10 kinotipů na duben

V dubnu si přijdou na své všichni. Do kin míří kultovka s Arnoldem Schwarzeneggerem, nejlepší film roku nebo tajemný thriller z produkce J.J. Abramse. Je toho ale podstatně víc, takže jsme vybrali desítku nejzajímavějších titulů. Už máte vybráno?

Predátor

V džungli přistane kosmická loď, na jejíž palubě je dokonale vybavený mimozemský nimrod. Lovnou zvěří se pro něj stávají nejen dravci obývající džungli, ale také lidé. To je prolog slavného filmu, který je oblíbenou žánrovou kombinací akčních příběhů o amerických komandos, hororu a SF. Oddíl pod vedením zkušeného majora Dutche Schaefera je vysazen na nepřátelském území, kde má uprostřed džungle vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů. Po úspěšně provedené akci se však američtí vojáci musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. Džungle se mění v past, z níž není úniku a američtí hrdinové poprvé v životě poznávají, co je to strach. Film, který dnes již bývá řazen ke klasice žánru, zaujme především napětím a houstnoucí atmosférou strachu, kdy jsou američtí supermani pomalu vyváděni z rutinní statečnosti a rovnováhy. Stejně zdařilé je i pojetí mimozemšťana, neostré, děsivě tajuplné postavy, využívající dokonalé mimikry, jehož přítomnost signalizuje pouze termografie jeho pohledu. Teprve v závěrečné scéně se na scéně objevují v celé hrůznosti dokonalé masky Stana Winstona.

Premiéra 1.4.2016 (Pannoia Entertainment) | Natěšenost 9/10

Spotlight

Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams a Liev Schreiber v hlavních rolích skutečného příběhu, ve kterém reportéři amerického deníku The Boston Globe odhalili masivní skandál zneužívání nezletilých představiteli místní arcidiecéze. Případ neměl dopad pouze na pár obviněných duchovních, ale otřásl celou katolickou církví.

Premiéra 7.4.2016 (Falcon) | Natěšenost 8/10

Ulice Cloverfield 10

Jednu chvíli jedete v autě, pak to do vás z boku napálí nějaký idiot a vy se probudíte pomlácení, ale živí v podzemní kobce, kde vám neznámý podivín řekne, že jste právě vyhráli hlavní cenu v životní loterii. Onen neznámý podivín (John Goodman) se jmenuje Howard a je to zkušený „Prepper“. To jsou lidé, kteří tuší, že jednoho nepříliš krásného dne přestane fungovat svět, a tak se na to připravují. Například Howard si postavil a komfortně vybavil podzemní bunkr. Výhra Michelle (Mary Elizabeth Winstead) spočívá v tom, že ji našel ve vraku havarovaného auta a přesunul do svého krytu krátce předtím, než na Zemi plnou silou udeřila gigantická katastrofa, která zničila veškerý pozemský život. Emmett, jeho kámoš, který mu se stavbou pomáhal (John Gallagher), a Michelle jsou podle všeho široko daleko jediní přeživší. Škoda, že je venku kontaminovaný vzduch a nejde to proto ověřit. Michelle ale téhle teorii příliš nevěří. Howarda považuje za magora, který ji unesl a pod za vlasy přitaženou záminkou ji chce udržet ve sklepě. Jenže důkazů, že má tenhle apokalyptický vizionář pravdu, se postupně objevuje víc a víc. Stejně jako dokladů toho, že Howard je fakt pořádný magor…

Premiéra 7.4.2016 (CinemArt CZ) | Natěšenost 6/10

Kolonie

Drama Kolonie režiséra Floriana Gallenbergera je inspirovaný skutečnými událostmi odehrávajícími se v chilské kolonii Dignidad za Pinochetova režimu. Kolonii Dignidad založil a vedl bývalý nacistický lékař Paul Schäfer. V 70. letech, kdy z uzavřené kolonie utekli někteří z členů, se ukázalo, že v sektě docházelo k mučení Pinochetových odpůrců a k sexuálnímu zneužívání dětí.

Premiéra 14.4.2016 (CinemArt CZ) | Natěšenost 8/10

Orel Eddie

Touha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale takový motor, jaký v sobě skrývá už od dětství Michael Edwards (Taron Egerton), nemá jen tak někdo. Jeho touha je zdánlivě prostá a přímočará: Stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. A tak malý Michael vyzkouší mnoho různých atletických disciplín, aby sebe i své okolí ujistil o nedostatku jakéhokoliv sportovního talentu ve sportech, které by mu umožnily účast na letních olympijských hrách. Proto se soustředí na hry zimní. Ale ani ve sjezdovém lyžování nemá zrovna moc štěstí a ani talentu. Většina lidí by to už dávno vzdala, ale Michael takovým měkkotou není. Jeho poslední šancí jsou skoky na lyžích, a to především díky tomu, že v Británii není moc skokanů s olympijskými ambicemi. Vlastně tu nejsou žádní. Rozhodne se učit od nejlepších, a tak opustí rodnou zemi a na vlastní pěst vyrazí do Alp. Chvíli pozoruje skokany v akci, pak si vleze na můstek a rozjede se. Po několika bolestivých pádech si uvědomí, že to bez trenéra asi nepůjde. Tedy pokud bude chtít na olympiádu a také pokud bude chtít zůstat naživu. Na scénu tedy vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbář zimního střediska, rváč a pijan, ale i bývalý skokan na lyžích, kterého kdysi vyloučili z amerického olympijského týmu. Bronson urputného a neodbytného skokana-samouka vezme pod svá ochranná křídla a začne jej učit nejen skákat na lyžích, ale také jak skákání přežít. Postupně poznává Michaelovo odhodlání a nezničitelnou vůli, díky nimž si pak společně dokáží splnit velký sen. Michael v roce 1988 v Calgary vstoupí do olympijských dějin jako nezapomenutelný „Orel Eddie.“

