeny, protože kazí celkové jméno legendárního snímku.

rcBRdMaki

Střihoruký Edward (1990)

Nejpohádkovější z pohádek geniálního kouzelníka Tima Burtona miluju od dětství. Příběh Edwarda, který byl stvořen v laboratoři šíleného vědce, vás prostě vezme za srdce. Než ho jeho stvořitel stačil dokončit, postihla ho smrt, tak má chudák Edward místo rukou nůžky. Žije osamělý život na pohádkovém hradě, až ho jednoho dne objeví Avon Lady, která ho vezme do svého domu mezi „normální“ obyvatele. Nešťastný Edward se zamiluje do krásné dcery své hostitelky takovým způsobem, že je schopen pro ni udělat cokoliv. Mladá slečna však jeho lásku neopětuje a vše se změní k horšímu. Emočně vyčerpávající závěr je dle mě jedním z nejlepších the endů všech dob. Když sněží, já pobrekávám. Filmu, kromě vždy dokonalého Burtona vévodí herecké duo Johnny Depp a Winona Ryder, kteří se během natáčení stihli zasnoubit. Třešničkou je poetická hudba Dannyho Elfmana.

2027583-strihoruky-edward-20th-century-fox

Hvězdný prach (2007) 

Hvězdně obsazený Hvězdný prach vás zavede do světa rozděleného na dvě poloviny. V té první, která je obývaná lidmi, žije prosťáček Tristan a ten má, jak jinak, než zálusk na místní krasavici. Aby jí přinesl spadlou hvězdu, vydá se na druhou půlku světa, kde kouzla mají ještě moc, aby ji získal. K jeho překvapení však hvězda není věc, ale moc milá slečna. Tedy na své polovině. Pokud se hvězdička dostane k lidem, změní se v prach. Má také kouzelnou moc, na kterou si brousí zuby nejen zlá parta čarodějnic (velitelku skvěle zahrála Michelle Pfeiffer), ale i princ co by byl rád králem celé země za zdí. Děj je protkán zajímavými postavičkami v čele s tím nejméně děsivým pirátem Shakespearem (Robert DeNiro). Film na motivy knížky patří mezi ty nejpovedenější v žánru a ani dospělého diváka nenudí.

maxresdefault

Souboj Titánů (1981) 

Nesmrtelný příběh ze starých řeckých legend znali už naši rodiče. Perseus, syn nejvyššího z bohů, Dia, má za úkol osvobodit krásnou princeznu Andromedu. Andromeda je každou noc unášená na záhadné místo, které nikdo nezná. Perseus se cestou za její záchranou setkává s pomocí i útlaky bohů, podle toho, jestli dotyčný bůh má raději jeho otce nebo nevlastní matku, bohyni Héru. (pro neznalce mytologie poznamenám, že Zeus nebyl své manželce příliš věrný a měl tak potomky po celé zemi, protože se pořád zapomínal s lidskými kráskami) Perseus dostane okřídleného koně, Pegase, zlatou sovu, meč a plno dalších věcí, které mu pomohou porazit i krvelačnou Gorgonu Medúsu a konečně zachránit Andromedu, která byla mezitím předhozena vodní nestvůře jménem Kraken. Co si budeme povídat, efekty v tomto filmu jsou tak extrémně příšerné, že jsou v dnešní době k smíchu. Kouzlu filmu to ale neubírá a je svým způsobem nezapomenutelnou klasikou. Souboj titánů má i novější vysokorozpočtovou verzi z roku 2010. Bohužel remake postrádá jakýkoliv náboj a příběhová linka se line pod bod mrazu…

5xh0qSAIBnE4RlntpjlVUAWKObn

Městečko Pleasantville (1998)

Fantasy pohádka o tom, jaké by to bylo, kdyby byl svět černobílým seriálem z padesátých let. Myšlenka je neotřelá, zábavná a přiznejme si, že filmy tohoto druhu opravdu přinášejí dobrou náladu. Jednoho běžného dne se dva sourozenci dohadují o tom, na co se dívat v televizi. Při této hádce se kouzlem dostanou dovnitř televize a musí se vypořádat s černobílým zkostnatělým životem seriálu. David se na rozdíl od Mary začlení velmi rychle. Slečna má ovšem problém dodržovat místní pravidla a to vede k nečemu nečekanému. Nudný tmavý svět najednou získává barvy. Když se začnou obarvovat i sami obyvatelé, je to zprvu považováno za nemoc, kterou je třeba vymýtit. David však nakonec sestře v boji proti starým pořádkům pomůže. Pleasantivillský zázrak si vysloužil i tři nominace na Oscara a v hlavních rolích se objevili Tobey Maguire a Reese Witherspoon.

