5 důvodů, proč jít na Ulice Cloverfield 10

Fanoušci sci-fi se můžou nadchnout, jelikož do kin míří pokračování nízkorozpočtového, ale stejně úspěšného Monstra z roku 2008. Za počátkem této série stojí skvělý producent a režisér, od kterého v nedávné době spatřily světlo světa zrovna sedmé Star Wars. Stojí i tento film za vidění?

Osvědčená značka

Výše zmiňovaný producent a režisér je J.J. Abrams, který má za sebou filmy jako Star Wars: Síla se probouzí, Mission: Impossible III nebo i jeden z nejúspěšnějších seriálů všech dob Ztraceni. Jeho první Monstrum se osvědčilo, tak proč se nepodívat na pokračování?

Režie a scénář tentokrát v rukou nováčků

To nicméně nemusí nutně znamenat neúspěch. Ba právě naopak se do filmu nepromítne žádný známý styl režírování, vystavění příběhu, zápletky a podobně. Nikdo se nebude rozhodně nudit, protože podobnou filmovou skladbu ještě nemohl nikdo vidět, a ukázky filmu vypadají i přesto přitažlivě. Každý známý filmový tvůrce přece taky začínal na svém prvním úspěchu, který byl zprvu divokou kartou. Režii má v tomto případě na starost Dan Trachtenberg a scénář trojice pánů Josh Campbell, Matthew Stuecken a Damien Chazelle.

10 CLOVERFIELD LANE

Napětí až do konce?

Z ukázek to zatím vypadá, že pěknou část filmu budeme sledovat odhalování záhady, která se váže s postavou po nehodě zraněné Michelle. Ta se po autonehodě probudí připoutaná v místnosti sklepa podivína Howarda a Emmetta. On to tak vlastně úplně není sklep, ale kryt pro případ toho, že by se tam venku něco nepovedlo. A přesně to se podle Howarda i stalo a Michelle nesmí za žádných okolností ven. Je to ale pravda?

R Rating

Češi mohou na film vyrazit od dvanácti let, v USA vstupuje snímek do kin jako mládeži nepřístupný. Ve sci-fi Ulice Cloverfield 10 s hororovými prvky se můžeme dočkat právě výrazných násilných scén, vulgarit a dalších. Koneckonců, mimo bunkr jsou prý násilná monstra, která podle Howarda vybila celý zbytek světa. Tak co jiného očekávat, pokud Michelle skutečně otevře dveře.

c4643def-eaa6-11e5-af88-9c8e9959be16

Utajovaná pecka

Kdyby náhodou nikoho nepřesvědčily ukázky nebo tyto důvody, zbývá už jenom zamyšlení nad tím, proč i vůbec jenom film poutá tolik pozornosti. Je vcelku dost možné, že je to tím, že nikdo vlastně ani nevěděl o natáčení filmu. Produkci se podařilo natáčení snímku utajit před veřejností, které svůj počin oznámila až poté, co měla pod rukama hotový film. A to je teprve neočekávané vytažení esa z rukávu. Ničím jiným snad ani Ulice Cloverfield 10 nemůže být.