TOP 6: Nejlepší horory s dětmi

S premiérou hororového filmu Zlo nikdy nespí by nebylo špatné udělat malou rekapitulaci hororů, ve kterých klíčové role obsadily malé děti a které doopravdy stály za to. Vedle nepříliš osvědčených novinek jsou to především starší klasiky, do žebříčku těch šesti nejlepších si ovšem svoje místo vyječely i některé snímky, které nejsou zase tak úplně archivní.

Vymítač ďábla (1973)

Exorcista, Vymítání ďábla… na různých variacích názvu filmu nikterak nezáleží, je v povědomí každého hororového fanouška, ale i diváků pasivních k tomuto žánru. Titul hororu ovšem mluví za vše, a hlavní roli postavy posedlé ďáblem ztvárnila právě mladá Linda Blair. Její dvanáctiletá, posedlá Regan vyvolala skandál v celosvětovém měřítku a takřka odstartovala toto odvětví hororové tématiky.

9373-194878

Šestý smysl (1999)

Tento horor má většina filmových diváků patrně spojený spíš se jménem Bruce Willise, ten se ale de facto točil kolem pomyslného středu filmu, kterým byl herec Haley Joel Osment a jeho postava osmiletého Colea Seara. Psycholog Malcolm Crowe, kterého Willis hraje, přichází za malým chlapcem kvůli problému, o který se nezakopává úplně na každém rohu. Cole Sear totiž vídá duchy zemřelých lidí, a jedním z nich je i bývalý pacient Crowea, který spáchal před svým doktorem sebevraždu.

32328

Kruh (2002)

Už ne tak starý horor, jako zrovna Vymítač ďábla, ale i tak poměrně rychle stihl vyrýt hlubokou brázdu v děsivých snech svých diváků. A když si to na účet nepřičetl originální snímek, rozhodně k tomu mohla přispět třeba jeho známá parodie ve Scary Movie 3. Dívka ze studni, Samara Morgan (Daveigh Chase), není zrovna z těch lidí, kteří by člověka na druhé straně telefonátu nechali dlouho čekat – i když týden není krátká doba.

The Ring Daveigh Chase © Dreamworks

Orphan (2009)

Další ze skvělých příkladů tohoto žánru, a opět s dítětem v ústřední roli. Devítiletou Esther (Isabelle Fuhrman) prohání jejím životem jedna tragédie za druhou. V domácím Rusku její adoptivní rodina zahynula při požáru, a neštěstí ji nepustí ani u její nové adoptivní rodiny Colemanových. Spolužák se zraní při pádu z houpačky, sestru ze sirotčince jí ubijí k smrti. Jejím novým rodičům začne po těchto případech vrtat hlavou, jestli je takový počet nahodilých nehod vůbec normálně možný a příčina neleží nikde jinde. Esther totiž není tak úplně normální malá holčička

orphan

Poltergeist (1982)

A zpátky do starších vod – Poltergeist se po svém prvním uvedení v roce 1982 dočkal hned několika dalších reinterpretací, a motiv duchovna v hororech se roznesl stejně rychle jako popel ve větru. Děti mají ve filmech, a nejdřív možná právě v tomto, k duchům, ať už dobrým nebo zlým, velice blízko. Zrovna tady ve své asi nejznámější scéně s televizí zazářila mladá Kennedi Clements a její postava malé Madison.

poltergeist_pic4

Osvícení (1980)

Spisovatel Jack (Jack Nicholson) zrovna rozepisuje svůj nový román a hledá to pravé místo. Před oči se mu dostává nabídka ubytování v odlehlém horském hotelu, kde však koluje historka o šíleném muži, který zavraždil svoji ženu a dvě dcery. Co naplat, je to jenom historka. I ta ale, jak už to v hororech bývá, ožívá ve skutečnost. Nejhorší jsou pak právě malá dvojčátka, holky Gradyovi, které si zahrály sestry Lisa a Louise Burns.

shining_2twins