pleasantville2139

Koralína a svět za tajnými dveřmi (2009)

Aminovaný snímek, který je tak veskrze Burtonovský, až se budete divit, že vlastně není. Velmi připomíná právě Alenčino dobrodružství. Malá Koralína trpí stěhováním z velkoměsta na osamělou chatku kdesi v neznámu. Není divu, že se tam krapet nudí a chytá se tak kdejaké zábavy. Jediným společníkem je otravný sousedův kluk a staré sousedky, rodiče totiž nemají mnoho času na hraní s malou dcerkou. Jednoho dne Koralína objeví tajné dveře, které vedou do lepšího, kouzelnějšího světa. V tomto světě se totiž děje vše naopak. Rodiče se jí věnují, sousedův kluk je nejlepší kamarád, se sousedkami je zábava. Jediná věc, která jí potěšení kazí, je mluvící kocour, který jí nabádá k návratu do reality. Když se Koralína nakonec sama rozhodne vrátit, je už příliš pozdě. Film je na motivy knížky autora fantasy jménem Neil Gaiman, který mimojiné napsal i zde zmíněný Hvězdný prach.

coraline-and-wybie

Most do země Terabithia (2007) 

Další ze snímků podle literární předlohy, tentokrát od spisovatelky čínského původu, Katherine Paterson. Opět vše začíná stěhováním dítěte do nového domova. Jde o chlapce, jménem Jess. Má veliké štěstí, že v domě vedle něj bydlí skvělá, i když poněkud extravagantní rodina s malou Leslie. Právě Leslie ukáže Jessovi zemi Terabithia, kde žijí všechny kouzelné bytosti, co si lze představit. Společně do tohoto světa utíkají před všedností dne, před problémy ve škole a před útiskem spolužáků. Film není postaven na efektech, spíš na psychologické stránce věci. Děti tedy bude bavit, ale ne úplně ty nejmenší, zejména kvůli lehce depresivnímu závěru, který ze snímku dělá mnohem hlubší, než se na první pohled zdá. Pro všechny, jejichž mysl je otevřená a nepotřebuje vizuální stimulaci je to ovšem ideální. Možná si všimnete, že malého Jesse si zahrál Josh Hutcherson, kterého znáte jako Peetu Mellarka ze série Hunger Games.

Terabithia5

Zloba: Královna černé magie (2014) 

Romantická variace na pohádku o Šípkové Růžence nám představí celý příběh z pohledu zlé královny. Ona tedy není úplně zlá, spíš obětí okolností (až jsem si vzpomněla na slova masového vraha Gacyho, jehož tato věta byla jednou z oblíbených). Tato královna byla totiž zrazena nejbližším přítelem a tak se její srdce stalo chladným a zatvrzelým. Nastálý boj mezi zrazenou Zlobilkou, nyní Zlobou a královstvím lidí může začít… Hlavní hrdinka není žádná bloňďatá princeznička, ale pořádně odvážná příšerka s křídly, která by klidně mohla být vzorem kdejaké holčičky. V hlavní roli Zloby se představila Angelina Jolie a film oplývá všehovšudy překrásnou výpravou, triky jsou na dobré úrovni a celek rozhodně nenudí. Důkazem je i nominace na Oscara  za kostýmy.

msf_malef_cmi_maleficent_v2

Trilogie Pán Prstenů (2001 – 2003) 

Musela by mi upadnout ruka a já posléze celá na hlavu, abych nezařadila do žebříčku největší legendu žánru, tedy dokonalé dílo velmistra Tolkiena, Pán Prstenů, tak dokonale zfilmované Peterem Jacksonem. Dodnes se vedou diskuze, zda je lepší kniha nebo film a výsledkem je, že nikdo není tak úplně jist. A to se opravdu běžně nestává! Ani pořádně nevím, co psát, protože již toho bylo napsáno tolik, že není prostoru pro další řeči. Kdo tohle neviděl, měl by se jít stydět na můstek Khazad- dum nebo se rovnou vrhnout do nitra Hory osudu. Kdo nemá oblíbenou postavu, tomu by měl Gandalf naplácat holí a předhodit pod nohy Oliphantovi. Prostě LOTR forever a kdo se mnou nesouhlasí, nechť je navěky zatracen ve spárech Nazgúla a v tlamě Oduly. Amen.

glum