Recenze: X-Men: Apokalypsa (2016) – Apokalypsa se vší parádou

Během ani ne dvou měsíců tu máme další komiksový spektákl, jenž bude chtít v kinech urvat co se dá. Obstojí však noví X-Meni vedle bitky mezi Supermanem a Batmanem na jedné straně a Kapitánem Amerikou a Iron Manem na straně druhé?

Od události ve Washingtonu uběhlo několik let. Charles Xavier vede v poklidu svou školu pro nadané a Erik Lehnsherr žije v Polsku s nově založenou rodinou. Mutanti jsou bráni jako součást společnosti, i když se vždycky najde někdo, kdo se na ně dívá skrze prsty. A v této době se k životu probudí první mutant na světě – Apokalypsa, jenž chce nastolit ve světě pořádek a očistit jej. V sázce je osud miliard lidí a tak nezbývá nic jiného, než aby se Charlesovi studenti zapojili do akce. Obzvlášť, když se na stranu Apokalypse přidal sám Erik známý jako Magneto.

DF-04972

Režisér Bryan Singer, otec filmových X-Menů, pro něhož to je už čtvrtý snímek o mutantech, před natáčením naznačil, že Apokalypsa bude trochu jiný snímek podobný Emmerichovým destrukčním velkofilmům. Do jisté míry měl pravdu. Bohužel. Vlastně ani nevím jak začít, protože jsem něco takového asi čekal. Kdo viděl Budoucí minulost, konkrétně nostalgický závěr, tak mu musí být jasné, jaký osud postavy v Apokalypse čeká. Čekal jsem, že to bude zbytečná výplň x-menovského filmového vesmíru, ale tajně jsem doufal a v hlavě přemítal, že by tomu tak být nemuselo, když to má pod palcem sám Singer, jehož práce s postavami je v sérii to nejlepší, co může komiksový snímek nabídnout. Takže když to mám shrnout, tak jsem dostal přesně to, co jsem očekával, a to mě mrzí.

Po úspěchu Budoucí minulosti dostal Singer na pokračování rozpočet 250 milionů a z výsledku mám zkrátka pocit, že se režisér utrhl ze řetězu. Nebo hůř, že mu došel dech. Už ve zmíněném předešlém filmu se nevyvaroval odkazů na původní trilogii, ale to byla jiná, pochopitelná situace, protože se jednalo o režisérův návrat k jeho oblíbeným hrdinům po deseti letech. Ta nostalgie diváka znalého všech předešlých dílů musela potěšit. K tomu přidejte svěží, vtipné a originální představení postavy Quicksilvera, mutanta s neobyčejnou rychlostí pohybu. A v Apokalypse to máme v dvojnásobné porci.

akb_dtlra_stills_120415.089228

Absolutně nemám zdání, co se Singerovi a scenáristovi Simonu Kinbergovi, jenž pracuje na x-menovském vesmíru taky už dlouho, honilo hlavou. Protože takhle špatně napsané postavy měla snad pouze první sólovka Wolverina, ale u toho Kinberg a Singer nebyli. Je fajn, že se tvůrci pokusili představit mladší verze hrdinů z původní trilogie, ale ve snímku není šance se s nimi sblížit a fandit jim, jako v případě prvního dílu této trilogie s názvem X-Men: První třída od Matthew Vaughna. V Apokalypse působí mladý herecký ansámbl prkenně, bez chuti, bez života. Radost divákovým očím tak opět dělá herecký tandem James McAvoy jako profesor Charles Xavier a Michael Fassbender coby Magneto, jejichž herectví je o tři levely výše. Do karet jim také hraje souhra nebo chcete-li chemie, kterou ve filmu mezi sebou mají. Díky nim se film u mě vyhoupl lehce nad průměr, protože zbytek je vážně apokalypsa.

Narážím i na záporáka se stejným jménem, neboť jeho motivace pro zničení, pardon, vlastně očištění světa je naprosto k smíchu a pohřbívá tak veškeré naděje na relativně dobrý komiksový film. Stejně tak Singerovo opakování sebe sama. Opět tu máme hromadu odkazů na původní trilogii, kterých rozhodně není poskrovnu, další Quicksilverovo vystoupení, u něhož se možná lehce pousmějete, nicméně ztrácí na kouzlu, ponevadž to samé jsme viděli minule. Dále tu máme novou motivaci pro Erika Lehnsherra kterak být opět tím zlým Magnetem, ovšem je to jedno velké klišé. Opět mu musí zemřít někdo blízký, aby se musel mstít a do toho se přidat na stranu maniaka, jenž chce zničit svět. A aby toho nebylo málo, na scénu přijde i samotný Wolverine, jehož cameo je naprostým důkazem Singerovy neschopnosti upustit od odkazů na jeho snímky, protože celá pasáž by se dala s klidným svědomím vystřihnout.

X-Men Apokalypsa_1

Že se ve filmu prakticky nic neděje asi nemá cenu ani rozebírat. Snímek zajel do klasických kolejí bezduchých komiksových filmů, ve kterých se hrdinové musí rozejít, přesunout se z místa A do místa B, tam se spojit a porazit otravného záporáka lačnícího po miliardách lidských životů. Konec nového x-menovského dobrodružství je velký digitální nepořádek, ve kterém je umění se zorientovat. Pokud bych měl být cynický, tak je to snímek vlastně o tom, jak se Charles Xavier stane plešatým profesorem. Od Singera jsem čekal daleko více.

Verdikt

„Třetí díl je nejhorší, “ tvrdí jedna z postav. V tomto případě má bohužel pravdu, protože noví X-Meni jsou jedním z nejzbytečnějších sequelů za poslední roky. Singer jako by zapomněl na všechny klady jeho filmů o mutantech a naservíroval bezduchý snímek plný destrukce s naprosto otravným záporákem, jehož cílem je obehrané zničení světa. Takovou apokalypsu nezachrání ani jinak skvělí Fassbender a McAvoy.

X-Men: Apokalypsa / X-Men: Apocalypse
Trailer
Stopáž: 143 minut
Režie: Bryan Singer
Hrají: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac, Nicolas Hoult, Rose Byrne, Sophie Turner, Evan Peters

PŘEHLED RECENZE
Lukáš Vaněk
55 %
Předchozí článekVideo: Jak se vytváří Ork z filmového Warcraftu
Další článekČtyřka hororové série Insidious má datum premiéry
Lukáš Vaněk
Jsem velký milovník filmu jako takového. Romantická komedie nebo béčkový horor, to je jedno. Nejvíce však oceňuji audiovizuální stránku, která mnohdy leckteré snímky buďto povyšuje nebo drží nad propastí. I špatný film může mít své silné momenty.