Premiéra 14.4.2016 (CinemArt CZ) | Natěšenost 9/10

Zlo nikdy nespí

Poté, co Jessie (Kate Bosworth) a Mark (Thomas Jane) ztratí svého syna, adoptují do své péče 8letého chlapečka Codyho. Cody je nesmírně citlivý a hodný, má však jedno velké tajemství – bojí se usínání. Jessie s Markem zpočátku předpokládají, že jeho averze ke spánku je trauma z jeho předchozích nestabilních domovů a nešťastných rodin, kterými prošel. Brzy ale zjistí něco úplně jiného: Codyho sny se stávají skutečnými, když spí. Jeho snění může být plné přenádherných barev či pro rodiče neuvěřitelných zázraků, jako je chvilkové zjevení jejich mrtvého synka. Codyho noční můry jsou naopak až příliš reálné a všichni tři se pomalu dostávají na pokraj šílenství. Chtějí-li se zachránit, musí se Jessie s Markem vydat na nebezpečné pátrání a nalézt pravdu o Codyho nočních můrách…

Premiéra 14.4.2016 (Bohemia MP) | Natěšenost 8/10

Kniha džunglí

Hrdinou filmu je chlapec Mauglí (nováček Neel Sethi), člověčí mládě vychované v džungli vlčí smečkou. Do džungle však přichází hrozivý tygr Šér Chán, jenž si nese jizvy způsobené člověkem. Šér Chán chce zničit vše, co vnímá jako ohrožení a Mauglí cítí, že již v džungli není vítán. A tak opouští svůj domov a vydává se na dobrodružnou cestu plnou poznání. Provází ho přísný mentor, pardál Baghíra, a veselý medvěd Balú. Cestou džunglí se Mauglí setká se zvířaty, které to s ním nemyslí vždy dobře. Patří mezi ně krajta Ká, jejíž svůdný hlas a pronikavý pohled hypnotizují člověčí mládě, a marnivý král Ludvík, který se snaží Mauglího přemluvit, aby mu prozradil tajemství překrásného, leč smrtonosného Rudého květu: ohně.

Premiéra 21.4.2016 (Falcon) | Natěšenost 8/10

Lovec: Zimní válka

Děj snímku Lovec: Zimní válka se zčásti odehrává v době, kdy ještě Sněhurka nebyla na světě a královna Ravenna (Charlize Theron) tak může bez obav diskutovat s kouzelným zrcadlem o tom, kdo že je na tom světě nejkrásnější. Starosti má jen s mladší sestrou Freyou (Emily Blunt), která je v očích Ravenny příliš měkká. Když ale Freya při tragické nehodě přijde o právě narozené dítě, promění se v Ledovou královnu, jejímž smyslem existence se stane dobytí celého světa. Kvůli tomu začne na svých taženích unášet děti a z nich pak vychovává nelítostné válečníky. Takovými rekruty byli i Erik (Chris Hemsworth) a Sára (Jessica Chastain), kteří z řad bojovníků armády Ledové královny vybočují svými schopnostmi a také vzájemnou náklonností, jež se v téhle zemi považuje za největší zločin. Trestem pro Erika je ztráta Sáry a vyhnanství. Z něj vede cesta přes porážku jeho bývalé velitelky. Ta se však chystá zmocnit kouzleného zrcadla sestry Ravenny a s ním pak bude prakticky neporazitelná. Erikovi by se ho muselo podařit ukořistit dřív. Jenže jak může neobyčejný smrtelník uspět v souboji proti dvěma sestrám, z nichž jedna je nebezpečnější než druhá?

Premiéra 21.4.2016 (CinemArt CZ) | Natěšenost 8/10

Mlčení jehňátek

Clarice Starlingová, nadaná studentka akademie FBI, je přidělena agentu Crawfordovi vyšetřujícímu případ masového vraha Buffalo Billa, který své oběti stahuje z kůže. Clarice navštíví v baltimorské vězeňské nemocnici bývalého vynikajícího psychiatra Hannibala Lectera, odsouzeného na doživotí za sérii brutálních vražd a kanibalismus, který by o vrahovi mohl něco vědět. Odsouzený psychiatr Clarice zároveň děsí a fascinuje. Když je masovým vrahem unesena dcera senátorky Martinové, nabídne Clarice Lecterovi přijatelnější vězeňské podmínky výměnou za informaci, vedoucí k dopadení Buffalo Billa…

Premiéra 21.4.2016 (AČFK) | Natěšenost 9/10

Moje tlustá řecká svatba 2

Toula, Ian a jejich rodina se vracejí, aby si v pokračování nejlepší romantické komedie všech dob užili ještě více smíchu, jídla a především další velké řecké svatby!

Premiéra 7.4.2016 (Freeman Ent.) | Natěšenost 8/10