Rekapitulace: Tak šel čas se sérií X-Men

Premiéra očekávaného pokračování x-menovské ságy s podtitulem Apokalypsa se blíží. Všichni jsme zvědaví, jak dopadne třetí díl trilogie o tzv. První třídě. Nebylo by však od věci si zrekapitulovat všechny předešlé snímky o X-Menech. Takže, jak to všechno začalo?

Nové tisíciletí odstartovalo vlnu komiksových filmů. A právě X-Meni byli u samého začátku. Studio Fox se domluvilo na spolupráci s režisérem Bryanem Singerem, jenž si získal kredit kriminálním snímkem Obvyklí podezřelí, aby ukočíroval poměrně hvězdně obsazený komiksový film o mutantech. Posuďte sami: Patrick Stewart, Ian McKellen, Halle Berry, Famke Janssen a vycházející hvězda Hugh Jackman. Ne každému režisérovi se splní mít tak luxusní herecký ansámbl. A tehdy třicetiletý Bryan Singer tu možnost dostal. Svou šanci chytil za pačesy a díky dobrému scénáři a práci s postavami sklízeli X-Meni chválu jak u diváků, tak i u kritiků, kteří především ocenili paralelu s nahlížením na ‚nenormální‘ část obyvatelstva, a vůbec právo rozhodovat, kdo má jaká práva.

x-men

Parta kolem Profesora X celosvětově posbírala z kin bez mála 300 mega, což při rozpočtu 75 milionů vůbec není neúspěch. Logicky tak následoval sequel. Ten na stříbrná plátna dorazil o tři roky později a jak je zvykem, dvojka byla větší a samozřejmě dražší. Bryan Singer, jenž dirigoval stejné herecké obsazení jako v prvním filmu, si však dokázal s pokračováním poradit a výsledkem bylo opět uznání od kritiků a relativní úspěch v kinech, když druhý díl s náklady 110 mega vydělal téměř čtyřnásobek. Co následovalo? Epická trojka.

x2-poster-2

Alespoň to si tvůrci a hlavouni ze studia přáli. Ze začátku ale bylo jasné, že u toho bude chybět Bryan Singer, jenž pracoval na filmu Superman se vrací a tak se ujal pouze role producenta. Náhrada mohla být skvělá, protože producenti jednali s vycházející hvězdou Matthew Vaughnem, režisérem Po krk v extázi s Danielem Craigem v hlavní roli, ale jednání nevyšlo. Místo třetího dílu X-Menů si Vaughn natočil výtečnou pohádku Hvězdný prach. Nakonec se k partě mutantů vrátil, ale o tom za chvíli. Režie Posledního vzdoru, což je podtitul třetího dílu, se ujal Bratt Ratner, který měl tehdy na svědomí Křižovatku smrti nebo Červeného draka. Příběh pojednávají o nalezení léku pro mutanty se dočkal míšených reakcí jak u diváků tak u kritiků. Blockbuster za více jak 200 milionů utržil v kinech 460 míčů a zaplatil se až prodejem dvd a dalších merchandisingových produktů. Co se značkou dál? Odpovědí je Wolverine.

4910179-8464769742-x_men

Studio vsadilo vše na jednu kartu, v tomto případě na jednu postavu. Ano, Wolverine, jemuž tvář ve všech dílech propůjčil australský herec Hugh Jackman, si u diváků vydobyl renomé, tudíž nebylo od věci, nadělit mu sólový film, který by převyprávěl jeho život před tím, než se začal motat kolem Charlese Xaviera. Snímek se zvláštním názvem X-Men Origins: Wolverine měl premiéru v roce 2009 a jediné, co si fandové z tohoto filmu pamatují, je zpackané představení jiné komiksové postavy. Ano, řeč je o Deadpoolovi. V kinech sólovka chlápka s adamantiem v těle příliš nezaujala a tak se řešilo jak x-menovskou značku oživit. No a zde přišel na scénu vy víte kdo.

Wolverine2

Matthew Vaughn se ujal režie i postu spoluscenáristy na projektu X-Men: První třída, který byl zasazen do období studené války konkrétně Kubánské krize a převážně se věnoval přátelství mezi mladým Charlesem (James McAvoy) a Erikem (Michael Fassbender). Jednalo se tedy o restart série. V kinech díru do světa sice snímek neudělal, byť se alespoň zaplatil, nicméně od kritiků slyšel jednu chválu za druhou. Vaughn dostal nabídku režírovat i pokračování (X-Men: Budoucí minulost), ale rozhodl se dát přednost jinému projektu (Kingsman: Tajná služba). Režie se tak ujal otec filmových X-Menů Bryan Singer. Matthew Vaughn si s ním prohodil místo a stal se producentem.

X-Men-First-Class-2011

Mezitím si však Wolverine znovu odbyl sólovku. Pod taktovkou James Mangolda, se kterým Jackman pracoval na snímku Kate a Leopold, si Wolverine ve stejnojmenném filmu odskočil do Japonska. Kritiky a diváky byl snímek přijat lépe než první sólovka, a proto padlo rozhodnutí natočit další příběh s Wolverinem, který bude opět režírovat Mangold. Má se jednat o poslední film, v němž se nám Hugh Jackman představuje coby Wolverine, takže očekávání jsou vysoká.

Akční-3D-Film-The-Wolverine-2013

A pak tu máme Budoucí minulost. Ta si hrála se dvěma časovými osami. V jedné se nám představují stáří známí z původní trilogie, a v té druhé tzv. První třída, hrdinové z Vaughnova snímku. Nostalgicky laděný snímek se stal nejúspěšnějším filmem z celé x-menovské franšízy, když globálně vydělal takřka 750 milionů. Návrat Singera se povedl. Sám režisér hned oznámil název pokračování, které bude režírovat. X-Men: Apokalypsa má být vrcholem nové trilogie, kterou První třída započala. Singer slibuje destrukci emmerichovských rozměrů, velké akce i úžasných efektů. Trailery na nový film vypadají slibně, tak doufáme, že nás Singer nezklame.

X-Men-Days-of-Future-Past

X-Men: Apokalypsa má premiéru 20. května 2016 a pod režijním dohledem Bryana Singera se ve filmu objeví James McAvoy, Michael Fassbender, Oscar Isaac, Jennifer Lawrence, Nicolas Hoult, Olivia Munn.