DVD a Blu-ray tipy na duben: Most špiónů, V srdci moře, Krampus a další

V kinech „válí“ Batman v Superman, na televizních obrazovkách pak třeba bude dobrodružný film Rona Howarda, Vánoční horor nebo Spielbergova oscarovka. Do české distribuce se konečně dostává také Snowpiercer s Chrisem Evansem.

V srdci moře

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba.

Na DVD a Blu-ray od 6.4.2016 (ČSFD: 70%, IMDB: 7,0)

Švadlena

Tilly se po letech vrací do svého rodného městečka v Austrálii, odkud musela jako dítě uprchnout kvůli obvinění z vraždy. Z cest po světě přijíždí vyzbrojená šicím strojem a znalostmi haute couture. Přes zlovůli většiny místních, kteří ji považují za prokletou, zůstává v městečku, aby odhalila pravdu o tom, co se v minulosti skutečně odehrálo.

Na DVD od 6.4.2016 (ČSFD: 75%, IMDB: 7,2)

Most špiónů

Svět po obou stranách železné opony se propadá do šílené paranoie. Uplynulo už více než deset let od porážky nacistického Německa a lidstvo teď ohrožuje studená válka, napětí mezi USA a SSSR je téměř hmatatelné. Když v roce 1957 FBI zatkne Rudolfa Abela (Mark Rylance), sovětského špióna žijícího v New Yorku, strach a mocenská nedůvěra se ještě více vystupňují. Abel se ve skutečnosti jmenuje Viljam Genrichovič Fišer, řídil síť agentů a do Moskvy důmyslným způsobem odesílal kódované zprávy, i proto vyšetřování do dějin vstoupilo jako „Případ dutého nikláku“. Americká vláda osloví Jamese Donovana (Tom Hanks), uznávaného právníka z Brooklynu, aby se chopil Abelovy obhajoby. Přes počáteční obavy jeho i rodiny a odmítání tak nepopulární kauzy se Donovan nakonec rozhodne Abela zastupovat. Chce zajistit, aby byl podroben spravedlivému soudu. Během příprav na obhajobu se mezi oběma muži začne vytvářet pouto, které je založené na vzájemném respektu. Donovan obdivuje Abelovu sílu a loajálnost. Před soudem přednese vášnivou obhajobou, aby ho uchránil před trestem smrti. Abel je v říjnu 1957 odsouzen na čtyřicet pět let vězení.
O tři roky později je nad sovětským vzdušným prostorem sestřelen americký průzkumný letoun U-2 a jeho pilot Francis Gary Powers (Austin Stowell) je zajat a odsouzen k deseti letům vězení. CIA se obává, že Powers bude krutými výslechy a tvrdými vězeňskými podmínkami přinucen k odhalení přísně tajných informací. CIA proto osloví Donovana a přesvědčí jej, aby se stal členem záchranné mise. Donovan se vydává do Berlína, kde má za úkol vyjednat výměnu Abela a Powerse. Nedlouho po svém příjezdu se dozví i o americkém studentovi, který byl zatčen ve východním Berlíně. Navzdory pokynům CIA soustředit se pouze na sestřeleného pilota, Donovan se rozhodne vyjednat propuštění obou – pilota i studenta, protože odmítá v této zemi kohokoliv opustit. Velká hra začíná …

Na DVD a Blu-ray od 6.4.2016 (ČSFD: 79%, IMDB: 7,6)

Život Adele

Adèle je mladičká studentka a učitelka v mateřské školce. Je připravená na běžný heterosexuální život slušné holky z konzervativní rodiny. Jednoho dne však potká dívku s modrými vlasy… A modrá je ta nejlepší a – jak zní titul v angličtině – nejteplejší barva, jak Adèle zjišťuje a přehodnocuje své životní přesvědčení a svou heterosexualitu. Dívka se jmenuje Emma, je umělkyně a postupně propadne Adèle stejně jako ona jí. Tak začíná fatální romance protkaná živočišnou sexuální přitažlivostí i úskalími, které první opravdový vztah přináší v konfrontacích s okolím, rodinou i mezi dívkami samotnými. Vítězný film letošního festivalu v Cannes v režii Abdellatifa Kechiche nadchnul kritiky i diváky hyperrealistickým podáním a výkony hlavních hrdinek a šokoval otevřeností sexuálních scén. Ale je to právě i díky nim, že se na plátně nedíváte na příběh vztahu Adèle a Emmy, ale bez dechu prožíváte život Adèle po dobu pěti let její osudové lásky.

