Recenze: Pátá vlna (2016) – Další apokalypsa pro teenagery

Postapokalyptické prostředí, představy konce světa a megalomanské ničení planety dávají dohromady nejvíc trendy filmový směr poslední doby. Když k tomu přidáte teen hlavní hrdinku, máte další z řady variací na Hunger Games. Jsou opravdu tyto pokusy o stále stejné téma čím dál horší? 

Pátá vlna je už od počátku velmi rozporuplným snímkem. První polovina je vydařená, udržuje si vysokou úroveň a kéž by (následuje prosba ke všem božstvům i velké špagetové příšeře) tempo a smysl začátku vydržel až do konce. Bohužel, druhá část je romantikální nesmyslný zvratek, který má s apokalypsou společného tak možná… no… ne to taky ne… Tak asi hlavní hrdiny… A happy end. To prostě ve filmu tohoto druhu, zas tak nechceš! A pak je tu ta příšerná podobnost s ostatními filmy. Pátá vlna totiž vykrádá, co může a doslova znásilňuje ověřené a fungující okamžiky. Jde samozřejmě o snímky: Twilight, Divergence a Hunger Games. Když budete všímaví, najdete i náznaky z Enderovy hry či opatrnou, ale přesto průhlednou kopírovačku ufounské klasiky Válka světů. Pokud jde o obšlehávání knih, tak zcela jasně vede Hostitel a také Labyrint. Chybí vám tu ještě něco?

Chloë Grace Moretz stars in Columbia Pictures' "The 5th Wave."

Pátá vlna je, stejně jako její předchůdci, na motivy knižní předlohy. Americký spisovatel Rick Yancey kromě této pubertální knížky, stvořil také dětské romány o Alfredu Kroppovi, jehož první díl byl vyhlášen nejlepší knihou pro děti. Režisérem Páté vlny se stal J Blakeson. Jde teprve o jeho druhý počin, po Zmizení Alice Creedové z roku 2009, což stejně není nijak zvlášť dobrý a ani nijak zvlášť známý film. Pokud jde o herecké obsazení, tak hlavní hrdinka, středoškolačka Cassie, má tvář Chloe Grace Moretz (určitě znáte jako Mindy z Kick-Ass, kde byla výborná a jako hororovou Carrie, kde byla příšerná). Její výkon je ale jednou z mála světlých bodů celé Páté vlny a celkové hodnocení také zvedám právě kvůli ní. Herci, kteří ji doplňují téměř nestojí za řeč, vidíme tu mladíčka Nicka Robinsona (Jurský svět) a vážně strašně upjatého Lieva Schreibera. Jediná další postava, která mě vyloženě netrápila, je drsná Maika Monroe.

Snímek, který je napůl absolutní zkázou známého světa a napůl opravdu hloupou love story, nemá napůl jen tuto věc. Vlastně je celý jakoby rozpolcen, když tu nabízí drsnou sondu do života přeživších, tu hledá sám sebe, aby se násilně přemístil do roviny dětských snů, a následně celé ubohé martyrium zakončil erotickou scénou v autě (kterou v totožné podobě znáte z Titaniku). Jak už jsem také řekla, dualita a rozpolcenost se více projevuje v druhé polovině snímku, kdy už máme za sebou čtyři vlny z celkových pěti a film již nemá co nabídnout. Dělí se zde do dvou úplně odlišných linek, které by se dle mě měly alespoň částečně propojit nebo na sebe odkazovat. Nic takového se ale, ke vší smůle diváka, neděje. Chudák natěšený divák se pak místo na jeden film, dívá na dva, oba jsou špatné a u obou se nudí. Dvacet minut před koncem si říkáte, jestli už ta očekávaná invaze proběhla nebo pořád ještě ne….

