Recenze: Ulice Cloverfield 10 (2016) – Neotřelá a napínavá pocta svému žánru

Známý producent a režisér sci-fi filmů J. J. Abrams přináší do kin další z monumentů, který tomuto žánru jedině přispívá k dobrému jménu. Režisérské otěže dostal tentokrát do rukou Dan Trachtenberg, pro nějž je Ulice Cloverfield 10 jeho celovečerním debutem. Jako takový se mu tento start vydařil nadmíru úspěšně. Už v prvních záběrech si film získává veškerou diváckou pozornost a zaujetí, které každého v naprostém napětí provází od začátku až do konce.

Postapokalyptická budoucnost anebo ne? Vystresovaná Michelle (Mary Elizabeth Winstead) v jednu chvíli jede autem po silnici, když v tom ji zběsilý řidič vytlačuje ze silnice. Hned na to se probouzí, už ne ve svém autě, ale ve strohé místnosti bez oken, s kapačkou a připoutaná ke svému provizornímu lůžku. Postupně zjišťuje, že její hostitel Howard (John Goodman) ji z místa autonehody odvezl do svého podzemního bunkru, který dlouhou dobu připravoval pro případ chemického, jaderného nebo mimozemského útoku. Odehrála se ale doopravdy taková událost, nebo je Howard skrytý sociopat a Michelle je ve skutečnosti jeho vězeňkyně? Naštěstí nejsou v bunkru jako poslední přeživší sami dva. Michelle nachází oporu v Emmetovi (John Gallagher Jr.), který podzemní pevnost zkonstruoval a těsně před jejím uzavřením se do ní také dostal, ale sám nyní začíná mít pochyby o důvěryhodnosti jejich hostitele.

10 CLOVERFIELD LANE

Co na Ulici Cloverfield 10 hned na první pohled zaujme, je působivá práce s kamerou a střihem.  Počáteční pasáž, ve které se Michelle v autě potýká se vztahovou krizí, by ve špatných rukou mohla skončit jako neuspokojivá nuda. Podstatnou část udělal samozřejmě samotný scénář, ale vhodně načasovaný střih a zaměřené záběry jsou tím, co udrží divákovi oči ostražité, i při takové méně podstatné věci. První šok potom přijde při nárazu do auta a četných destruktivních kotrmelcích po svahu, které jsou úderně prostříhané úvodními titulky. Neuběhlo ani prvních deset minut filmu, a Trachtenberg už servíroval výborné vizuální orgie bez špetky přidaného digitálu.

10 CLOVERFIELD LANE

Skvělá souhra režie, scénáře, kamery a střihu provází celým tímto, bohužel v povědomí veřejnosti nepříliš rozšířeným veledílem. Trachtenbergovi se vlastně povedl tentýž kousek, kterým nás uchvátil už Quentin Tarantino ve svých Osmi hrozných. Tarantino měl ovšem osm postav a poměrně velkou galanterii s jejím blízkým okolím. V Ulici Cloverfield 10 však máme pouhé tři osoby v jednom malém krytu uzavřeným před světem. I tak se díky výborné spolupráci výše uvedených složek produkce filmu ani na chvíli nenudíte, střih, kamera a dialogy postav fungují perfektně – napínavé je už vlastně jenom samotné představení postavy Howarda, kterého známe z ukázek, a přesto Trachtenberg dokáže jeho úvodník roztáhnout na tři minuty a všichni netrpělivě čekají na to, kdy už tedy očekávaného podivína uvidí.

Žádná ze zmiňovaných postav přes více jak hodinu a půl dlouhou stopáž neodtajní poslední detail o svém původu a charakteru. Kromě vizuální a scénáristické stránky filmu tak můžeme spokojeně vrnět i nad tím, jak jsou Michelle, Howard a Emmet hluboce navržené postavy, jejich osudy jsou neodlučitelně spjaté, a přesto se vrací do minulosti a psychologicky a myšlenkově zavádí Ulici zase o úroveň dál. Všechno funguje perfektně, a to se ani nemusíte podívat ven z bunkru.

10 CLOVERFIELD LANE

V tom ale přichází snad jediná chyba celého snímku, a to jsou pokusy o útěk, ať už z její místnosti anebo celého bunkru, které Michelle opakovaně provádí. Ze všech tří postav je to právě ta její, která se snad nejvíce rozvíjí, ale vzhledem k tomu, jak vynalézavá byla na samotném začátku, je ke konci už její duchapřítomnost ve stresových situacích skoro až neuvěřitelná, v tom špatném slova smyslu.

Bez této snad jediné drobné chyby na kráse je však Ulice Cloverfield 10 vydařený film, kterým se může jak režisér Dan Trachtenberg, tak celý produkční tým včetně herců, jejichž výkony jsou perfektní, chlubit ve svém repertoáru ještě dlouhou dobu.

Verdikt:

Pro sci-fi a hororové fanoušky by měla být Ulice Cloverfield 10 jednoznačnou volbou při výběru celovečerního filmu, u kterého se rozhodnou ztratit trochu svého času. I přes absenci velkého počtu „lekaček“, které jsou pro horory typické, nenechá snímek nikoho ani na chvíli chladným, a v kino sedačkách se tak převážnou většinu filmu cítíte spíš jako na elektrickém křesle pod nemalou voltáží.

Ulice Cloverfield 10 / 10 Cloverfield Lane
Trailer
Stopáž: 105 minut
Režie: Dan Trachtenberg
Hrají: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr., Douglas M. Griffin, Suzanne Cryer, Bradley Cooper, Frank Mottek

Na Ulici Cloverfield 10 si můžete zajít i v kinech Premiere Cinemas (Praha, Olomouc, Teplice).

PŘEHLED RECENZE
Jan Marek
90 %
Očima Martina Pevného
90 %
Předchozí článekRecenze: Moje tlustá řecká svatba 2 (2016) – Všeho moc škodí
Další článekHardcore Henry slibuje akční nářez ve stylu počítačových her