5 důvodů, proč jít na animák Kluk ve světě příšer

Do kin zamířil japonský animovaný film režiséra Mamoru Hosody – Kluk ve světě příšer. Pohádka o tokijském chlapci, jenž odhalí skrytý fantazijní svět obývaný zvířaty, by vás neměla nechat chladnými. Zde je pět důvodů, proč stojí za to film vidět…

1. Po dlouhé době první a jediné anime v našich kinech

Je to tak, naposledy se u nás do širší kinoprodukce dostalo anime před patnácti lety. Což je při úžasné rozmanitosti japonského animovaného filmu strašná škoda… Nejvyšší čas to změnit a podpořit pohádkový snímek návštěvou kina.

2. Animace

Japonské animáky jsou prostě tak nějak kouzelně jiné a to nejen specifickou atmosférou či zcela neokoukanými fikčními světy, příběhy a postavami… Svůj plný díl na tom nese animace, která se neokouká a v záplavě „tradičnějších“ animáků tak působí svěže a… Je zkrátka odlišná a svá.

3. Chytrá pohádka pro všechny generace

Animovaným filmům se ne vždy, ač se o to mnohdy snaží, daří zasáhnout nejen diváky dětské, ale i dospělé. Režisér Mamoru Hosoda však platí za tvůrce, jenž toto dokáže a jeho snímky tak skýtají nejen obrovskou sílu tvůrčí imaginace a hravou zábavu, ale i hloubku.

4. Hudba

Věc, která se valnou měrou podílí na dojmech ze sledování. Malebnou vizuální stránku filmu podkreslí krásná hudba a už z traileru je patrné, že půjde nejen o pastvu pro oči, ale i uši. Přičteme- li navíc k hudbě i původní znění v tak melodickém jazyce, jakým japonština bezpochyby je, můžeme se těšit na opravdu příjemný zážitek i po stránce poslechové.

5. Inspirace čínskými a japonskými legendami

Autor filmu sám ostatně uvedl, že se legendami východu inspiroval, a možnost rozšířit si obzory a nadechnout se čerstvého závanu kultury natolik bohaté a uchvacující, jako je ta asijská, si prostě člověk nemůže nechat ujít… A na velkém plátně tak zkrátka snímek vynikne, jako nikde jinde…

„…chtěl jsem vytvořit svět bytostí, které, vzhle­dem k tomu, že nejsou lidé, mohou náš svět posuzovat nezaujatě, zvnějšku. Takový pohled je hrozně důležitý. Často si ani neuvědomujeme, jak podivné jsou některé věci v našich životech, které jsme už přijali jako samo­zřejmé. Myslím tím hlavně různá omezení, společenské konvence a nesvobodu,“ uvádí Hosoda. (zdroj- informuji.cz)

Kluk ve světě příšer se v našich kinech hraje už od 5. května, rozhodně si jej nenechte ujít!