Na DVD od 13.4.2016 (ČSFD: 80%, IMDB: 7,8)

Poslední přežije

Kate Abbottová pracuje jako bezpečnostní expert na americké ambasádě v Londýně. Její kolegové se stanou obětí pumového atentátu v restauraci, kde se konala oslava narozenin jednoho z nich. Ona měla štěstí, protože ve chvíli výbuchu byla v obchodě naproti restauraci. To, že se nejednalo o náhodu, ale že jí jde o život, pochopí ve chvíli, kdy na ni zaútočí neznámý muž. Stopy teroristického spiknutí vedou k jednomu z jejích kolegů z ambasády. Když ho vyhledá, muž se ji pokusí zabít. Dojde k potyčce a Kate ho zastřelí. Teď má v patách americké úřady, které ji považují za teroristku a vražedkyni i najatého chladnokrevného zabijáka. Začíná honička po celém Londýně. Kate musí dokázat svou nevinu a zmařit plánovaný teroristický útok na náměstí Time Square v New Yorku.

Na DVD od 13.4.2016 (ČSFD: 54%, IMDB: 5,6)

Boj o Hedvábnou stezku

Když zkorumpovaný římský vůdce Tiberius (Adrien Brody) přijíždí v čele obří armády, aby si nárokoval Hedvábnou stezku, Huo An (Jackie Chan) se skupinou zkušených bojovníků spojí síly s elitní legií zběhlých římských vojáků vedených generálem Luciem (John Cusack) a pokusí se zajistit křehkou rovnováhu sil v regionu. V touze ochránit svou zemi a své nové přátele shromáždí Huo An válečníky 36 etnik, kteří se postaví na odpor Tiberiovi v neskutečně velkolepé bitvě.

Na DVD od 13.4.2016 (ČSFD: 60%, IMDB: 6,1)

Padesátka

Co se stane na horách, zůstane na horách, a dole ať si dělaj, co chtěj. Opravdovým kořením Krkonoš jsou místní horalé, kteří zde žijí, ať už je sezóna jakákoliv. Lyžařka s jednou nohou, rolbař, jenž na Tři krále nepije, legendární lovec žen ozdobený neplodností, barman se zálibou ve věštění. A také Pavka, nejstarší žijící člen tradiční běžkařské rodiny Bulánů. Vždyť jeho otec zlomil během padesátky hůlku a stejně doběh jedenáctej, a svého syna nechal Pavka porodit na Sněžce ve vysoké nadmořské výšce, aby se rychleji okysličoval. Jenže právě syn Jura mu dělá starosti. Místo běžkování totiž nahání úplně jiné padesátky. Je závislý na svádění zralých žen, jimž vyhání mráz z duší. Na závod, který Jura asi znovu nedokončí, přijíždí se svou matkou Jan Hilský a vedle skvělého času má i jeden osobní cíl. Za jeho splněním se vydává „nahoru“ – do zasněženého světa horských chat. Spustí tam lavinu událostí a vzpomínek a v neposlední řadě se naučí, jak se proflusává mlha.

