Víkendové tržby: Superhrdinové stále v čele, ale s velkými ztrátami

Batman se Supermanem sice pořád vládnou v amerických kinech, ale zájem o ně rychle klesá.

  1. místo – Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti: 52,385 milionů, 2. týden v žebříčku
  2. místo – Zootropolis: Město zvířat: 20 milionů, 5. týden v žebříčku
  3. místo – Moje tlustá řecká svatba 2: 11,130 milionů, 2. týden v žebříčku
  4. místo – God’s Not Dead 2: 8,104 milionů, novinka
  5. místo – Miracles from Heaven: 7,550 milionů, 4. týden v žebříčku
  6. místo – Série Divergence: Aliance: 5,725 milionů, 3. týden v žebříčku
  7. místo – Ulice Cloverfield 10: 4,750 milionů, 4. týden v žebříčku
  8. místo – Meet the Blacks: 4,086 milionů, novinka
  9. místo – Eye in the Sky: 4, 055 milionů, 4 týden v žebříčku
  10. místo – Deadpool: 3,5 milionů, 8. týden v žebříčku

Napsalo se o tom už dost. Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti čelil po premiéře zdrcujícím ohlasům nekompromisních kritiků a vlastně ani zarytí fanoušci nevynášeli snímek do nebes tak, jak by si asi tvůrci přáli. Druhý týden v amerických kinech tedy nemohl skončit jinak než hrozivým propadem tržeb o téměř 70 % (třeba taková Síla se probouzí spadla za stejné období jen o necelých 40 %), což v řeči čísel znamená vydělaných 52 milionů a nějaké drobné.

Neznamená to samozřejmě žádný propadák, nejslavnější superhrdinové ze stáje DC Comics solidně vydělávají ve zbytku světa – celosvětových 682 milionů není k zahození, ale o moc výš tohle číslo už nepůjde. Odvážná prohlášení o překonání magické miliardové hranice vzala za své a troufám si tvrdit, že u Warnerů dojde k zásadnímu přehodnocení jejich komiksovo–filmové strategie (k přetáčení některých scén Sebevražedného oddílu údajně došlo hned po prvních negativních recenzích na Batman v Superman), protože účty za BvS je budou strašit ve snech ještě hodně dlouho. Nejvíc se samozřejmě směje Deadpool, který stál o 200 milionů méně a v Americe se mu netopýří muž se silákem s červenou pláštěnkou ani náhodou nevyrovnají.

batman-vs-superman-ew-pics-1-600x399

V krasojízdě pokračuje Zootropolis: Město zvířat. Téměř zanedbatelný propad diváckého zájmu i po pěti týdnech v žebříčku je jedním z překvapení aktuální sezóny a celkově si tento animák vydělal už parádních 787 milionů celosvětově. Vynikající práce!

Průměrnému diváckému zájmu se těší pokračování Mojí tlusté řecké svatby – 11,3 milionů za druhý týden v kinech není žádné terno, ale zázraky se od této dlouho odkládané komedie asi nečekaly.

Na čtvrtém místě se usadila novinka God’s Not Dead 2. Pro mě absolutně neznámý projekt, který prý do sebe míchá prvky komedie, parodie a náboženské tématiky utržil něco málo přes 8 mega. Děsivé ohlasy dávají napovědět, že se s tímto nesmyslem snad nebudeme v kinech potkávat příliš dlouho.

Další místa obsadili staří známí – Miracles from Heaven (7,5 milionů), Série Divergence: Aliance (5,7 milionů) a Ulice Cloverfield 10 (4,7 milionů).

Na osmičce debutovala černošská komedie Meet the Blacks, která údajně nebude v prosinci chybět v žebříčku nejhorších filmů uplynulého roku. Vydělané čtyři miliony dolarů za otevírací víkend to víceméně potvrzují.

10_cloverfield_lane_paramount_winstead.0.0

O dvě místa si oproti minulému týdnu polepšilo chválené válečné drama Eye in the Sky, ve kterém excelují Helen Mirren a nedávno zesnulý Alan Rickman – devátá příčka a něco málo přes 4 miliony dolarů.

Elitní desítku uzavírá povedený Deadpool, jehož celosvětové výdělky překročily hranici 754 milionů dolarů, se kterým se po osmi týdnech v žebříčku nejspíš budeme muset rozloučit, protože příští týden startují v amerických kinech ambiciózní snímky jako například drama Demolition s Jakem Gyllenhaalem, komedie The Boss s Melissou McCarthy a Willem Ferrellem nebo akční řežba z pohledu první osoby Hardcore Henry.