TOP 10: Nejlepší televizní série všech dob

Pokusili jsme se vybrat desítku nejlepších show, které se kdy objevily na televizních obrazovkách.

Vytvářet jakékoliv výběrové žebříčky je ošemetná práce a musím uznat, že tento patří k těm vůbec nejsubjektivnějším, které na našem serveru naleznete. Seriály vnímá každý podle svého a troufnu si říct, že jde o mnohem osobnější vztah, než ten, který si může divák vypěstovat k celovečernímu filmu. Nesmíte se tedy divit, že na následujících umístěních nenajdete svého favorita a místo něj budou vynášeny do nebes jiné pořady, na kterých jsme se v redakci (více či méně demokraticky) shodli.

Z výběru jsme například úplně vyřadily animované seriály, které by zasloužily samostatný žebříček, a ze stejného důvodu zde téměř nenarazíte na žádné sitkomy nebo televizní minisérie (Generation Kill, Bratrstvo neohrožených). Zkrátka a dobře, podobné přehledovky se mnohem snáze vytvářejí, když můžete pracovat s nějakými ověřitelnými fakty (jako například u nedávných Nejdražších filmů všech dob), kdežto následující seriály byly vybrány na základě vlastních fanouškovských důvodů.

Kvalita televizní produkce výrazně vzrostla v posledních deseti letech, kdy i renomovaní filmoví tvůrci typu Davida Finchera či Martina Scorseseho propůjčili svůj um malým obrazovkám a uvědomili si, že svůj příběh mohou lépe odvyprávět v rámci několik sérií, než na stříbrném plátně za dvě hodiny. Funguje to však i opačně a mnoho významných současných hollywoodských jmen začínalo nebo chytilo druhý dech právě v televizi a nebýt těch či oněch seriálů, tak bychom o nich možná nikdy neslyšeli (jmenujme například J.J. Abramse nebo Alana Taylora). O hercích to platí snad ještě jednou tolik, ale to by mohl být námět pro samostatný článek.

Rozhodně nám dejte vědět, kdyby vám jakákoliv show v žebříčku chyběla nebo nějak výrazně přebývala, a když už nic jiného, tak můžete brát následující řádky jako doporučení, na co se dívat v nekonečném čekání mezi novými sériemi vašeho oblíbeného pořadu.

maxresdefault

10. Sherlock – Druhá (mini)série

Kdy?: Leden 2012
Proč?: Závěrečná epizoda je jedním z vrcholů televizní produkce vůbec

Moderní zpracování příběhů asi nejslavnějšího detektiva všech dob nemohlo dopadnout lépe. Odvážní tvůrci v čele se Stevenem Moffatem a Markem Gatissem představili světu Sherlocka Holmese v takové parádě, že žánrově podobné seriály najednou vypadaly jako hloupé detektivky z béčkové produkce východního bloku osmdesátých let. Druhá řada je pak ve své komplexnosti nadmíru povedenou zábavou pro všechny, kterým nevadí u příběhu přemýšlet a kochat se hereckými dovednostmi ústřední Benedicta Cumberbatche a Martina Freemana. Finální epizodu Reichenbachův pád, ve které krásně graduje souboj mezi sociopatickým detektivem z Baker Street a jeho arcipadouchem Moriartym, řadím k těm vůbec nejlepším dílům, které kdy bylo možné v televizi shlédnout.

fargo

9. Fargo – První série

Kdy?: Duben 2014 až červen 2014
Proč?: Stylově natočená žánrovka podle skvěle napsaného scénáře

Televiznímu Fargu jsem dlouho odolával (nejspíš z úcty k filmové „předloze“ bratří Coenů), ale nakonec jsem litoval, že jsem se k těm deseti epizodám první řady nedostal dříve. Musím se přiznat, že každý díl mě provázela upřímná euforie z toho, co jsem na obrazovce viděl a dodnes přesně nevím, jestli to bylo hlavně díky brilantnímu scénáři, skvělému hereckému obsazení nebo tomu šibalskému pomrkávání směrem k divákům, co už mají takříkajíc „něco nakoukáno“. Všechny ty ocenění, které první série nasbírala, jsou více než zasloužené, a i když nedávné pokračování sice nepřekonalo vysoce nastavenou laťku dřívějších epizod, ale i tak jde o jeden z nejlepších seriálů, který, díky bohu, dostal i třetí šanci.

