TOP 6: Nejlepší dobrodružné filmy

Po dlouhé době se vrátí do kin prásknout bičem Indiana Jones, a znovu si tak budeme moci připomenout jeho zábavná, a přesto napínavá dobrodružství. A kdyby náhodou někoho chuť na dobrodružství ani potom nepřešla, nabízíme dalších šest dobrodružných filmů, které rozhodně nesmíte vynechat.

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Před tento film snad ani nemusíme psát číslici jedna, jelikož vedle Titaniku je právě třetí pokračování Pána prstenů nejvíce oceňovaným filmem všech dob. Na své konto si připsal jedenáct Oscarů, i když však pomineme tento fakt, nadupané Jacksonovo fantasy dobrodružství nemá snad ani v novodobých filmech stále patřičnou konkurenci. Epické, strastiplné i srdcervoucí scény se v střídají jedna s druhou jako dějové linie, které však nakonec vyústí ve velkolepé společné finále, které nikomu nedá jen tak spát.

381655-the-lord-of-the-rings-the-return-of-the-king

Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje (1977)

Úvodní díl nesmrtelné ságy režírovaný Georgem Lucasem nastolil v našem světě jednak úplně nový, revoluční pohled na film, ale také snad jednu z největších fanouškovských frakcí vůbec. I přesto, že originální díl má svůj původ téměř čtyřicet let nazpátek, napříč dobou nevyhaslo nadšení a stále nový nadšenci rozšiřovali okruhy fanklubu. Filmové hvězdy z Hvězdných válek se staly legendami, rovněž tak i režisér a samozřejmě hlavně oblíbené postavy a frakce. Není potom divu, že sedmé dobrodružství odpálilo kino kasy po celém světě a vyšplhalo se až mezi nejvíce výdělečné filmy historie. Nehledě na dobré, nebo špatné dojmy, tahle série je legendární.

external

Avatar (2009)

Zapomenout nesmíme ani na jeden z filmů, který vrhl svět do filmové technologie 3D pod režijní taktovkou slavného Jamese Camerona. Režisér Titaniku tak neopomněl přidat do filmu ani malý románek, především se ale jedná o dobrodružství z fantasy světa daleké planety Pandory, kde místní domorodí obyvatelé čelí hrozbě nehumánních lidí. Do akce tak musí vtrhnout tým vědátorů, kteří potřebného soucitu mají na rozdávání, ale skutečnou změnu dokáže nastolit až bývalý mariňák Jake Sully, který takřka sroste s místním lidem Na’vi a přírodou jakbysmet. Avatar si stále drží nejvyšší příčku v žebříčcích výdělků celé filmové historie.

Avatar

Jurský svět (2015)

Jurský park kdysi dávno přitahoval dost lidí, a především dětí. Plastoví dinosauři zaplnili obchody a Steven Spielberg si do svého listu připsal další nemalý úspěch. V loňském roce ale převzal štafetu poměrně neznámý hráč, Colin Trevorrow, kterému se však povedl úžasný kousek. Alespoň to tak tvrdí světový úspěch dalece převyšující originální ságu. Indominus Rex musel předvést skutečně nadlidský výkon, stejně jako krotitel velociraptorů Chris Pratt. Trevorrow se prosadil dokonce až do takové míry, že mu do klína spadla i režie devátých Star Wars.

cqht6w5zjuyrttaajhax

Harry Potter a Kámen mudrců (2001)

Chris Columbus nemusí být zrovna známý režisérem, jde ale především o to, že adaptoval knižní bestseller a oblíbenou četbu dětí po celém světě do vizuální podoby, po které všichni toužili. Stranou tedy všechnu vyhrocenou kritiku – Kámen mudrců odstartoval fenomén, který se natáhl až na osm dílů, což předčilo i knihy Rowlingové. Obsahově se pak může kdekdo hádat, ale faktem zůstává, že tento film do kouzelnického světa a dobrodružství přilákal jak věrné čtenáře, tak ostatní, a nebyl snad nikdo, kdo by nebyl nadšený.

dXpwPlJF0yKGdVIVwJXCY59ak8Q-660x371

Piráti z Karibiku (2003)

Leckomu může dobrodružství věčně opilého piráta Jacka Sparrowa lézt krkem, stále snad ale na světě neexistuje jediné dítě (znalé televize), kterému by tento pirátský kapitán nevykouzlil na tváři alespoň malý úsměv. Koneckonců o pirátech jsme slýchali a možná i snili už od dětství, protože pro dost lidí bylo moře a jeho vlny nedosažitelné. Nemrtvé potvory, Will a Elizabeth, a hlavně Černá perla tak vyjíždí z přístavu Tortugy vždy naplněná nejen piráty, ale i diváky, i když poslední díl to zatím ne tak úplně dobře vyzdvihl. Nicméně se můžeme těšit na další pokračování, a tak uvidíme, zdali Piráti z Karibiku zůstanou v tomto seznamu, nebo ztratí své jméno v hlubinách oceánu.

Piráti z Karibiku 5