Nejlepší trailery dubna: Star Wars, X-Meni, Bourne a další

Vítejte u pravidelné rubriky nejlepších trailerů měsíce. Jaro se nám už ozvalo a v březnu se představilo hned několik povedených trailerů. Je to však ale jen chabý zlomek oproti právě uplynulému měsíci. Už je citelně znát, že letní sezóna udeří co nevidět, a tak blockbustery gradují své kampaně a vytáhnout se chtějí i filmy z „předoscarového“ podzimu. Pojďme se tedy podívat, co nás v dubnu zaujalo. Konkurence byla veliká.

1) Rogue One: Star Wars Story (Official Teaser Trailer)

Je to tam zase! Disney si s novodobou érou Star Wars vyhrává do těch nejmenších detailů. Všechno od vizuálu přes výběr herců až po známé zvuky a hudbu pasuje a zároveň patří k tomu nejšpičkovějšímu, co lze v kinech momentálně najít. Rogue One bude od oficiálních Epizod lákat především příběhem s novými postavami (opět žena a afroameričan) v kontrastu již se známým během událostí. Vše zatím vypadá, že je na dobré cestě. Rytmizující alarm v druhé půlce traileru příjemně utváří atmosféru a ukazuje, že tady se půjde dravější a osobitější cestou než sice vypiplaná, ale pořád na jistotu hrající Síla se probouzí.

V českých kinech: 15.12. 2016

2) Den nezávislosti: Nový útok (Official Trailer 2)

Roland Emmerich ničící všechno je to, proč ho máme rádi. Ví to určitě i on, a tak nenechává ve druhé ukázce nic náhodě a pere to do nás hlava nehlava. Díky mohutnému hudebnímu doprovodu, Goldblumovým výrazům do kamery a strhanému Pullmanovi to hraje i na příjemnou nostalgickou notu. Hlavní devizou tu jsou ale mohutné destrukce a exploze a i když to připomíná třeba Star Wars nebo Hvězdnou pěchotu, připomíná to hlavně i první Den nezávislosti, což je v dnešní době strašně cenná věc. Tady bude kino nutností, velkolepost totiž nikdo než Roland Emmerich neprodá tak luxusně.

V českých kinech: 23.6. 2016

3) Jason Bourne (Official Trailer #1)

Tak jsme se konečně dočkali. Čtyři měsíce před premiérou nás Jason Bourne navštívil v plnohodnotné ukázce. Namakaný, nasraný a se spravenou pamětí. Trailer výborně pracuje s celým univerzem a ukazuje Bournea v poslední fázi – nekompromisního a toužícího po pomstě. Molotov, vypůjčená SWAT dodávka…má to svoje momenty a vypadá to, že v dalších ukázkách ještě tvůrci přitlačí. Úryvků bitek a honiček je zde totiž spousta a Vincenta Cassela jsme si taky moc neužili. Pořádný poctivý akčňák už je pomalu vymírající zboží takže bereme všemi deseti, zvlášť s již několikrát osvědčeným týmem těch správných lidí.

V českých kinech: 28.7. 2016

4) Obr Dobr (Official Trailer #1)

Už teaser měl skvělou atmosféru. Plnohodnotný trailer jde o level výš a představuje obra s tváří a hlasem nového oblíbence Stevena Spielberga – Marka Rylance a jeho fantastický svět plný opulentních výjevů a magických příběhů. Kino pro malé děti jako stvořené – hlavní dětská role je vybraná skvěle, všechno se krásně třpytí a blýská a pod Spielbergovým dramaturgickým dohledem a produkční záštitou Disney o průser rozhodně nepůjde. Věřte, že se nám právě vyrýsoval hit.

V českých kinech: 1.9. 2016

5) Sebevražedný oddíl (Blitz Trailer)

Batman vs. Superman evidentně výrazně zatočil s médii a leží teď v žaludku skoro všem. Negativní světlo teď dva nejznámější superhrdinové vrhli i na zatím bezchybně rozjetou kampaň k Suicide Squad. Aktuální trailer totiž už není tak dynamický a atraktivní a především se v něm objevují dvě věci, které ještě před uvedením Batmana se Supermanem do kin hráli podružnou roli – zaměření na humor a zakomponování filmu do DC univerza. Mizí tak ono magické kouzlo, které drželo Suicide Squad daleko od té prefabrikované blockbusterové mašinérie a vzbuzovalo v divácích pocit, že to bude velmi jiné a velmi efektní a drsné. Takhle se jde možná cílovce až příliš naproti, byť materiál je to stále vysoce kvalitní.

