Recenze: Šermíř (2015) – Sportovní drama ze severu

Filmy ze světa sportu, zvlášť ještě natočené dle skutečných událostí, mají v srdcích diváků své nezanedbatelné místo. Nutno dodat, že se jedná o trvale vděčnou látku, jež skýtá bezpočet témat a zajímavých příběhů. Vždyť i v našich končinách se už na rok 2018 chystá převedení legendárního vítězství českých hokejistů v Naganu na filmové plátno… Svůj místy melancholický, dramatický příspěvek do sportovního žánru přidali v koprodukční spolupráci s Estonci a Němci i finští filmaři. A jde o poměrně zajímavý námět. Ono už jen sportovních snímků o šermu zase tolik není. Vážný životní příběh Endela Nelise z temných padesátých let tak Finové pojali komorně a trochu po svém, trochu dle šablon podobných žánrových počinů. A povedlo se? Čtěte dál…

Podobně, jako v známých bratříčcích (Hokejový zázrak, Coach Carter), opatřených lákavou a oblíbenou nálepkou „dle skutečných událostí,“ je i v Šermíři jedním ze stěžejních motivů vyvíjející se vztah trenéra a jeho svěřenců. Zde navíc ještě okořeněný dilematem hlavního hrdiny, jenž prakticky celý život prchá před zákonem. V očích Sovětského svazu je totiž mladý sportovec dezertérem, což pro Endela Nelise znamená trest v podobě pracovního táboru; gulagu. Stejně jako pro bezpočet dalších, jenž měli ve válce tu smůlu, že byli zajati nepřítelem, utekli z bojiště, či prostě a jednoduše nesouhlasili s režimem. Úspěšný sportovec tak, jakmile mu začne téci do bot, musí prchnout z Leningradu a vzít práci učitele tělovýchovy v Estonsku, konkrétně v maloměstském Haapsalu.

Šermíř-web

Ačkoli je zprvu zatrpklý, postupně se začne do své role vžívat a natruc řediteli, jenž je příznivcem SSSR a snaží se všemi možnými způsoby veškeré Elisovy snahy potírat nebo alespoň ztěžovat, začne za podpory rodičů učit místní žactvo vznešenému sportu, navzdory vlastním pochybám o schopnosti nějak své znalosti žákům předat a počáteční nechuti a apatii. Díky vlastní vynalézavosti a pomoci přítele „zvenčí“ dokáže malým nadšencům zajistit i vhodné vybavení. Krom dětí nalezne hlavní hrdina také opětované zalíbení v kolegyni, jež na škole rovněž učí. Žáci se s nadšením vrhnou do trénování, jež je pro ně odreagováním od strachu, v němž žijí. Mezi nimi a Endelem se vytvoří silné pouto, které se mu nakonec svým způsobem stane i osudným. Konkrétně ve chvíli, kdy jeho mladí šermíři zatouží zúčastnit se turnaje v Leningradu.

Paranoia, totalitní okupací pokřivená morálka a strach, to všechno se v průběhu filmu dere na povrch, až vyústí v konečný střet s minulostí. Hrdina, unavený stálým utíkáním před KGB se může buď vědomě obětovat a jít tak dětem příkladem, nebo zvolit snadnější možnost, vyslyšet varování dávného přítele a kolegy sportovce, přijmout pomocnou ruku a zkrátka odejít. Gesto, které nakonec učiní tak ukazuje nejen učitelův vztah ke svým žákům, ale i velkou odvahu a mravně oduševnělý charakter hlavního hrdiny. Ostatně považme, kdo z nás by se v podobné situaci zachoval stejně…

Miekkailija_pressi10

Cesta vlakem skrz ruskou krajinu je pak jednou z nejmalebnějších scén filmu a samotný turnaj od počátečních nesnází, kdy jsou outsiderští reprezentanti, jimž zprvu nedůvěřoval ani jejich vlastní trenér, kvůli nevybavenosti málem diskvalifikováni, až po urputné finále (sveřepá snaha a přísné pohledy Endelovy šermířky ve finále jsou právě tak úsměvné, jako úctyhodné spolu s jejím pokořujícím výkonem), které spolu s celým průběhem soutěžního klání skýtá přesně tu správnou dávku dramatičnosti a napětí. Tedy právě těch přísad, jež od sportovního filmu divák očekává. A právě tak, jako je Šermíř dobrým dramatem, neselhává ani ve sportovní rovině. O to víc, že nemusíte být fanoušky šermu, aby vás snímek dokázal strhnout a zaujmout. A člověk se tak neudrží, a tiše, či možná i hlasitě hrdiny podporuje.

A přestože má film poměrně šťastný, možná až příliš hollywoodský konec, který dojem ze závěru trochu kazí, člověk se nevyhne mrazení v zádech při dalším z mnoha životů lidí, jímž válka a její následky, byť po řadě let, vkročily do života. Film kromě poutavé atmosféry, podkreslené příjemnou hudbou a vizuální stránkou, výkonu hlavního protagonisty a řady zajímavých vedlejších postav (včetně výborně vybraných dětských herců), nabízí neobyčejně natočený obyčejný příběh. Příběh obyčejného člověka v neobyčejně těžké době. A ačkoli vás Šermíř nepřekvapí nějakými nevídanými zvraty, předkládá pár zajímavých, smutných i úsměvných momentů a přes určitou okoukanost a předvídatelnost se jedná o kvalitní sportovní drama, u kterého se určitě nudit nebudete.

Šermíř / Miekkailija
Trailer
Finsko, Estonsko, Německo, 2016
Sportovní / Drama, 95 minut
Režie: Klaus Härö
Scénář: Anna Heinämaa
Kamera: Tuomo Hutri
Hudba: Gert Wilden Jr.
Hrají: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere Sr., Liisa Koppel, Joonas Koff a další