LOST-season-2-finale-shot

8. Ztraceni – Druhá série

Kdy?: Září 2005 až květen 2006
Proč?: Těžce návyková a ve své době bezkonkurenční mysteriózní show

Dnes už tak trochu kultovní seriál o partě přeživších letecké havárie, kteří uvíznou na tajuplném ostrově, kde se „všechno děje z nějakého důvodu“, byl už od pilotního dílu velmi sledovanou a diskutovanou záležitostí. Díky této show se vlastně rozjela kariéra režiséra J.J. Abramse nebo herečky Evangeline Lilly, ale to jsem trochu odbočil. Druhá série představila divákům mnoho nových a zajímavých postav (Desmond v bukru, pasažéři z druhé poloviny letadla, Ben), jejichž osudy každou další epizodou skvěle gradovaly v nezapomenutelné finále. Škoda jen, že další série šly s kvalitou hodně dolů, ale i tak považuji Lost, za jeden z nejzajímavějších televizních pořadu poslední dekády.

bA8yNx7tQsfIzvJ3tlTJjdwcDIJ

7. Dům z karet – První série

Kdy?: Únor 2013
Proč?: Mrazivé politické drama s producentským dohledem Davida Finchera a geniálním Kevinem Spaceym v hlavní roli

Jestli bych měl jmenovat v rámci tohoto žebříčku alespoň jedno herecké eso, které svým umem bez problémů utáhne celou show, tak by to byl Kevin Spacey a nikdo by proti tomu nemohl říct ani ň. Tento umělec se postaral o ztvárnění ambiciózního politika Franka Underwooda, který se při honbě za těmi nejvyššími státnickými posty nezastaví absolutně před ničím, dokonce ani před vraždou nepohodlných protivníků. Mocenská hra, kterou v únoru 2013 na Netflixu rozehrál ve snaze o získání prezidentského úřadu Spojených států amerických, je pohlcujícím zážitkem, který na ostatní žánrově podobnou produkci (i tu filmovou) hledí z vysoké výšky, a i když jde vlastně „pouze“ o remake britského originálu, tak na kvalitě to není ani trochu znát. Vřele doporučuji každému, koho by jen okrajově zajímalo fungování vrcholné politiky USA a komu by nevadila případná ztráta iluzí o tomto fenoménu jako takovém.

friends-free_pron

6. Přátelé – Čtvrtá série

Kdy?: Září 1997 až květen 1998
Proč?: Bylo to zlomové období především pro Rosse a Rachel a jednotlivé díly patřily k těm vůbec nejlepším epizodám ze všech sérií.

Phoebe se rozhodla podpořit svého bratra, který si vzal o hodně starší ženu a jelikož nemohli mít děti, tak se nabídla, že se nechá oplodnit a porodí je ona. Lovestory mezi Rossem a Rachel se táhlo celou řadou, avšak každý si uvědomoval, že miluje toho druhého, až když bylo pozdě. Ross se měl oženit s Britkou, kterou poznal díky Rachel. Ta původně nechtěla jít na svatbu, ale uvědomila si, že Rosse stále miluje a odjela mu to říct. Nakonec to ovšem nedokázala a jen mu popřála hodně štěstí. Ross následně u oltáře místo „Beru si tě, Emily“ řekl „Beru si tě, Rachel.“ A tím skočila čtvrtá řada, která byla v té době zlomová i pro samotné fanoušky, protože takový konec opravdu nikdo nečekal.

True Detective

5. Temný případ – První série

Kdy?: Leden 2014 až březen 2014
Proč?: Unikátní detektivka, která kromě jedinečné atmosféry oslní i výjimečnými hereckými výkony

Sérioví vrazi, okultismus, drogy, prostitutky, zneužívání dětí, metafyzický přesah, náboženství, fantastičtí herci a nádherná louisianská příroda. Tímto skromným výčtem lze ve zkratce popsat první řadu skvělé kriminálky z produkce HBO Temný případ, která se v první polovině roku 2014 stala takovým malým fenoménem. Detektivové Marty (Woody Harrelson) a Rust (Matthew McConaughey) dostali za úkol vyšetřit rituální vraždu neznámé prostitutky, ale během pátrání narazili na spiknutí mnohem většího rozsahu, které sahalo až na nejvyšší politická místa ve státě. Precizně natočená sezóna, která snad v každé epizodě přinesla nějaký ten famózní highlight (přepadení drogového doupěte, záchrana dětí na Ledouxově chatě, Carcosa), a i když toho seriál hodně okoukal od žánrově podobných severských detektivek, tak i tak jde o jednu z nejdůležitějších televizních událostí posledních let.

doktor_haus_u_doski_1600x1200

4. Dr. House – Čtvrtá série

Kdy?: Září 2007 až květen 2008
Proč?: V rámci seriálu přelomová řada s několika nezapomenutelnými momenty

Celosvětově velmi populární Dr. House těží jak z nesporného charismatu představitele hlavního hrdiny Hugh Laurieho, tak z vyrovnané televizní zábavy, která po všech těch Pohotovostech a Ordinacích konečně přinesla divákům něco nového a neotřelého. Cynický, arogantní, ale i geniální vedoucí diagnostického oddělení musel ve čtvrté řadě najít nový tým doktorů a všech 16 epizod se vlastně neslo v duchu jakéhosi náročného, ale i nesmírně zábavného přijímacího pohovoru. Do seriálu vstoupilo několik nových postav a právě tato série nakopla kariéru talentované Olivia Wilde, ale i dalším do té doby neznámým hercům. Skvěle napsané finále (dvojdíl Houseova hlava a Wilsonovo srdce) bylo kromě jiného i jedním z nejemotivnějších momentů celé show. Medicínskou správnost seriálu nechám na posouzení více povolanějším jedincům a sám si budu užívat ty skvělé epizody pokaždé, když na ně v televizi náhodou narazím.

