TOP 10: Nejlepší mysteriózní horory

Kvalitních mysteriózních filmů, natož hororů, moc nenajdete. Většinou musíte zabrousit do minulosti, abyste na nějaké povedené dílo narazili. V nedávné době na obrazovky vtrhla nová série Akt X, která je důstojným reprezentantem žánru. Do kin zase vstoupil snímek z produkce J.J. Abramse Ulice Cloverfield 10, jenž je kritiky velmi chválený. Při té příležitosti jsme pro vás vybrali deset nejlepších mysteriózních hororů, které stojí za zhlédnutí.

Mlčení jehňátek

Kultovní pecka s Jodie Foster a Anthony Hopkinsem v hlavních rolích, jež získala všech pět hlavních Cen Akademie za film, režii, scénář (adaptovaný) a hlavní mužskou a ženskou roli. Mrazivý snímek o kadetce F.B.I., která musí přesvědčit manipulativního vraha, doktora Hannibala Lectera, aby jí pomohl vystopovat jiného sériového vraha. Klasika, která se neokouká.

Hannibal Lecter (Mlčení jehňátek)

Věc

Špetka Vetřelce a trochu Predátora. Přesně takhle lze popsat snímek Johna Carpentera o amerických vědcích, na jejichž výzkumnou základnu na Antarktidě dorazí mimozemský vir, jenž se zmocňuje prakticky všeho živého, co mu poskytne tělesnou schránku. Skupina vědců si nemůže být jistá, zda li není jakýkoliv člen infikován onou tajemnou věcí. Kurta Russella s plamenometem prostě musíte vidět.

MacReady_and_Clark_approach_the_kennels_-_The_Thing_(1982)

Psycho

Jeden z nejznámějších a nejcitovanějších filmů Alfreda Hitchcocka pojednává o sekretářce, která se ubytuje v příležitostném motelu provozovaném Normanem Batesem. Když mladá slečna zmizí, vydávají se po jejích stopách její sestra a soukromé očko. S hrůzou zjistí, co se v motelu doopravdy děje.

Norman Bates (Psycho)

Šestý smysl

Nejlepší film režiséra indického původu M. Night Shyamalana sleduje příběh chlapce Colea, který dokáže komunikovat s mrtvými, kteří ani nevědí, že už zesnulými jsou. Chlapcův život se však začne měnit, když se seznámí s psychologem Malcomem (Bruce Willis), jenž dítěti důvěřuje. Působivý horor byl nominován na šest Oscarů.

Šestý smysl

Ti druzí

Povedený horor o rodině, která žije osamocena ve velkém domě v Jersey. Matka Grace (Nicole Kidman) a její dvě děti, které jsou alergické na sluneční světlo, tu čekají na návrat tatínka, jenž by se měl vrátit z války. Mezitím se však v domě dějí divné věci. Situace se nezlepší, ani když se do domu nastěhuje služebnictvo, které musí říct Grace ošklivou pravdu. Za snímkem stojí španělský režisér chilského původu Alejandro Amenábar.

theothers3

Misery nechce zemřít

Co se stane, když se známý spisovatel románů, které výhradně pojednávají o hlavní postavě Misery, uvízne v domě jeho maniakální fanynky? A co teprve až se fanynka od autora dozví, že její oblíbená postava má zemřít? Na to vám odpoví skvělý film od Roba Reinera (Stůj při mně, Když Harry potkal Sally) s Jamesem Caanem a Kathy Bates v hlavních rolích.

Misery-nechce-zemřít-1990

Zodiak

Další výborný film od Davida Finchera (Sedm, Sociální síť). Tentokráte o novináři, který rozluští šifru od masového vraha známého jako Zodiak. V šifrách byly uvedeny budoucí oběti a tak novinář začne spolupracovat s policií. Příběh podle skutečných událostí s hutnou atmosférou a skvělým hereckým obsazením v čele Jakem Gyllenhaalem a Markem Ruffalem. Jedná se také o film, ve kterém má velkou roli i navrátivší se Robert Downey Jr., jenž se o rok později proslavil jako Iron Man.

Zodiac-1

Osvícení

Jack Nicholson a Stanley Kubrick. Jak to mohlo asi dopadnout, že? No báječně. Perfektní psychologický snímek o romanopisci, který vezme svou rodinu a ubytuje se na samotě v horském hotelu, kde dělá správce, aby tu dokončil svůj další román. Jeho předchůdce nedopadl vůbec dobře. Ze samoty zešílel a zabil celou svoji rodinu. Autor si z toho nic nedělá. Ale jen do té doby, než se u něj začnou projevovat podobné příznaky…

the_shining_2

Záhada Blair Witch

Nízkorozpočtový snímek, který odstartoval boom found fotage filmů. Tři studenti točí dokument o známé legendě Blair Witch. Při práci na projektu se však všichni ztratí a zbude po nich pouze hrůzostrašná nahrávka.

the-blair-witch-project

Monstrum

Adrenalinová pecka z produkční dílny J.J. Abramse, kterou napsal talentovaný Drew Goddard (seriálový Daredevil, Chata v horách, Marťan) a režíroval Matt Reeves (Úsvit planety opic), pojednává o videonahrávce, na níž je zaznamenána katastrofální událost, která postihla New York. Město totiž napadla neznámá stvůra, která ničí všechno, co se jí připlete do cesty.

cloverfield