5 důvodů, proč jít na film Mlčení jehňátek

Mezi hororovými novinkami na programech našich kin se v nedávné době zablýskla i jedna z kultovních klasik tohoto žánru. Na plátna se po dlouhé době znovu vrací Mlčení jehňátek s Anthony Hopkinsem a Jodie Foster v hlavních rolích, což můžeme rovnou připočítat k dalším pěti důvodům, proč si tento kino comeback nenechat ujít.

Jeden z nejlepších a nejoblíbenějších filmů

Nejenom na stupnici Česko-Slovenské filmové databáze, ale zároveň na žebříčcích zahraničních, celosvětově známých hodnotících stránek si Mlčení jehňátek již dlouho drží přední příčku, na kterou i současné hororové špičky mohou jenom mlsně koukat. Garance kvality přichází jak ze strany kritiků, tak ze strany diváků.

silence-of-the-lambs

Oscarová ocenění

Ze sedmi nominací svého času zvládlo Mlčení jehňátek proměnit rovnou pět z nich. Zlaté sošky se dočkali oba herci v hlavních rolích, režisér Jonathan Demme, snímek sám o sobě i jeho adaptovaný scénář. Kladná kritika se tak nedrží jenom mezi filmovými nadšenci, recenzenty a kritiky internetových databází, ale i mezi váženými porotci Cen Akademie, kteří neváhali uvolnit hned několik zlatých sošek za jeho skvělý úspěch.

Skutečná chuťovka

Vedle duchařských, mimozemských nebo masochistických hororů zvládne Anthony Hopkins hravě konkurovat jenom svým psychopatickým hereckým výstupem, když napomáhá Jodie Foster při řešení případu dalšího exotického sériové vraha. Jestliže se Foster zdálo systematické stahování svých obětí z kůže moc, skutečný mráz po zádech ji přeběhne až ve chvíli, kdy právě Hopkins projeví své kanibalské, byť vytříbené způsoby.

The Silence of the Lambs (1991) Blu-ray Screenshot

Napínavé krimi

V poměrně rozsáhlém počtu kriminálních snímků každý druhý divák v kině odhalí vraha ještě dřív, než na něj přijde samotná policie, FBI nebo jiný zmocněný vyšetřující orgán. Celý film je potom pouze o čekání na to, kdy to docvakne i těm detektivům, a to je většinou pěkná otrava. V Mlčení jehňátek ale postupujete krůček po krůčku s mladou kadetkou FBI Clarice (Jodie Foster), která nemůže jinak než dbát na rady Dr. Hannibala Lectera (Anthony Hopkins).

56ad3e37a952

Protože stará láska nerezaví

I Mlčení jehňátek se dočkalo v průběhu dalších pokračování a v roce 2013 dokonce seriálového zpracování. Všechna vlákna ale vedou zpětně právě k původnímu snímku z roku 1991, což už je sice nějaká doba, ale v poměru k formátu takové klasiky, jakou film je, jsou roky skutečně vedlejší a opominutelné. Každý fanoušek si určitě čas od času Mlčení jehňátek rád znovu zhlédne, tak proč ne rovnou v kině?