TOP 6: Nejlepší multikulturní filmy

Francie nám do kin opět po čase servíruje dávku jejich kouzelného humoru ve filmu My tři, nebo nikdo. Tentokrát to ale není pouze o zemi zpěvu, vína a croissantů, ale především o různých kulturách, a tak se podíváme rovnou až do dalekého Íránu. V současné době tento film určitě zdvihne nejedno obočí, ale cestování mezi státy a kulturami není filmovému průmyslu cizí. V jakých jiných filmech jsme se už takto podobně mohli stihnout obohatit?

Pí a jeho život (2012)

Spisovatel v Kanadě navštíví jistého Pí Patela a žádá ho o převyprávění jeho zajímavého životního příběhu. Pí, který dostal jméno po francouzském slovíčku pro bazén, prožíval složité, ale také inspirující dětství v Indii. Vždy dumal nad životem a jeho životní cesty ho přivedli až na japonskou nákladní loď, se kterou měli s otcem převést zvířata z rodinné zoo do Kanady. Jenomže během bouře na jejich cestě několik zvířat i Pí skončí v záchranném člunu a nakonec i na osamoceném ostrově. Pí vzpomíná na jeho život, náboženství, kultury a ponaučení, kterými prošel. Tím se stává z Pí a jeho život skvělý kandidát pro úvodní položku na našem seznamu.

maxresdefault

Poslední samuraj (2003)

Tom Cruise se na konci devatenáctého století jako americký vojenský veterán dostává do nelehké pozice. Císař, který se potýká s velice konzervativními samuraji, hodlá tento problém řešit silou, k čemuž neváhá využít právě amerických vojáků, kteří mají na bojišti více zkušeností než japonská armáda. Hanks ale upadne do zajetí, během kterého přijme samurajskou kulturu a tradice za své a rozhodne se za tento kouzelný kus světa bojovat.

The Last Samurai_3

Cesta naděje (2014)

Film o australském muži s pruty, který hledá po vyprahlých krajinách vodu, je na podobném motivu jako Poslední samuraj. Ale opravdu pouze okrajově tak, že se týká právě otevřenosti a přijímání cizí kultury. Russell Crowe ztratí za první světové války tři syny, dva z nich jsou mrtví a třetí nezvěstný. Aby ho našel, musí se vypravit do Konstantinopole (dnešní Istanbul) a ještě dál, za nepřátelské linie se zdánlivým nepřítelem. I on ale zjistí, že kultura druhých není špatná v rukou dobrých lidí, a na své zprvu ztracené cestě najde naději a časem i něco víc.

Article Lead - wide6375700111yj8ximage.related.articleLeadwide.729x410.11yj7t.png1417677637224.jpg-620x349

Sedm let v Tibetu (1997)

Známí herci se nás nepustí, a tak nás Brad Pitt vezme zase o dům dál, tentokrát na jeden z nejvýše položených štítů Himalájí, Nanga Parbat. Zde se horolezec dostává do zajetí, ze kterého se po útěku dostává do Tibetu a k mladému Dalajlámovi. Paradoxně se právě horolezec stává učitelem učitele, když se mezi oběma muži rozvine hluboké a vzájemně poučné přátelství. Tento příběh se dokonce doopravdy stal, a film je tak založený na skutečných událostech.

G-228 Max (Russell Crowe) enjoys the company of his supposed long-lost cousin Christie Roberts (Abbie Cornish) in A GOOD YEAR.

Zrození šampiona (2009)

Proč právě tenhle film? Nejde o žádnou rasovou předpojatost, ale prostý fakt, že Michael Oher jako přední hráč amerického fotbalu začínal téměř na nule, v městském ghettu v Memphisu. Potom, co ho otec jeho známého protlačí na křesťanskou školu, padne do oka bohaté, ale soucitné a svéhlavé Leigh Anne, která ač je z jiné sociální vrstvy a kultury, přijme toho afroamerického chlapce do své rodiny a zajistí mu vzdělání, budoucnost, rodinu a lásku.

The-Blind-Side-lily-collins-21307096-1706-960

Avatar (2009)

A že do profilu nespadá ani tento film? Lid Na’vi nejenže se liší způsobem života, náboženstvím a filozofií, ale rovnou i rozdílnou meziplanetární domovní destinací. Národ „modrásků“ pochází z Pandory, kterou si rozhodně hodlají bránit proti těžební společnosti ze Země lačnící po penězích. Přesvědčit je o spolupráci dostane za úkol ochrnutý válečný veterán Jake Sully, v těle jednoho z nich, tzv. Avatara. Když se však dostane k nim až mezi ně, přijme jejich zvyky, řeč a způsoby, pochopí, že není žádné vedlejší cesty, a není ani cesty zpět. I v Avatarovi se hlavní hrdina stává součástí kultury, kterou poznává, anebo spíš ještě lépe – nachází se v ní a doplňuje ji tou svojí.

24396_102254649808771_100000727083593_63726_3131894_n