V českých kinech: 4.8. 2016

6) X-Men: Apokalypsa (Final Trailer)

Takto měla celá trailerová kampaň na další X-Men začínat. Je vidět, že se materiál trikově posunul o level výš, změnil se i Apocalypsův hlas a jako třešničku na dortu nás trailer po vzoru Občanské války láká na účast jednoho velkého hráče (ano, jedná se o Wolverina). Kolem a kolem nadstandartní trailer, který trochu neguje původní obavy, ale stále mu do absolutní natřískanosti něco schází. Že by už byla banda kolem profesora X okoukaným a unaveným zbožím? Je to možné, každopádně finální trailer nám vlil trošku optimismu do žil.

V českých kinech: 19.5. 2016

7) Doctor Strange (Teaser Trailer)

Továrna Marvel má vše stále pevně v rukách a opatrně představují dalšího hrdinu, který se bude od zbytku Avengers podstatně lišit. Bude to více o magii, fantasy a psychice – teaser tak jako jedna z mála marvelovek láká spíše na fikční svět a jeho fungování než na samotného hlavního hrdinu. Přístup je jasný už od prvních záběrů – tady se pojede těžce podle šablony Christophera Nolana, protože se jedná o origin typu Batman začíná. Špatně to tedy rozhodně nevypadá.

V českých kinech: 3.11. 2016

8) Fantastická zvířata a kde je najít (Teaser Trailer)

Čekal někdo něco jiného? Tady je sázka na jistotu naprosto očividná. Povědomá hudba, podobné prostředí, zmínění Brumbála a obrovský nápis autorky předlohy samozřejmě láká na „jakoby Harryho Pottera“. Plusem je, že Eddie Redmayne v hlavní roli působí zatím velice solidně a Colin Farrell se taktéž jeví jako zajímavá volba. To, že všechno je řemeslně famózní práce, se dalo očekávat. Uvidíme, co z toho vyleze na podzim. Opatrně se totiž začínáme těšit.

V českých kinech: 17.11. 2016

9) Sedm statečných (Teaser Trailer)

Teaser má skvělé tempo a jakožto film s jiným názvem by určitě zaujal jako další z populárních westernových fláků, které se v poslední době čas od času vyrojí a sklidí úspěch. Bohužel, pochybnosti jsou na místě, neboť se jedná o remake remaku, jenž se stal klasikou. Každopádně modernizace a přeobsazení vypadá velmi dobře a ukázka funguje naprosto bez chyby. Jen ten pocit totálně zbytečného filmu bude přetrvávat neustále.

V českých kinech: 22.9. 2016

10) Snowden (Official Trailer)

Oliver Stone bude provokovat vždycky, ale poslední dobou mu již docházel dech. Snowden by mohl být právě tím filmem, co zase naostří satirické a cynické nože a zabodne se hluboko do divákových srdcí s patinou moderního filmaře. Příběh je totiž dostatečně zajímavý a Joseph Gordon-Levitt dostatečně schopný, aby ho mohl po celou stopáž úspěšně doprovázet. Trailer sází na mix populárního high-tech thrilleru s těžkým dramatem mající konotace konfliktu jednotlivce s vládním molochem, což by právě ve Stonových rukách mohlo dopadnout velmi dobře. Vzpomněl si taky někdo na Nepřítele státu?

V českých kinech: –

Solidní desítka, a to se nám několik velmi dobrých ukázek do konečného výčtu ještě nevešlo (Ve jménu krve, Life on the Road, Správní chlapi…). V květnu to bude zřejmě podobné. Léta už je za dveřmi a je potřeba to do diváků nasypat horem spodem. Je možné, že se dočkáme dalšího traileru na Star Trek, poprvé uvidíme záběry z Inferna s Tomem Hanksem nebo konečně spatříme Michaela Fassbendera v Assassin´s Creed. Když už jsme u těch herních adaptací, Warcraft zřejmě taky vyrukuje s nějakým finálním trailerem. No bude toho dost.