TOP 10: Nejlepší slovenské filmy

O vzestup z pomyslného dna se snaží právě v našich kinech herečka Eva v Evě Nové a k této příležitosti by stálo za to zmínit si ty nejlepší filmy od našich příbuzných, Slováků.

10) Dům (2011)

Imrich si plní sen a staví domy pro svoje dcery. Ty však z toho úplně nadšené nejsou, jelikož v otci vidí uzurpátora a chtějí se co nejvíce odpoutat od jeho vlivu. Zdánlivě banální snímek skrývá více, než je na první pohled zřejmé. Je sondou do disharmonické rodiny, jejíž hlava ztrácí postupně iluze o dokonalosti světa. Excelentní Krobot.

1

9) Kandidát (2013)

Film poukazuje na velkou moc, kterou drží ve svých rukách média. Úzký pohled do kulis prezidentského kandidáta. Hlavním protagonistou je vlivný majitel reklamní agentury Adam Lambert, který se díky sázce rozhodne veškerý svůj kapitál vrazit do propagace prezidentského kandidáta, který je jasným outsiderem. Manipulace, mediální moc, politika, komplexní postavy. Kandidát se povedl.

2

8) Bathory (2008)

Nejdražší slovenský film všech dob je Jakubiskovým opusem. Historky o Alžbětě Bathoryové, které z ní dělají jednu z největších vražedkyň libujících si v krvavé koupeli svých obětí. Juraj Jakubisko zachytil hlavní hrdinku především jako tragickou personu, jejíž život je sužován neopětovanou láskou a je tak motorem její zášti.

bathory

7) Habermanův mlýn (2010)

Juraj Herz, tvůrce legendárního Spalovače mrtvol, po letech opět navštívil prostředí druhé světové války. Tentokrát se zaměřil na poválečný odsun Němců. Silný příběh a ukázka toho, jakých zvěrstev jsou lidé schopní. Byť Andrej Hryc nehraje hlavní postavu, svým charismatem všechny převyšuje a upoutává na sebe veškerou pozornost, když je na plátně.

můýn

6) Naděje (1963)

Hana Hegerová v roli prostitutky, která se po několika životních karambolech sblíží s alkoholikem, jemuž tvář propůjčil Rudolf Hrušínský. Syrový pohled na spodinu společnosti a ukázaný důsledek několika špatných rozhodnutí v životě.

nadšje

5) Nickyho rodina (2011)

Celovečerní dokumentární film s hranými rekonstrukcemi se zaměřuje na Sira Nicolase Wintona, který zachránil 669 dětí těsně před začátkem druhé světové války. Matěj Mináč, scénárista a režisér snímku, jde ještě více do hloubky oproti předchozímu počinu, rovněž o Wintonovi, Síle lidskosti a zveřejňuje výpovědi, které jsme dosud neviděli.

384866

4) Je třeba zabít Sekala (1997)

Krutý Sekal začne v jedné vesničce dělat svému okolí peklo poté, co dojde v naší zemi k vyhlášení Protektorátu a on dostane možnost společensky růst. Hlavním důvodem, proč počin vytvořený Čechy, Slováky a Poláky stojí za to vidět, je především herec Boguslaw Linda. Jeho Sekal je svině první kategorie, k tomu navíc neuvěřitelně charismatická. K tomu přidejte ještě tíživou atmosféru utlačovaných Čechů v područí rozpínavých Němců  v historické podívané a máte kvalitní dílko.

03

3) Samotáři (2000)

Příběh sedmi lidí, kteří zažijí během krátké doby životní obraty o 180 stupňů, zaujme hned několika body. Zaprvé má naprosto skvělé herce v čele s Macháčkem, jehož zhulenec jednoznačně vévodí filmu. Zadruhé jsou Samotáři prošpikováni hláškami a v neposlední řadě se tu najdou i dojemné momenty, film není jen komedií. Tento Ondříčkův počin v české a slovenské koprodukci se zkrátka povedl.

ne5c9638bddea89b667657f9433e73bb8

38 (2014)

Pavol Demitra byl pro svůj národ podobně významnou personou, jak pro nás Jaromír Jágr. Život slovenské hokejové legendy byl tragicky ukončen př havárii letadla na trase z Jaroslavle do Minsku. Tento dokument sleduje vzestupy a pády pokorné a skromné sportovní hvězdy, nechybí tu ani exkluzivní záběry z NHL.

QGZ1.pavol_demitra_filmova_pocta_hokejovej_legende

1) Obchod na Korze (1965)

Film oceněný Oscarem v kategorii nejlepší zahraniční počin sleduje osudy židovské stařenky, která je přinucená obchod přenechat tzv. arizátorovi. Díky této netradiční dvojici jsme svědky přeměny obyčejného člověka se srdcem na svém místě v někoho, komu jde především o záchranu vlastního krku a získání majetku.

3966_cap017