TOP 10: Nejlepší animáky

V kinech se prohání v rámci oslav výročí opět nemotorná dvojice Pat a Mat. Předchozí patálie nemotorné dvojice pobavily několik generací, ale mimo naší domovinu moc známé nejsou. Pojďme se kouknout na výběr těch nejlepších animovaných snímků, které si získaly srdce diváků po celém světě.

10) Mravenec Z (1998)

Příběh o dělníkovi, který se zamiluje do princezny a pro lásku je schopný riskovat i vlastní život, zaujme především vtipem a zdařilými efekty. Animace byla na svou dobu na vysoké úrovni, potěšily i sympatické postavy. Tohohle mravence si zamilujete.

1

9) Kung Fu Panda (2008)

Líný a věčně hladový Po si žije nudným životem obyčejného smrtelníka, když si s jeho životní cestou nenadále zahraje osud. Pandovitý hlavní hrdina je díky šťastné náhodě vybrán jako legendární Dračí bojovník. Volba, která ukázala právě na něj, překvapí nejvyššího mistra Kung-fu, mistra Sifu, i jeho pět legendárních učňů, u kterých se předpokládalo, že se mezi nimi najde Dračí bojovník. Po se tak stane učněm mistra Sifu, aby všechny přesvědčil, že označení jeho maličkosti není jen výsledkem hodně velké štěstěny. Panda nás uchvátí skvělými efekty, kdy jsou některé scény poctou starým filmům o bojovém umění, a skvělým hvězdným obsazením. V originále můžeme slyšet promlouvat Jacka Blacka, Jackeho Chana, Angelinu Jolie, Dustina Hoffmana a další. To je na animák pořádný seznam velkých jmen

2

8) Velká šestka (2014)

Na plátně zachycené animované přátelství mladého génia Hira a jeho robotického kamaráda Baymaxe, který je zdravotnickým robotem. Superhrdinské dobrodružství plné technických udělátek, stylové hudby a hlavně sympatického Baymaxe, kterého by chtěl mít doma každý.

3

7) V Hlavě (2015)

Alternativní pohled na to, jak je veškeré naše prožívání světa kolem nás řízeno pěti emocemi, které se střídají ve volbě našich rozhodnutí. Vtip, dojemnost a pár opravdu silných scén. Dojem z filmu je stejný jako jeho konec – hořkosladký. Budete se smát, ale i popotahovat.

4

6) Jak vycvičit draka (2010)

Pokud vám byl robotický Baymax sympatický, tak z Bezzubky budete slintat blahem. Škyťák, pocházející z vesnice obývané velkými válečníky Vikingy, je trochu jiný než všichni okolo něj. Je nemotorný a slabý, ale na druhou stranu nebývalé inteligentní  empatický. Své přednosti využije k tomu, aby díky němu celá vikingská vesnice změnila pohled na draky, kteří do té doby byly pro Vikingy úhlavní nepřátelé. Díky Škyťákovi jsou tito majestátní živočichové schopní létat posuzováni jinak. Snímek zaujal celý svět především díky zajímavě zvolenému prostředí atraktivních vikingů a draků. Jeho hlavní tahák je však malý černý dráček Bezzubka, kterého by jako mazlíčka bral každý.

drak

5) Vzhůru do oblak (2009)

Carl Fredericksen je starý vdovec, který se jednoho dne splní svůj celoživotní sen – ke svému domu přiváže tisíce balonků a s celým svým obydlím odletí do Jižní Ameriky. Až později zjistí, že má na palubě černého pasažéra – osmiletého skauta jménem Russela. Tato dvojice společně prozkoumá nespoutanou přírodu a bude odolávat také velkým nebezpečím. V tomto seznamu si film zaslouží být jen díky úvodním minutám, které patří k tomu nejsmutnějšímu, co v dějinách kinematografie vůbec vzniklo. Který animák to o sobě může říct? Na snímek mířený především na děti jsou patálie Carla Fredericskena nebývale dospělé a dostanou do kolen i diváky starší 18 let.

635586375138407465-d02-up-oscar-best-pic-nom-dcov-03

4) Úžasňákovi (2004)

Na pomyslnou bramborovou medaili dosáhla vskutku netradiční rodinka. Tatínek nadlidsky silný, maminka nebývale ohebná, synáček rychlý jako Flash a dcerka schopná nenadále zmizet. Úžasňákovi nejsou jen jedním z nejlepších počítačovou grafikou prošpikovaných počinů, ale rovněž jedním z nejlepších superhrdinských filmů, kterým skládají holt. Skvělá akce, vtip i pro animáky tolik typické lidské hodnoty.

3847548-3282600894-Incre

3) Shrek 2 (2004)

Zeleného zlobra zajisté není potřeba blíže představovat. V prvním dílu všechny přesvědčil, že pod drsnou slupkou zeleného morouse ukrývá zlaté srdce. Jediné bytosti, které o svém dobráctví nepřesvědčil, jsou rodiče jeho vyvolené, s kterými se jede seznámit. Výborné odkazy na popkulturu, parodování nejrůznějších celebrit, skvělé postavy v čele s neodolatelným kocourem a ukecaným oslíkem. Pokud byl první díl dobrý, tak druhý je vynikající.

302223-shrek-2

2) Toy Story: Příběh Hraček (1995)

Trampoty kovboje Woodyho a Buzze Rakeťáka jsou legendární. Dojemné i vtipné vyprávění, jehož hlavní zprávou je, že ze všeho nejdůležitější je přátelství. Kolik z vás po prvním zhlédnutí mohlo s naprostou jistotou odpřisáhnout, že se ten plyšák v koutě či panenka na poličce skutečně pohnuly?

toy_story_wallpaper_by_artifypics-d5gss19

1) Hledá se Nemo (2003)

Tak tohle je klasika. Velkolepá jízda ustaraného Marlina, který překonává nástrahy oceánu, aby osvobodil svého uneseného syna Nema. Přeměna slabocha ve velkolepého hrdinu, otcovská láska až za hrob, přátelství, morální ponaučení, skvělí protagonisté, vynikající hlášky („Ryba je kámoš, ne žrádlo“), dobrá grafika, dojemnost, vtip… Tenhle film obsahuje plno důvodů, proč se Nemo vyskytuje zrovna na tom nejvyšším místě. Pokud vás posledních 10 minut nedojme, tak jste nejspíše roboti.

nemo-1