game_of_thrones13

3. Hra o trůny – Čtvrtá série

Kdy?: Duben 2014 až červen 204
Proč?: Vynikající sezóna bez jediné slabé epizody

Hra o trůny je fenoménem naší doby. Drsné příběhy s úžasným středověkým feelingem a špetkou fantasy prvků vyvrcholily v kvalitativně nejlepší čtvrté sérii, která prostě neměla chybu. Nekonečné napětí a celé množství dějových zvratů provázelo diváky po všech deset epizod a poslední díl s názvem The Children, bych se nebál označit za absolutní vrchol celé show. Ale ani ostatní epizody nezůstaly pozadu a mezi nezapomenutelné momenty bych zařadil například Tyrionův projev během soudního procesu nebo nemilosrdný souboj Hory s Oberynem a tak dále a tak dále. Zcela zaslouženě se čtvrtá řada stala tou vůbec nejsledovanější v celé historii HBO a potvrdila seriálu status asi nejkvalitnějšího televizního pořadu současnosti.

the_wire_season-three-main-review

2. The Wire: Špína Baltimoru – Třetí série

Kdy?: Září 2004 až prosinec 2004
Proč?: Komplexní policejní drama, které dodnes nebylo překonáno

Precizně napsaná a až neuvěřitelně realisticky natočená kriminálka, která mapuje osudy aktérů baltimorské drogové scény a jedné zapadlé policejní jednotky, která se je snaží dostat za mříže. V tomto případě bylo nesmírně náročné vybrat pouze jednu vynikající sérii, protože The Wire – Špína Baltimoru vskutku postrádá horší řady a epizody. Kvalitativní vyrovnanost zdobí toto drama z pera uznávaného novináře Davida Simona stejně tak jako komplexně napsané příběhy zaměřené jak na drsné drogové bossy, tak na nekompromisní strážce zákona. Při sledování tohoto seriálu si člověk asi nejlépe dokáže vytvořit obrázek o tom, jak vlastně celý tenhle systém organizovaného zločinu a snaha o jeho potírání funguje. Škoda jen, že o tomto klenotu televizní produkce z díly HBO moc lidí v České republice neví.

Jesse Pinkman (Aaron Paul) and Walter White (Bryan Cranston) - Breaking Bad - Gallery - Photo Credit: Frank Ockenfels/AMC

1. Perníkový táta – Pátá série

Kdy?: Červenec 2012 až září 2013
Proč? Famózní zakončení asi nejlepšího seriálu všech dob

A vítězem se stává… ano, Breaking Bad aneb Perníkový táta, jak zní šíleně nepovedený překlad pro českou distribuci. Show z dílny AMC o středoškolském učiteli, který se rozhodne vyřešit finanční krizi rodiny vařením a distribucí drog, vynikala svojí komplexností ve všech pěti sériích. Skálopevně si stojím za tím, že lepší seriál nebyl nikdy natočen a pokud někdo o Walteru Whiteovi stále pochybuje a nemůže se prokousat přes maličko vlažnějších prvních pět epizod, tak vás může navnadit alespoň fakt, že Perníkový táta opravdu končí v nejlepším. Posledních 16 dílů snadno překonalo vysoce nastavenou laťku předchozích čtyř částí a zakončilo příběh ve velkém stylu, který jen potvrdil výjimečnost talentu duchovního otce seriálu Vince Gilligana. Když si například vzpomenu na epizodu Ozymandias (mimochodem hodnocení 10 bodů z 10 IMDb!), dodnes mi z té emocionálně vypjaté padesátiminutovky běhá mráz po zádech. No, to prostě musíte vidět. Snad žádná jiná show nenabídla divákům tak promyšlené dějové souvislosti skvěle provázané s vývojem osobnosti hlavního hrdiny, který se z uťáplého chemika postupně promění v nemilosrdného drogového bosse. Breaking Bad je opravdu výjimečná podívaná, která se bude jen těžko překonávat a její poslední pátá série naprosto zaslouženě získává prvenství v našem výběrovém žebříčku.

Nevešlo se: Útěk z vězení 1. série (2005 až 2006), Daredevil 1. série (2015), Impérium – Mafie v Atlantic City 3. série (2012), Broadchurch 1. série (2013), Ve jménu vlasti 4. série (2014), Dexter 1. série (2006), Pozůstalí 2. série (2015), Jak jsem poznal vaši matku 1. série (2005)