the-5th-wave-nrobinson_lschreiber.0

A teď už k příběhu. Nacházíme se v současnosti, či blízké budoucnosti, což se dozvídáme z několikaminutového úvodu, kdy hlavní hrdinka běhá po lese s automatickou puškou. Následuje návrat do minulosti a objasnění nastalé situace. Jednoho dne se život obyčejných obyvatel amerických měst změnil v noční můru. Přišla tzv. První vlna, při které kdosi (ještě nevíme kdo, takže je to hrozně tajemné, uííííí….) pustil EMP. Jistě si umíte představit opravdu masakrózní scény, kdy padá letadlo doprostřed dálnice apod. Tak se nám planeta poprvé trochu zredukovala. Zanedlouho následuje vlna číslo dvě, která je docela trapně opravdovou vlnou, tedy vodní. Ta také některé ty obyvatele umístí do patřičných mezí. V této chvíli už všichni vědí, že za útoky může mimozemská civilizace (na což poukazuje zejména kilometrová loď, která pluje nad městy…). Ufouni jsou naštěstí tak chytří, že zmutovali ptačí chřipku a tak máme zase o nějakou tu miliardu lidí méně. Třetí vlna zkázy je tedy dokončena.

Do tohoto okamžiku je snímek opravdu docela poutavým a dobrým, ale právě od tohoto bodu je zbytek Páté vlny děs a hrůza. Hlavní hrdinka (Moretz) se přesunuje s malým bratrem a otcem do rezervace pro přeživší. Právě tady nesympatický a nehrající velitel základny (Schreiber) všem příchozím oznamuje, že čtvrtou vlnou bude „Blízké setkání třetího druhu“ (pro neznalce doplňuji, že jde o osobní setkání mezi lidskou a mimozemskou rasou). Shodou náhod mimozemšťané vypadají jako lidé a proto je potřeba převést všechny děti do tajného armádního výcvikového střediska (ano, nedává to smysl… opět). Rodina se zde rozdělí, malého bratra odváží na zmíněnou základnu, Cassie bloudí po lese, otec je mrtev. Vyvstávají tu tedy dvě dějové linky – jedna armádní, druhá lesní. V armádní lince se postupem času seznamujeme s dalšími nevýznamnými postavami (snad kromě Monroeové je to děs, běs…). Vesměs jsou to děti kolem deseti let a pokud si nepotrpíte na pohádky o miminku se samopalem, tak se vám to nebude líbit, stejně jako mě. V lesní lince se naše hrdinka seznamuje s mužem snů a pár desítek minut si vzájemně ošetřují rány a mazlíčkují se v autě. Kdyby to alespoň bylo lovely nebo sexy. Není to ani jedno! O tom, že má přijít ještě pátá vlna, se děj další půl hodinu nezmiňuje. Naštěstí si na ni tvůrci vzpomenou těsně před koncem. Jak pátá vlna vypadá, vám neprozradím, ale věřte, že je to od půlky filmu zřejmé a opravdu trapné. Dočkáme se dalšího pokračování? Mám trochu obavy, že ano, protože předloha je trilogií a snímek má částečně otevřený konec.

Verdikt

Mix veškerých teenage filmů a knih poslední doby v jednom, navíc s opravdu příšerným koncem a tak trapnou zápletkou, že jste to snad ještě neviděli. Pětileté děti se samopalem zachraňují svět od zkázy, sex v autě s mužem oplývajícím zvláštními schopnosti, který je ve skutečnosti spící agent a UFO, které se jeví děsivým asi jako Kinder mléčný řez, to jsou jen střípky z celkového průšvihu. Efekty celkem na dobré úrovni, ale je jich minimum. Zbytek filmu poskytuje jen obrovskou rozplizlou matlanici se špatným obsazením. Pátou vlnu tedy veřejně pasuji na nejpolovičatější film ever.

Pátá vlna / The 5th Wave
Trailer
USA, 2016, 111 minut
Dobrodružný / Sci-fi / Thriller
Režie: J Blakeson
Scénář: Susannah Grant, Akiva Goldsman, Jeff Pinkner
Hrají: Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Maika Monroe, Liev Schreiber, Maggie Siff, Maria Bello, McKaley Miller a další…