Na DVD a Blu-ray od 27.4.2016 (ČSFD: 63%, IMDB: 5,7)

Ledová archa

Zemí, kterou zachvátila druhá doba ledová, už sedmnáct let projíždí vlak, v němž se tísní několik tisíc přeživších. Na chvostu nikdy nestavícího „sněhoborce“ pomalu dochází trpělivost utlačované lůze, které ve svobodném pohybu kupředu a konfrontaci s tajemným stvořitelem expresu Wilfordem brání po zuby ozbrojená malá armáda. Dystopický spektákl natočil jako svůj první anglicky mluvený film korejský mistr artových žánrovek Bong Joon-ho podle francouzského komiksu z roku 1982. Na zrození kasovního trháku s filozofickým podtextem, který byl natočen v barrandovských studiích, se coby autor výpravy velkou měrou podílel český výtvarník a scénograf s mezinárodním renomé Ondřej Nekvasil. Rozličné, leč stoprocentně přesvědčivé a podmanivé herecké obsazení z různých částí vlaku tvoří Chris Evans (Captain America), John Hurt (Sloní muž), Octavia Spencerová (Fruitvale), Song Kang-ho (Mutant), Tilda Swintonová (Orlando) či Ed Harris (Pollock).

Na DVD a Blu-ray od 27.4.2016 (ČSFD: 68%, IMDB: 7,0)

Krampus: Táhni k čertu

Kdo se nikdy nebál, že ho na Mikuláše odnese čert, ten ať hodí vánoční ozdobou. A to jste přitom nenarazili na nejstrašlivějšího z pekelníků, na Krampuse. Temný protipól všech vlídných symbolů údajně nejkrásnějších svátků v roce dokáže spolehlivě vyděsit nejen děti, ale i nevěřící dospělé. K tomu, aby se vám zjevil a strčil vás do pytle, přitom stačí tak děsivě málo. Puberťák Max žije v obyčejné rodině, kde jsou vztahy a emoce jako na houpačce, tedy chvíli nahoře, chvíli dole. Aktuálně jsou u bodu mrazu, protože se blíží poněkud vypjaté období Štědrého dne a navíc na svátky dorazila rodina máminy (Toni Collette) sestry (Alison Tollman), která patří k trochu jinému civilizačnímu okruhu, diplomaticky řečeno. Místo klidu a míru proto v téhle rodině vypukne peklo, na což Max velmi nešťastně reaguje prohlášením, že by Vánoce nejraději zrušil. V tu chvíli začne venku zuřit sněhová vánice, po které už nic nebude, jako bylo dřív. Nejen že přestane jít elektřina a nedá se nikam dovolat. Za okny jejich domu se začnou zjevovat děsivé stíny, které získávají čím dál děsivější kontury. Krampus vytáhl v čele armády monster potrestat ty, kteří zavrhli Vánoce. Místo svařáku začne téct krev. A nikdo netuší, jak to zastavit.

Na DVD a Blu-ray od 27.4.2016 (ČSFD: 61%, IMDB: 6,4)

Už teď mi chybíš

Milly (Toni Colette) a Jess (Drew Barrymore) byly odjakživa nejlepšími kamarádkami. Od dětství spolu sdílely absolutně všechno – tajemství, šaty, dokonce i kluky, se kterými chodily. Návštěvy bujarých večírků plných alkoholu a drog či vyvádění ztřeštěností jim zůstaly od mládí až do dospělosti. V životě ale jednou nastane chvíle, kdy se každý musí začít chovat dospěle… Nebo ne? Snažit se žít „dospěle“ má ale různé podoby. Zatímco Milly má úžasnou práci a žije v krásném městském domě s manželem Kitem (Dominic Cooper) a dvěma dětmi, Jess a její přítel Jago (Paddy Considine) žijí bohémským životem na hausbótu na londýnském kanálu. Přátelství Milly a Jess je však stále pevné jako skála a život je jednou velkou zábavou. Každá zábava však jednou skončí a pro Milly s Jess to platí dvojnásob. Jess po mnoha neúspěšných pokusech, kdy se pokusila otěhotnět, konečně prolomila smůlu a chce s Milly oslavit radostnou zprávu. Ta má bohužel úplně opačnou novinku – byla jí zjištěna rakovina prsu. Dlouholeté kamarádky se tak ocitají před životní zkouškou, jak se poprat s vážným onemocněním jedné z nich, když druhá prožívá nejradostnější období svého života. Vydrží jejich přátelství všechno špatné i dobré?

Na DVD od 29.4.2016 (ČSFD: 75%, IMDB: 6,7)